Головна Новини Політика президент Глобальніше за «Нормандію»: Зеленський запропонував альтернативу переговорам по Донбасу
commentss НОВИНИ Всі новини

Глобальніше за «Нормандію»: Зеленський запропонував альтернативу переговорам по Донбасу

На думку президента, Україні варто розширити «нормандський формат», залучаючи до нього США і Євросоюз

1 червня 2021, 13:56
Поділіться публікацією:

Україна може поліпшити свої позиції на зовнішній політичній арені та налагодити ситуацію всередині країни, якщо скористається альтернативним планом щодо переговорів із Росією. За словами президента Володимира Зеленського, нині існуючий "нормандський формат", який стосується війни на Донбасі, може лягти в основу нового більш глобального договору, котрий буде більш вигідний для нашої країни.

Глобальніше за «Нормандію»: Зеленський запропонував альтернативу переговорам по Донбасу

Зеленський запропонував альтернативу "нормандії". Фото: REUTERS

Такою думкою політик поділився з представниками німецького медіа Frankfurter Allgemeine Zeitung, про що повідомили в Офісі президента.

Зеленський називає таку ідею "планом "Б", який нібито може діяти краще, ніж уже порушений Будапештський меморандум (договір про ядерне роззброєння України, підписаний в 1994 році — прим. ред.). Сторонами, які будуть домовлятися в рамках подібної угоди, крім України та Росії, на думку президента, повинні стати як Євросоюз в глобальному плані, так і Сполучені Штати Америки.

Саме ці два останніх "гравця" і повинні гарантувати Україні загальну безпеку, припускає голова української держави.

На думку Зеленського, перехід із "Нормандії" на подібний план допоможе швидше закінчити війну на Донбасі. Крім цього можуть бути врегульовані і багато інших суперечних питань, включаючи анексію Криму, поставки російського газу в Європу через поки ще не добудований "Північний потік-2" і навіть входження України в НАТО і (або) ЄС.

Президент підкреслює, що засідання "нормандської четвірки" свого часу стали поштовхом до створення "мінських переговорів". Однак нині цей механізм діє все гірше, при чому навіть іноземні партнери починають демонструвати лояльність до Росії-агресора. Так, наприклад, за словами Володимира Зеленського, зовсім недавно німецькі дипломати відмовилися відповідати росіянам, чи вважають вони їх безпосередньою стороною конфлікту на Донбасі.

Новий план, який може бути обговорений Зеленським із главою Білого Дому Джозефом Байденом, подібних "вольностей" у взаємодії з РФ нібито не передбачає.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, до яких агресивних "сюрпризів" з боку Росії готові українські політики та військові. Що розповів Зеленський, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, чи чекати, на думку президента України, ескалації на самому Донбасі, і якщо так, то коли.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини