Головна Новини Політика зовнішня політика Українська влада виступила проти отримання Україною статусу основного союзника США: до чого призведе рішення
commentss НОВИНИ Всі новини

Українська влада виступила проти отримання Україною статусу основного союзника США: до чого призведе рішення

Критика цієї пропозиції звучить не тільки з вуст член комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони, нардепа від СН Ірини Верещук, але і з боку посла України в США Оксани Маркарової

8 вересня 2021, 12:15
Поділіться публікацією:

Заплановане на середу, 8 вересня, позачергове засідання Верховної Ради, в рамках якого мають намір прийняти звернення українського парламенту до Конгресу США з проханням надати Україні статус основного союзника США поза НАТО (MNNA), перетворюється на справжній трилер. Незважаючи на те, що ряд представників "Слуги народу" підписалися під відповідним зверненням, ініційованим нардепом від "Європейської солідарності" Олексієм Гончаренком, багато хто увімкнув "зворотний хід". Критика цієї пропозиції звучить не тільки з вуст член комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони, нардепа від СН Ірини Верещук, але і з боку посла України в США Оксани Маркарової.

Українська влада виступила проти отримання Україною статусу основного союзника США: до чого призведе рішення

Українська влада виступила проти отримання Україною статусу основного союзника США - фото з відкритих джерел

Що відбувається, чому, і до чого все це може призвести? Відповіді на ці запитання видання "Коментарі" шукало разом із експертами.

Маємо безпрецедентний для України дипломатичний конфуз, який завдав непоправної шкоди репутації нашої держави

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан зазначає:

"Те, що українська влада, несподівано для переважної більшості оглядачів, раптом виступила проти надання Україні статусу головного партнера США поза НАТО (Major Non-NATO Ally, MNNA), нічого, крім роздратування і почуття сорому викликати не може".

По-перше, підкреслює експерт, це ще одне свідчення абсолютної безхребетності й непрофесіоналізму профільних керівників Кабінету Міністрів, монобільшості й топових дипломатів, що працюють на американському напрямку.

"Жоден чиновник чи дипломат не виступив із публічною позицією проти зміни офіційної позиції України з цього архіважливого питання. А обґрунтування, які приводять різні спікери "Слуги народу" не мають нічого спільного з реальністю, є відвертою маніпуляцією і за своєю суттю — фейком, — вважає Вадим Трюхан. — Чого варте тільки одне твердження про те, що статус MNNA не може надаватися європейським країнам і суперечить євроатлантичному курсу України".

І це в той час, акцентує експерт, коли кандидатами de facto на отримання цього статусу є, крім України, Грузія і Молдова, згідно з Актом США "Про підтримку свободи України".

По-друге, продовжує Вадим Трюхан, це ознака непослідовності й незрілості української політичної еліти.

"Адже змінювати позицію на діаметрально протилежну в такій чутливій галузі, якою є зовнішня політика — абсолютно не припустимо в сучасному демократичному світі. Більш того, — підкреслює експерт, — такий крок відтепер буде означати, що Україна може поводити себе на міжнародній арені, як флюгер, який змінює напрямок свого руху в залежності від зміни напрямку політичного вітру, який дме у вітрила того чи іншого офіційного або тіньового керівника держави".

По-третє, все, що відбувається — це опосередкований наслідок слабкості переговорних позицій України у відносинах із США, вважає Вадим Трюхан.

"Президент Зеленський, незважаючи на досить оптимістичний набір двосторонніх документів, підписаних під час його візиту в США, повернувся з-за океану без політичних домовленостей стратегічного характеру. Ні щодо Криму, ні щодо Донбасу, ні щодо майбутнього змістовного наповнення двосторонніх відносин між Україною та США, ні щодо інших, принципово важливих для нас питань. Все, про що йому вдалося домовитися, — це домовлятися далі з усього комплексу питань на рівні профільних міністрів і експертів. Швидше за все, невдоволення результатами візиту особисто самого президента Зеленського і спровокувало історію із відмовою України від подальших зусиль з отримання MNNA, — припускає Вадим Трюхан. — У результаті маємо безпрецедентний для України дипломатичний конфуз, який завдав непоправної шкоди репутації нашої держави. Відтепер жоден партнер України вже не буде впевненим у здатності нинішньої української влади формувати та реалізовувати послідовну і обгрунтовану зовнішню політику. І для того, щоб повернути довіру до офіційного Києва, знадобляться роки".

Навіть якщо Верховна Рада затвердить відповідне звернення, його підсумок, швидше за все, не буде нічим відрізнятися від підсумків звернення, зробленого в 2017 році

На думку військового оглядача, головного редактора "Апострофа" Дениса Поповича, "трилер", пов'язаний зі зверненням українського парламенту до Конгресу США з проханням надати Україні статус основного союзника США поза НАТО (MNNA), являє собою наслідок внутрішньополітичної боротьби в самій Україні.

"У березні 2017 року Верховна Рада офіційно вже зверталася в США з аналогічним проханням, але тоді президент Дональд Трамп його не затвердив, — нагадує експерт. — Тим не менш, це прохання залишається чинним і новий запит не має сенсу ".

За словами Дениса Попович, навіть якщо Верховна Рада затвердить відповідне звернення, його підсумок, швидше за все, не буде нічим відрізнятися від підсумків звернення, зробленого в 2017 році.

"А ось певні проблеми у взаєминах між Зеленським і Байденом цей хід створити цілком здатний", — прогнозує експерт.

Раніше "Коментарі" писали, що українці дали оцінку візиту Зеленського в США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини