Головна Новини Політика зовнішня політика Стримування збройної агресії РФ: підсумки засідання Радбезу ООН щодо ситуації навколо України
commentss НОВИНИ Всі новини

Стримування збройної агресії РФ: підсумки засідання Радбезу ООН щодо ситуації навколо України

Дискусія показала позиції та підходи членів міжнародної спільноти та керівництва ООН з приводу найсерйознішої безпекової кризи в Європі

1 лютого 2022, 12:45
Поділіться публікацією:

У понеділок, 31 січня, відбулося засідання Ради безпеки ООН, присвячене стримуванню нової хвилі збройної агресії РФ проти України.

Стримування збройної агресії РФ: підсумки засідання Радбезу ООН щодо ситуації навколо України

Радбез ООН - фото з відкритих джерел

Прозвучали жорсткі заяви з боку США, України – не менш жорсткі від Росії.

Що можна сказати за підсумками засідання? Як можуть розвиватися події? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Незважаючи на гучні заяви наших союзників, Україна залишається віч-на-віч із багаторівневим тиском РФ, що становить прямі загрози та ризики національної безпеки

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин розмірковує так:

"Відому гегелівську фразу: "Історія повторюється двічі: перший раз у вигляді трагедії, другий – у вигляді фарсу", у разі засідання Ради Безпеки ООН в Україні, скликаного з ініціативи США, можна інтерпретувати як класичний "трагіфарс" часів холодної війни".

Він зазначає, що п'ять країн із п'ятнадцяти (РФ, Китай, Індія, Габон та Кенія) не підтримали скликання Ради, а представник Росії при ООН Василь Небензя і зовсім демонстративно залишив засідання Ради Безпеки.

"У результаті дев'ять постпредів при Раді безпеки ООН підтримали представника США (Лінда Томас-Грінфілд) у намірі обговорити "на відкритому майданчику" ситуацію навколо України, якій Росія загрожує військовими діями у разі невиконання вимог. Елемент трагіфарсу в тому, що в заяві не було конкретики – про які загрози та вимоги йдеться. Крім "Росія збирається збільшити присутність на білорусько-українському кордоні на 30 тисяч військових на початку лютого". Очевидно, цьому "передбаченню" наших американських партнерів тепер ніколи не знайдеться підтвердження. Росію ніхто не виключить із ООН (хоча б із постійних членів РБ ООН), як колись Німеччину та СРСР із Ліги Націй", – упевнений Андрій Мішин.

На його думку, у широкому сенсі перед нами – бажання заговорити проблему, як у байці про хлопчика-пастуха та вовків.

"Подібна позиція США відсилає нас до уявних женевських домовленостей президентів РФ та США влітку минулого року, – вважає експерт. – Загалом, незважаючи на гучні заяви наших союзників, Україна залишається віч-на-віч із багаторівневим тиском РФ, що становить прямі загрози та ризики національної безпеки".

Засідання ООН завдало важкого удару по постійним спробам російської пропаганди представити РФ як країну, яка нібито захищається від якихось зовнішніх загроз

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член Політради парії "Сила та Честь" Олег Білоколос упевнений, що саме проведення відкритого засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації навколо України стало великою зовнішньополітичною поразкою РФ.

"Не випадково Росія була категорично проти його скликання, – зазначає експерт. – Вже під час самого засідання на адресу Москви абсолютно справедливо звучали заяви про те, що російська агресія сьогодні – це загроза не лише Україні, а й Європі та загальному міжнародному порядку".

На думку Олега Білоколоса, це засідання ООН завдало важкого удару по постійним спробам російської пропаганди представити РФ як країну, яка нібито захищається від якихось зовнішніх загроз.

"Очевидно, Києву слід висловити вдячність тим країнам, які підтримали проведення цього заходу – а це, за інформацією ЗМІ, були США, Великобританія, Франція, Албанія, Бразилія, Гана, Ірландія, Мексика, Норвегія, ОАЕ. І, звичайно, треба звернути увагу на тих, хто утримався (Габон, Індія та Кенія) та тих, хто був проти – РФ, КНР. Водночас, нам, в Україні, слід розуміти, що війни не перемагають на засіданнях ООН, і відповідно постійно зміцнювати свою оборону. Очевидно, що Росія за будь-яких обставин не відмовиться від агресивних намірів щодо України", – резюмує експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" - Данілов заявив, що Україна може мобілізувати до 2,5 млн. людей у разі нападу Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини