Головна Новини Політика зовнішня політика Скандальний контракт Угорщини з "Газпромом": до чого призведе україно-угорський конфлікт
commentss НОВИНИ Всі новини

Скандальний контракт Угорщини з "Газпромом": до чого призведе україно-угорський конфлікт

Сторони вже обмінялися викликами послів один одного в зовнішньополітичні відомства

29 вересня 2021, 13:33
Поділіться публікацією:

Продовжують кипіти пристрасті навколо угорсько-російського контракту на поставку газу в обхід України. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що Угорщина завдала серйозного удару по двостороннім відносинам з нашою країною, виключивши українську ГТС зі схеми поставок газу з Росії.

Скандальний контракт Угорщини з "Газпромом": до чого призведе україно-угорський конфлікт

Угорщина підписала контракт з "Газпромом" - фото з відкритих джерел

Угорщина, в свою чергу, жорстко відреагувала на критику. Глава угорського МЗС Петер Сійярто заявив, що Україна втручається у внутрішні справи держави. Сторони обмінялися викликами послів один одного в зовнішньополітичні відомства.

Чому ми не змогли запобігти цьому удару? Чи можемо щось ще зробити? До чого може привести україно-угорський конфлікт, що розгортається? На ці питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

Те, що новий контракт обнуляє реалізацію даних операцій, не означає, що Угорщина стала ворожа Україні. Кожна країна повинна дбати про інтереси своїх громадян

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський міркує так:

"Контракт на поставку газу в Угорщину говорить про постачання газу в Угорщину. Україна не займалася поставками газу в Угорщину. Вона цей газ транзитувала за схемою своп-операцій або так званого віртуального реверсу. Те, що новий контракт обнуляє реалізацію даних операцій, не означає, що Угорщина стала ворожа Україні. Кожна країна повинна дбати про інтереси своїх громадян".

Україна, на думку експерта, навряд чи може істотно вплинути на вже підписаний контракт (згідно з ним, "Газпром" буде постачати в Угорщину 4,5 мільярда кубометрів газу щорічно за двома маршрутами: 3,5 мільярда кубів через Сербію — газопроводом "Турецький потік" і його сухопутними продовженнями, а 1 мільярд кубів — через Австрію; контракт розрахований на 15 років з можливістю зміни умов через 10 років). А ось зіпсувати дипломатичні відносини з Будапештом — цілком може.

"Офіційному Києву треба було реагувати набагато раніше, ще, коли тільки приймалися рішення про будівництво "Турецького потоку" і перемички, яка поєднала газові системи Угорщини і Сербії, — впевнений Валентин Землянський. — І робити це не в публічній площині, а шляхом проведення переговорів, консультацій і взаємних поступок щодо спірних питань. Тепер же ми будемо спостерігати ескалацію стосунків Будапешта і Києва, з усіма наслідками, що випливають, зовнішньополітичними проблемами для України в питаннях взаємодії з ЄС і НАТО".

Думаю, Росія поставила Угорщині своєрідний ультиматум, жорстку умову — ми зробимо вам знижку, але газ не повинен йти не через Україну

Директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень, доктор політичних наук Ігор Петренко називає ситуацію, що склалася, наочним прикладом того, про що говорять президент Зеленський, глава МЗС Кулеба, наші дипломати. А саме — що РФ використовує газ як енергетичну зброю.

"Незважаючи на те, що транспортні витрати від подачі газу в Угорщину в обхід України будуть явно більше, що обходитися це буде дорожче, Москва пропонує Будапешту дешевший газ, але лише за такої умови. Тобто, на перший план виходить саме політичний момент, бажання посилити тиск на Україну. Думаю, Росія поставила Угорщині своєрідний ультиматум, якусь жорстку умову — ми зробимо вам знижку, але газ не повинен йти не через Україну ", — зазначає експерт.

За його словами, про те, що готується контракт між Угорщиною і "Газпромом", було відомо ще влітку. Але ми не знали деталі контракту, зокрема, що він буде передбачати поставку газу в обхід України.

"Адже раніше десятиліттями газ поставлявся в Угорщину через нашу країну. І це був найвигідніший з економічної точки зору, стандартний маршрут. Тому ми не розраховували, що можуть розглядатися інші варіанти, — пояснює Ігор Петренко. — Безумовно, з огляду на наші складні відносини з РФ і нелегкі з Угорщиною, можна було передбачити, що можливий такий обвідний шлях. При цьому ми мало на що могли б вплинути. Як мало що можемо зробити зараз. Так, звичайно, зараз, як сказав Кулеба, ми звернулися до Єврокомісії, щоб та оцінила цей контракт. Але вона його не зможе скасувати. Суверенне право Угорщини — укладати контракти з ким вона хоче — і на яких хоче умовах".

Експерт акцентує, що це відбувається врозріз із декларованою політикою добросусідства, і з тим прогресом, який Україна досягла у відносинах з Угорщиною після 2019 року.

"З 2014 по 2019 роки, під час перебування Порошенка при владі, були постійні скандали між Угорщиною та Україною. За президентства Зеленського ситуація змінилася, — підкреслює Ігор Петренко. — Ми взяли курс на пошук точок дотику. Відносини між Києвом і Будапештом стали краще. В результаті вдалося розблокувати роботу Комісії Україна-НАТО. А тепер Угорщина зробила такий крок. Але, знову ж таки, питання скоріше не в Угорщині, а в РФ, яка поставила такі умови. Ну, а угорська влада, зрозуміло, хоче газ для своїх громадян за найнижчою ціною".

На думку експерта, наша реакція досить жорстка. Викликані для консультацій посли. Зроблено звернення до Єврокомісії. Українські офіційні особи в досить гострій формі висловилися щодо дій угорської сторони.

"Але це фактичні все, що можемо зробити, — вважає Ігор Петренко. — Можна згадати, як і Франція відреагувала , коли Австралія розірвала з нею контракт на поставку субмарин — на користь США. Послів відкликали, про удар в спину говорили. Але зробити нічого не можуть, тому що це — суверенне рішення іншої держави ... Зрозуміло, що нам важливо активніше, в тому числі на прикладі з угорсько-російського газового контракту, показувати всім партнерам, що РФ використовує газ саме як енергетичну зброю. І підкреслювати, що з "Північним потоком-2" буде так само. Ну, а відносини з Угорщиною у нас однозначно на певний проміжок часу погіршуватися. Правда, не думаю, що дійде до якогось серйозного кризи. Швидше за все обмежиться жорсткою дипломатичною риторикою. Особливих важелів впливу на ситуацію у нас, повторюся, немає".

Раніше "Коментарі" писали, що запуск газопроводу "Північний потік-2" може бути відкладений .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

29 вересня 2021, 14:57

Чёта ржу))))


Новини