Головна Новини Політика зовнішня політика Російська загроза та деескалація навколо України: чого чекати від візиту глав МЗС Франції та ФРН до Києва
commentss НОВИНИ Всі новини

Російська загроза та деескалація навколо України: чого чекати від візиту глав МЗС Франції та ФРН до Києва

Українська влада та західні партнери в останні кілька місяців звертають увагу на загострення Росією ситуації з безпекою на Донбасі, нарощування російських сил уздовж кордону з Україною

30 січня 2022, 16:21
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан та голова МЗС ФРН Анналена Бербок за тиждень, 7-8 лютого, мають намір відвідати Київ. Намагатимуться добиватися деескалації навколо України, особливо в рамках Нормандського формату .

Російська загроза та деескалація навколо України: чого чекати від візиту глав МЗС Франції та ФРН до Києва

Російська загроза. Колаж "Коментарі" / Д. Романюк

Чого очікувати від цього візиту? На що може піти Київ у рамках поступок на переговорах, а на що йти в жодному разі не можна? Які варіанти розвитку ситуації? З цими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Оптимальним сценарієм для Німеччини та Франції буде вирішення проблеми за рахунок України

Політолог Кирило Сазонов наголошує, що мета візиту представників країн-учасниць Нормандського формату очевидна – вони вимагатимуть від української влади поступок на переговорах.

"Німеччина та Франція, з одного боку, не хочуть перенесення переговорів до Туреччини, що пропонує Ердоган , а з іншого боку – домагаються максимально швидкої деескалації. Щоб забути про санкції та заробляти гроші на торгівлі з Росією", – пояснює Кирило Сазонов.

Звичайно, продовжує політолог, для них оптимальним сценарієм буде вирішення проблеми за рахунок України. Тобто – переконати керівництво нашої держави до виконання "Мінських угод" у їхньому російському прочитанні.

"Те, що в перспективі це може призвести до втрати Україною суверенітету і навіть внутрішнього конфлікту їх турбує в останню чергу", – резюмує Кирило Сазонов.

Візит глав МЗС Франції та Німеччини до Києва буде консультаційним. Якщо щось і станеться, то у Мінському переговорному процесі

Голова правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес зізнався:

"Чудес не чекаю. Думаю, найближчим часом буде багато консультацій щодо спроби реанімувати Нормандський формат. Це вже частково вдалося – відбулася зустріч політрадників голів "нормандської четвірки" у Парижі 26 січня. Але читаючи останню заяву Козака (заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак, який займається відносинами з Україною і представляє російську сторону як політрадник на переговорах у Нормандському форматі – прим. ред.) після цієї зустрічі, видно, що вони обережно оптимістичні. Не більше".

Схоже, єдине, на що очікують зараз сторони – це спроби синхронізації планів, спроби зблизити те, як вони читають Мінські угоди, вважає Енріке Менендес. Деякі конкретні кроки, поступки, просування – чекати, на його думку, наївно.

"І візит глав МЗС Франції та Німеччини до Києва також буде консультаційним, – запевняє експерт. – Тим більше, треба розуміти, що Нормандський формат не продукує якихось документів, офіційних домовленостей. Він створений для консультацій. Якщо щось і станеться, то у Мінському переговорному процесі. А він зараз – ні живий, ні мертвий".

Схоже, у ситуації, що склалася, всі витрачатимуть зусилля, щоб його якоюсь мірою перезапустити. І вже в ньому говорити про якісь поступки, прогнозує Енріке Менедес.

"Але якщо дивитися на ситуацію в Україні, я не бачу простору для того, щоб Київ пішов за умови ОРДЛО та РФ у реалізації Мінських угод, – каже експерт. – Думаю, почнуть обговорювати формулу Штаймайєра та особливого статусу з того моменту, де вони залишились у 2019 році. Але це обговорення може бути вічним і не дати жодного результату".

Раніше на порталі "Коментарі" — Кулеба розповів, чи допускає Захід відключення Росії від SWIFT.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини