Головна Новини Політика зовнішня політика Не-нормандно: навіщо Зеленському міняти формат переговорів стосовно Донбасу
commentss НОВИНИ Всі новини

Не-нормандно: навіщо Зеленському міняти формат переговорів стосовно Донбасу

Експерти оцінили можливість створення нового переговорного майданчика щодо питань Донбасу, Криму й деяких інших на основі "нормандського формату"

1 червня 2021, 15:05
Поділіться публікацією:

Україна може ініціювати створення нового формату, який допоможе вирішити військовий конфлікт на Донбасі та деякі інші складні питання стосовно зовнішньої політики. Щодо наявності подібної ідеї в інтерв'ю німецьким журналістам зізнався президент Володимир Зеленський. За словами очільника держави, Україна потребує єдиного майданчика, де можна буде обговорити не тільки Донбас, а й повернення анексованого Криму, і вступ до НАТО та Євросоюзу, й багато інших моментів.

Не-нормандно: навіщо Зеленському міняти формат переговорів стосовно Донбасу

Україна може знайти альтернативу "нормандському формату". Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Коментарі" вирішили дізнатися в експертів, про що саме може говорити президент і чи є реальним створення такого формату. Серед іншого фахівці спробували припустити, навіщо підіймається така тема і хто може приєднатися до подібних переговорів.

Пропозиція єдиного формату з усіх питань — неадекватна

На думку директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали, президент України останнім часом почав робити дуже багато дивних заяв — з точки зору їх реалізації.

"Швидше за все, це виглядає як імітація бурхливої діяльності. Це і підписання указу про Президентський університет для "людей майбутнього", і фактична вимога дати нам План дій щодо членства в НАТО, і заяву, що якщо "Північний потік-2" (ПП-2) добудують, це буде особиста поразка президента США. Подібні заяви виглядають недоречно, враховуючи, що Зеленський зараз — не актор, не виступає на сцені, не знімається в серіалі. Глава держави повинен бути більш зважений у висловлюваннях, розуміючи наслідки від подібних заяв", — зазначає Віталій Бала.

Слова Зеленського про якийсь новий формат переговорів по Донбасу здаються експерту неадекватними.

"Змішувати в одну купу питання війни з Росією, анексії Криму, "Північного потоку-2", присмачуючи це якоюсь загальною фразою про гарантії безпеки — все це виглядає, м'яко кажучи, дивно, а фактично — неадекватно. Якщо ми підіймаємо тему нового формату переговорів, то я вже на раз зазначав, що і попередня влада, і ця мали б спочатку сформувати порядок денний. Перелік питань, які будуть цікаві країнам, запрошуваним до цього формату. Щоб вони хотіли обговорювати й розв'язувати конкретні питання. А просто говорити "я хочу, щоб там були США, Великобританія, Туреччина, Китай, Японія" — це виглядає несерйозно. Тому подібні заяви, на мою думку, носять насамперед популістський характер. Бажання показати, що українська влада щось робить, шукає шляхи до миру. Але це імітація, позбавлена конкретного змісту", — вважає Віталій Бала.

На його думку, рухатися до створення нового переговорного формату, безумовно, потрібно. Але спочатку має бути поданий перелік питань, які будуть зачіпати інтереси, в тому числі міжнародної безпеки.

"Слід запропонувати конкретні речі, які будуть цікаві іншим державам з точки зору їх національних інтересів. Лише при такому підході можна розраховувати на створення якогось нового майданчика, який назвуть, умовно кажучи, новим форматом", — резюмує директор Агентства моделювання ситуацій.

"Зеленський виявляє активність напередодні саміту Байден-Путін і це правильно"

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що до заяви про необхідність нового формату переговорів президента України підштовхнула низка факторів.

"Перше — очевидно, що Мінський процес після відомих дій білоруської влади вже точно не буде Мінським у географічному сенсі. Мало того, що переговори знаходиться на точці "замерзання", так ще й доведеться шукати інший майданчик для зустрічей. Це породить хвилю констатації факту, що "Мінську" прийшов кінець", — пояснює політолог.

Як другий момент Золотарьов зазначає те, що Зеленський не може допустити дефолту у питанні мирного врегулювання. За словами експерта, це є однією із базових позицій президента. Відповідно, щоб не впертися зрештою в стіну, політикам доводиться пропонувати альтернативи.

За словами Андрія Золотарьова, в ув'язці питання Криму із мирним врегулюванням на Донбасі нічого нового немає. Це вже не раз звучало.

"А ось ідея про включення в переговорний процес ситуації з "Північним потоком-2" — такий собі новий момент. Втім, хоч би що, але ПП-2 вже до справи "не підшити". Попри всі проблеми, які він несе Україні, газопровід вже готовий на 95%. І, судячи з усього, навіть США змирилися з цим фактом. А ми будемо пожинати наслідки", — прогнозує політолог.

До слова, Андрій Золотарьов вважає правильним, що напередодні зустрічі Путіна і Байдена, яка запланована на 16 червня в Женеві, Зеленський виявляє активність. Нагадує, що є Україна з її проблемами, щоб ми не зникали "із радарів".

"Новий формат цілком можливий, — впевнений експерт. — Нам би хотілося, щоб до нього увійшли США, Великобританія — країни-гаранти Будапештського меморандуму. Питання в тому, чи хочуть цього самі Штати й Британія, які нині виявляють найбільшу активність як в Україні, так і як лобісти України у світі".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, до яких агресивних "сюрпризів" з боку Росії готові українські політики та військові. Що розповів Зеленський, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, чи чекати, на думку президента України, ескалації на самому Донбасі, і якщо так, то коли.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини