Головна Новини Політика зовнішня політика Розмова між Зеленським і Байденом відбулася: що чекає на Україну далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Розмова між Зеленським і Байденом відбулася: що чекає на Україну далі

Джо Байден у четвер, 9 грудня, зателефонував Володимиру Зеленському. Розмова відбулася через 2 дні після відеоконференції президента США із президентом Росії Володимиром Путіним

10 грудня 2021, 08:25 comments1420
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський провів увечері 9 грудня анонсовану раніше телефонну розмову з президентом США Джозефом Байденом. Нагадаємо, що до цього, 7 грудня, Байден переговорив з президентом РФ Володимиром Путіним, а також з лідерами Франції, Німеччини, Італії та Великобританії. Про що свідчать підсумки переговорів українського та американського президентів? Що могло залишитися за лаштунками? Як події навколо "українського кейсу" можуть розвиватись далі? У цих важливих для України питаннях в інтерв'ю порталу "Коментарі" допомогли розібратися наші експерти.

Розмова між Зеленським і Байденом відбулася: що чекає на Україну далі

Володимир Зеленський и Джо Байден. Фото: 24 канал

На Банковій не повідомили про другу частину розмови між Байденом та Зеленським

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень Пента, політичний експерт Олександр Леонов акцентує, що в дипломатії дуже важливі деталі.

"Тому той факт, що Володимира Зеленського спочатку поставили в самий кінець черги, а потім ще й розпочали розмову з запізненням, досить яскраво ілюструє ставлення Вашингтона безпосередньо до Зеленського. На щастя, це ставлення не поширюється на саму Україну, – зазначає експерт. – США підтвердили свою підтримку, у тому числі й відмову виконати вимогу РФ щодо гарантії невступу України до НАТО. Про це повідомили представники Офісу президента. Проте навряд чи вони повідомили про іншу частину розмови, яка, безперечно, мала місце".

І ця друга частина, на думку Олександра Леонова, була присвячена боротьбі з корупцією.

"Цьому передували демонстративні заяви Вашингтона про необхідність виконати обіцянку, дану Зеленським під час візиту до США, та обрати керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Вже відкритим текстом називається ім'я Ігоря Коломойського, за якого ніяк не візьметься українське правосуддя. І той факт, що цього ж дня, напередодні розмови, було накладено санкції на екс-заступника Адміністрації президента Віктора Януковича, юриста Андрія Портнова, який повернувся в Україну за президентства Зеленського, є сигналом для Банкової. Ці санкції цікаві ще й з того погляду, що в Офісі президента працює Олег Татаров, який неодноразово відкрито називав себе "людиною Портнова". І який завдяки голові ОП Єрмаку та президенту Зеленському зумів уникнути покарання за корупцію", – наголошує Олександр Леонов.

Він також звертає увагу, що поки що ми ознайомлені з версією переговорів з боку ОП. І вважає, що буде цікаво порівняти її із версією переговорів адміністрації Байдена.

Україна і надалі залишається у фарватері інтересів американської зовнішньої політики

На думку кандидата політичних наук, політичного експерта Дмитра Гаврилюка, між Зеленським та Байденом стався обмін позиціями з "українського питання", а також визначення своїх "червоних ліній" у цьому контексті та вимірі євроатлантичної безпеки.

"Важливий результат той, що попри внутрішні та ковідні виклики, з якими мають справу США, Україна й надалі залишається у фарватері інтересів американської зовнішньої політики. А питання підтримки суверенітету української держави не є розмінною монетою у міждержавних відносинах США та путінської Росії", – зазначає експерт.

Він не виключає, що за лаштунками могли залишитися деталі реакції Байдена на вимогу Путіна щодо гарантій не розширення НАТО на схід, не розміщення там систем ППО.

"Хоча, на мою думку, це дуже не логічна вимога товариша ВВП. У тому ж таки окупованому ним Криму вже чимало ракетних установок встановлено, – нагадує Дмитро Гаврилюк. – А під прикриттям навчань росіяни постійно нарощують вогневу міць вздовж російсько-українського кордону".

За лаштунками, на думку експерта, могла залишитися і дискусія про дії США щодо долі "Північного потоку-2", вкрай шкідливого для України та й для ЄС, враховуючи, що Кремль уже використовує проект як геополітичну зброю.

"Безперечно, американці могли продовжити шантажувати Росію ціною питання про перспективи роботи ПП-2 замість деескалації військової істерії, яку Росія розпочала у форматі військових навчань і продовжує з 2014 року – у форматі військово-фінансової підтримки терористів у Донецьку та Луганську", – вважає експерт.

За лаштунками могли залишитися, на його думку, також масштаби реальної підтримки США українській державі у разі, якщо Путіну захочеться вкотре розіграти драматичну сценку під назвою "росіяни масово принижують в Україні".

"Щодо перспектив "українського питання" у майбутньому. Очевидно, що росіяни мають перспективу продавити питання свого газового потоку натомість на відхід від українського кордону та запобігання в майбутньому подібним ескалаціям. Вважаю, що США більше говоритимуть про перспективи Нормандського формату та ліквідність Мінського формату, особливо у світлі санкційної політики США та ЄС щодо білоруського диктатора, – каже Дмитро Гаврилюк. – Надалі я думаю, що США ще більше нарощуватимуть військову підтримку українців, очевидно, більше проводитимуть і спільні військові навчання. Не виключаю, що і біля АРК, і в Азовському морі. Але те, що США не залишать українську державу віч-на-віч з російським соціапатом – це очевидно".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Байден підтримав прямий діалог Зеленського та Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини