Головна Новини Політика зовнішня політика Розслідування Bellingcat оприлюднять 17 листопада: по кому вдарить справа "вагнерівців"
commentss НОВИНИ Всі новини

Розслідування Bellingcat оприлюднять 17 листопада: по кому вдарить справа "вагнерівців"

За даними Тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради, українська влада до зриву спецоперації не має жодного стосунку

17 листопада 2021, 13:12
Поділіться публікацією:

У середу, 17 листопада, Міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat має опублікувати звіт про причини зриву спецоперації із затримання у Білорусі російських найманців із ПВК "Вагнера". А напередодні Тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради у цій справі дійшла висновку, що у зриві спецоперації немає вини президента України Володимира Зеленського чи його Офісу, але є невизнаного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Розслідування Bellingcat оприлюднять 17 листопада: по кому вдарить справа "вагнерівців"

Розслідування Bellingcat оприлюднять 17 листопада - колаж "Коментарі" / Д. Романюк

Чому висновки ТСК з'явилися якраз перед розслідуванням Bellingcat? Чого чекати від цього самого розслідування? Хто й чому може потрапити під удар? Відповіді на ці запитання видання "Коментарі" шукало разом із експертами.

Якби у всій цій ситуації були факти, які дискредитують українське керівництво, Лукашенко вже зробив би це самостійно

Політтехнолог Борис Тізенгаузен звертає увагу, що парламентська ТСК оприлюднила вже другий звіт, який продублював перший. І там основну провину за видачу "вагнерівців" Росії покладено на Лукашенка.

"Якщо дивитися за хронологією, все відбувалося напередодні сумнозвісних серпневих президентських виборів у Білорусі у 2020 році. 29 липня, фактично за тиждень до виборів, "вагнерівці" перетнули кордон з Білоруссю. Понад 30 осіб із військовою виправкою, мовчазних, оселилися у санаторії неподалік резиденції Лукашенка. І складно уявити, що напередодні виборів, коли всі спецслужби Білорусі приведені в повну бойову готовність (мережа інформаторів у тому числі), три десятки дивних людей, які заселилися до напівпорожнього санаторію, залишилися непоміченими", – зазначає експерт.

На його думку, білоруські спецслужби одразу після перетину "вагнерівцями" кордону відстежували їх. І 5 серпня, коли вони вже були заарештовані білоруським КДБ, Зеленський провів телефонну розмову з Лукашенком із проханням видати "вагнерівців" нам. Той, зрозуміло, не погодився і видав їх РФ.

"Мені здається, якби у всій цій ситуації були факти, які дискредитують українське керівництво, Лукашенко вже зробив би це самостійно. Особливо з огляду на його нинішні відносини з Україною та РФ", – каже Борис Тізенгаузен.

Щодо виходу розслідування, то експерту здаються дивними його постійні перенесення.

"Фільм повинен був вийти ще навесні, причому анонсувався кілька разів. Потім – влітку, називався початок осені. І тепер – нова дата. Якби були стовідсоткові факти тієї ж держзради, фільм вийшов би давним-давно. І ми його обговорювали б зовсім в іншому ключі, – вважає політтехнолог. — Зважаючи на те, що заявили самі представники Bellingcat, вони затягували вихід фільму у зв'язку з тим, що нещодавно отримали якісь кілька запізнілих коментарів від учасників подій. Занадто багато у всій цій історії "можливо", "може бути" та "швидше за все". А для такого серйозного звинувачення, як держзрада, потрібні серйозні факти. Враховуючи все сказане вище, думаю, що особливої сенсації від виходу фільму очікувати не доводиться".

Українська влада у "справі вагнерівців" або прорахувалася, або зрадила

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій припускає, що висновки ТСК з'явилися зараз, щоб медіа було, про що розповідати. І щоб ситуація подавалася у вигідному для Офісу президента світлі.

"Тобто це превентивне створення інформаційного приводу, щоб заглушити саму публікацію розслідування, – пояснює експерт. – Думаю, розслідування може добре показати етапи проходження ключових рішень. Але мотивацію Зеленського та ОП може і не встановити. Подивимося".

Загалом, вважає Олександр Палій, ситуація зрозуміла: українська влада у "справі вагнерівців" або прорахувалася, або зрадила.

"33 терористи, якби вони опинилися в руках наших чи західних спецслужб, дали б можливість Україні надати докази росіянами збиття "Боїнга" в небі над Донеччиною влітку 2014 року, низки інших злочинів РФ. Також ми могли б здійснити їхній обмін на українських військовослужбовців та заручників, які перебувають у полоні. Якщо справа все ж таки в прорахунку, а не в зраді, це все одно найбільший провал, – упевнений експерт. – І він демонструє нерозуміння українською владою у 2020 році того, що Росії не потрібний жодний компроміс".

Раніше "Коментарі" писали, що екс-міністр інфраструктури Володимир Омелян вважає, що результати роботи ТСК у справі зриву операції "вагнерівців" є яскравим підтвердженням причетності президента України Володимира Зеленського до державної зради.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини