Головна Новини Політика зовнішня політика Вибухова заява про відмову від членства у НАТО: що за нею стоїть і чи є привід для хвилювань
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибухова заява про відмову від членства у НАТО: що за нею стоїть і чи є привід для хвилювань

Курс України у НАТО закріплений у Конституції, і це рішення не змінити

14 лютого 2022, 14:10 comments1477
Поділіться публікацією:

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко відповів на запитання в ефірі BBC Radio 5 про можливість відмови від прагнення вступити у НАТО, щоб запобігти війні, вказавши, що Україна може проявити "гнучкість". У МЗС запевняють, що слова Пристайка, ніби Україна готова відмовитися від курсу до Північноатлантичного Альянсу для запобігання війні з Росією, вирвані з контексту. Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".

Вибухова заява про відмову від членства у НАТО: що за нею стоїть і чи є привід для хвилювань

Вадим Пристайко. Фото з відкритих джерел

Наш курс у НАТО, як і курс на деокупацію захоплених РФ українських територій, зупинити неможливо

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль нагадує, що євроатлантичний курс закріплено у Конституції України. І що зараз ми працюємо над розширенням співпраці з НАТО й отриманням ПДЧ.

"Щодо заяви Пристайка важливо зазначити, що наше Міністерство закордонних справ вже прокоментувало цей випадок. І зазначило, що деякі його слова та фрази були вирвані з контексту. Втім, не виключаю, що подібні дипломатичні заяви можуть використовуватись у рамках дипломатичних ходів, щоб знизити градус напруги у зв'язку з агресією РФ", — зазначає Катерина Коваль.

Вона також наголошує, що у статуті Альянсу закріплено – членом НАТО не може стати держава, яка має територіальні конфлікти. До того ж рішення про прийняття у НАТО нових членів мають підтримати усі чинні. Таких зараз 30, і консенсусу щодо прийняття у НАТО України там, як відомо, немає.

"Однак наш курс у НАТО, як і курс на деокупацію захоплених РФ українських територій, зупинити неможливо, – впевнена Катерина Коваль. – При цьому, у рамках роботи на дипломатичному фронті слід виявляти величезну обережність щодо будь-яких заяв, які стосуються євроатлантичного спрямування України. Важлива і реалізація потужної інформаційної політики всередині нашої країни".

Важливо читати інтерв'ю Пристайка уважно, причому першоджерела – мовою оригіналу

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm" Михайло Макарук, коментуючи ситуацію навколо вирваної з контексту фрази Пристайка, наголошує на важливості читати інтерв'ю уважно, причому першоджерела мовою оригіналу.

"Другий момент. Можна будь-що говорити, але курс України у ЄС і НАТО прописаний у Конституції. Це рішення минулий парламент консолідував і створював протягом 4 років. І зумів зібрати конституційну більшість (понад дві третини нардепів – понад 300 голосів). Нинішня Рада навряд чи здатна на таке. До того ж, щоб скасувати євроатлантичну та європейську інтеграцію України, треба бути самогубцями. Адже це одразу – революція”, – пояснює Михайло Макарук.

Він також вважає позитивним, що українська дипломатія паралельно із "прокачуванням" теми НАТО досить грамотно займається невеликими регіональними союзами: ГУАМ, Люблінський трикутник, українсько-турецькі взаємини, Україна-країни Балтії, Польща-Україна-Великобританія.

Читайте також на порталі "Коментарі" – відбулася екстрена розмова Зеленського з Байденом: експерти розповіли, що пообіцяли у Білому домі Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини