Головна Новини Політика зовнішня політика США скликають Радбез ООН щодо Росії: як ситуація може розвиватися далі і що скаже Китай
commentss НОВИНИ Всі новини

США скликають Радбез ООН щодо Росії: як ситуація може розвиватися далі і що скаже Китай

Вашингтон хоче обговорити загрозливу поведінку Росії. У США вважають, що це питання має вирішальне значення для міжнародного миру

28 січня 2022, 12:35
Поділіться публікацією:

На понеділок, 31 січня, США скликали термінове засідання Ради безпеки ООН щодо загрози вторгнення Росії в Україну. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи здатна Рада безпеки ООН ухвалити рішення, яке сприяє деескалації.

США скликають Радбез ООН щодо Росії: як ситуація може розвиватися далі і що скаже Китай

Радбез ООН. Фото з відкритих джерел

Оскільки РФ не отримала очікуваного щодо "гарантій безпеки", є побоювання, що можуть бути деструктивні дії з її боку

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно нагадує, що Росія наполегливо вимагала письмових відповідей від США та НАТО на свої абсурдні вимоги щодо "гарантій безпеки". Останні стосувалися не лише НАТО, а й визначення долі України, Грузії, низки європейських країн (у ракурсі того, як там має бути присутнім або не бути Альянс). Серед іншого, РФ вимагала, щоб НАТО пішов з Болгарії та Румунії.

"Оскільки РФ так наполягала на письмових відповідях – вона їх отримала. І з боку США, і з боку НАТО. І у відповідях, як відомо, зазначено намір вести переговори з конкретних тем. Щодо нерозширення озброєнь, можливого скорочення військових навчань. З боку Альянсу – пропозиція відновити роботу Ради НАТО-РФ. І все. Жодних інших зобов'язань, чого вимагала Росія з приводу того ж таки не розширення Альянсу – у відповідях немає. Оскільки РФ не отримала очікуваного, є побоювання, що можуть бути деструктивні дії з її боку. Не обов'язково зараз. За тиждень, два, місяць. Що ця деструктивна складова курсу російської влади продовжуватиметься. Тому логічно виносити питання, пов'язані з поведінкою Росії, із загрозами, які вона створює і може створити, на рівень Ради безпеки ООН", – пояснює Олеся Яхно.

На її думку, навіть якщо РФ як постійний член Ради безпеки заблокує те чи інше рішення (що було вже не раз і, швидше за все, відбудеться знову), сама дискусія на найвищому рівні привертає увагу до більш ніж актуальної теми.

"Це непогано, але треба розуміти, що методи, якими намагається на Росію впливати Захід – міжнародне право, участь інституцій, включаючи Радбез ООН, – не є ефективними у разі гібридних спецоперацій. А Росія дуже активна, причому нерідко використовує треті країни. Та сама нещодавня кібератака проти України, за деякими даними, здійснена білоруськими спецслужбами на прохання РФ. Можна згадати і міграційну кризу, яку спровокувала білоруська влада, знову ж таки, за сприяння Росії. Довести причетність РФ складно, чим та активно користується, уникаючи відповідальності. Отже, звичні інституції та міжнародне право не справляються з такого типу гібридними загрозами. Але обговорювати ці загрози, які виходять із Росії, безумовно, треба. Як і шукати шляхи якіснішої їм протидії", – резюмує Олеся Яхно.

Ситуація складна, але для України плюс у тому, що ми є цеглинкою великої архітектури світової безпеки

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк прогнозує, що будь-яке незручне для росіян рішення Ради безпеки ООН буде заблоковане РФ та Китаєм – постійними членами Ради безпеки, які зараз грають в одну хвіртку. Тим більше, коли ініціатива виходить із боку США.

"На жаль, такі інструменти як рішення Ради безпеки ООН продемонстрували свою недосконалість. Та й сама організація вже не відповідає сучасним реаліям. Це не означає, що не потрібно користуватися можливістю підкреслити загрозу, що виходить від РФ. Але я сумніваюся, що таке засідання сприятиме деескалції. Швидше навпаки", – вважає Анатолій Октисюк.

Він пояснює: йде підвищення ставок з боку РФ, США, колективного Заходу. Китай, де в лютому пройде Зимова Олімпіада, зараз не настільки активний у жорстких заявах та діях. Але після Ігор він також може розпочати активну демонстрацію своєї сили у своєму регіоні.

"Все це – взаємопов'язані питання. Китай дивиться на те, як реагує Захід на брязкання зброєю РФ біля українських кордонів, на ультиматуми Кремля. І якщо реакція Заходу здається Пекіну недостатньо жорсткою, це може спровокувати Китай вирішити військовим шляхом питання з Тайванем, – попереджає експерт. – Ситуація складна, але для України плюс у тому, що ми є цеглинкою великої архітектури світової безпеки. І якщо з боку РФ піде повторна ескалація, як було у 2014-2015 роках, точно буде жорстка реакція із боку Заходу. Адже потурання російським хотілкам спонукатиме Китай до активізації своїх дій. Включно з прямою агресією".

Читайте також на порталі "Коментарі" – розмова Байден-Зеленський: експерти розповіли, про які теми сторони публічно вирішили не говорити.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини