Головна Новини Політика зовнішня політика Російська агресія: чим Німеччина могла б допомогти Україні — експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Російська агресія: чим Німеччина могла б допомогти Україні — експерт

На думку експерта, останні 7 років, поки Україна воює, Європа не дуже «притискала» Росію санкціями

1 червня 2021, 19:20
Поділіться публікацією:

Стримуючи натиск російської армії на Донбасі, Україна "тримає щит" для цивілізованої Європи. Таку думку висловив в останньому інтерв'ю німецьким журналістам президент Володимир Зеленський. При цьому глава держави підкреслив, що дуже вдячний за всю надану Німеччиною допомогу, хоча йому і здається, що вона могла бути більшою.

Російська агресія: чим Німеччина могла б допомогти Україні — експерт

Зеленський вважає, що Німеччина могла більше допомогти Україні у війні з РФ. Фото з відкритих джерел

Оцінюючи сказане президентом спеціально для порталу "Коментарі", політолог Дмитро Воронков вважає, що Зеленський назвав усе своїми іменами, при цьому куди делікатніше, ніж є насправді.

"Насправді всі ці роки Німеччина спільно з Францією не ставили собі за мету "притиснути" Росію політично або економічно для досягнення миру на сході України, — говорить експерт. — Європейці, скоріше, просто грали у публічну PR-політику, варіюючи між збереженням власного іміджу як охоронця демократичних цінностей своїми економічними інтересами і спробами впливу на Росію".

Таким чином, на думку Воронкова, це була гра спочатку на два табори, така собі спроба сидіти на двох стільцях. З одного боку, задовольняючи позиції США, а з іншого, не переходячи "червоні лінії" щодо РФ.

"Безумовно, Німеччина при бажанні могла б (і може) вплинути на РФ насамперед, спекулюючи умовами щодо реалізації та експлуатації ПП-2. Тому Штати, усвідомлюючи ключову роль Німеччини з цього питання, вели діалог саме з Берліном, а стосовно РФ обмежувалися просто озвучуванням своєї позиції", — підкреслює Дмитро Воронков.

При цьому політолог вважає, що Німеччина могла б допомогти у російсько-українському конфлікті реальним санкційним тиском на Кремль. При цьому персональні санкції (як це робить ЄС) Воронков до уваги не бере — вони, за його словами, носять скоріше показовий характер; краще було б використовувати секторальні.

Також Дмитро Воронков каже, що при своєму політичному впливі офіційний Берлін міг би "надихнути" на аналогічні дії членів-союзників ЄС, включно з тією ж Францією.

"Тобто за європейської консолідації щодо російсько-українського конфлікту тиск був би значнішим і відчутнішим для Кремля в рази. Але за фактом Європа (крім окремих наших союзників в особі Литви, Латвії, Польщі тощо) не прагнула до ескалації відносин із РФ, а, швидше, навіть її уникала, — стверджує політолог. — І не тому, що боїться з позиції військової сили, а через спільні комерційні інтереси, а також можливі побоювання з позиції можливого розхитування Росією і без того вже крихкого Євросоюзу".

Єдиним, що змушувало Німеччину вводити хоч якісь санкції, Дмитро Воронков називає жорстку позицію США, які задають зовнішню політику і для Європейського Союзу. За словами експерта, виходить, що без твердої позиції США особливої західної підтримки Україна може не отримати.

"І тому Вашингтон для України повинен бути пріоритетом, а тільки потім — Бундестаг", — акцентує увагу Воронков.

Ще одним із моментів, в яких офіційний Берлін міг би "підсобити" українській стороні в протистоянні Росії, політолог називає надання військової допомоги.

"Але [Німеччина] розуміла, що РФ це сприймає як агресивний щодо себе настрій. Тому замість цього ФРН обмежується кредитами або гуманітарними траншами, по суті, просто відкуповуючись від активної і радикальної ролі в питанні російської агресії проти України", — резюмує експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, до яких агресивних "сюрпризів" з боку Росії готові українські політики та військові. Що розповів Зеленський, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, яку альтернативу переговорів "нормандської четвірки" запропонував президент. До слова, наші експерти вже проаналізували цю ідею — є свої плюси й мінуси.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини