Головна Новини Політика зовнішня політика «Подзвони мені, подзвони»: чи є умови для розмови між Зеленським і Байденом
commentss НОВИНИ Всі новини

«Подзвони мені, подзвони»: чи є умови для розмови між Зеленським і Байденом

Доля «президентського» дзвінка багато в чому залежить від боротьби України з олігархатом, вважають експерти

19 березня 2021, 16:58
Поділіться публікацією:

У посольстві США запевнили, що телефонна розмова між президентами Джозефом Байденом і Володимиром Зеленським обов’язково відбудетьсяпричому без будь-яких умов з боку Америки. Багато українців вже давно задаються питанням, чому цей дзвінок настільки важливий. "Коментарі" вирішили запитати про це у експертів, а заодно уточнити, чи дійсно розмова глав держав може пройти без умов і які теми, ймовірно, будуть підняті.

«Подзвони мені, подзвони»: чи є умови для розмови між Зеленським і Байденом

США хочуть від Зеленського активних реформ. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Дзвінок Байдена може бути "чарівним пенделем"

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко підкреслює, що в США очікують, коли українська влада перейде від піару на темі боротьби з олігархами безпосередньо до цієї самої боротьби. І багато в чому від цього залежатиме дзвінок Байдена.

Бобиренко нагадує: нещодавно американське видання The Washington Post написало, що адміністрація нового президента США може відкладати телефонну розмову Байдена із Зеленським спеціально. Причина — усе те ж очікування від Банкової реальних зусиль у боротьбі з корупцією, реформуванням, а також  підтримки кримінальних звинувачень проти олігарха Ігоря Коломойського (у Штатах проти нього відкрито ряд справ).

"Маркер такий, що Україна, слідом за США, повинна "наздоганяти" Коломойського. А у нас в цьому сенсі поки  лише понти та димова завіса. Вигнали Дубінського, який потрапив під американські санкції, з фракції, потім — із партії. Теж мені подвиг. Затримали і відпустили під надзвичайну заставу колишніх менеджерів ПриватБанку. Йдуть точкові удари по людях, які пов'язані з Коломойським. А по ньому самому — нічого",  зазначає аналітик.

Бобиренко переконаний, що два критерії свідчитимуть про те, що українська влада реально взялися за Коломойського. Перший  коли його канал "1+1", де раніше "фестивалив" Зеленський, почне "мочити" нинішнього президента, як раніше бив по Порошенку. Другий  коли будуть висунуті прямі звинувачення проти Коломойського в самій Україні.

"А поки немає реальних кроків по боротьбі з корупцією, немає реальних реформ, немає реальної деолігархізації, немає і сенсу Байдену говорити із Зеленським. Втім, навіть якщо він подзвонить, то лише для того, що дати "чарівний пендель" за всіма вищезгаданим напрямками",  вважає Віктор Бобиренко.

"Для Байдена Україна — як гаряча картопля"

Аналітик центру "Будинок демократії" Анатолій Октисюк вважає, що дзвінок Байдена Зеленському, про який так багато говорять (в очікуванні)  важливий. Адже це буде перший офіційний контакт новообраного президента США з президентом України.

"З інавгурації Байдена пройшло два місяці. Це досить тривалий період. Так, були спілкування на рівні міністрів оборони, глав зовнішньополітичних відомств. Але президентська розмова  це все ж інше... А на цьому рівні поки  ніякої комунікації. Ми знаємо, що є певні сигнали щодо того, що адміністрація Байдена чекає від української влади. У тому числі — боротьба з олігархатом. Американці зацікавлені в тому, щоб Зеленський "обнулив" Коломойського та інших. Він, начебто, посилає сигнали  дивіться, я намагаюся, я щось роблю. Санкційного Дубінського ось вигнали з фракції і партії, інше. Але в Вашингтоні вважають, що цього недостатньо. Дубинський же не олігарх. Вони чекають, коли у нас візьмуться, перш за все, за Коломойського. Потім  за Фірташа (хоч сам він не тут, але можна добре вдарити по його бізнесу). Можливо, дійде справа до Ахметова. Західні партнери хочуть, щоб цей "стан олігархів" зник. Або став таким як Пінчук  не особливо втручаючись в політику",  пояснює Анатолій Октисюк.

Другою важливою умовою, виставленою нам Штатам, аналітик називає незалежні антикорупційні структури (НАБУ, САП, антикорупційний суд і т.д).

"Це  дітище демократів. У тому числі американських. І всі спроби нашої влади поміняти законодавство, все "наїзди" з боку КСУ на антикорупційні структури болісно сприймаються в американському посольстві і взагалі в США",  підкреслює експерт.

Третім сигналом він називає боротьбу з монополіями, приватизацію. Повинні бути зроблені серйозні кроки в цьому напрямку, щоб прибрати корупціонерів годівниці.

"Дзвінок може відбутися і до того, як це все зроблять. У тому числі  щоб підкреслити, що саме зробити треба. Піднімати будуть традиційні теми  конфлікт на Донбасі, реформи, боротьба з корупцією, — вважає Анатолій Октисюк.  При цьому важливо розуміти, що для Байдена Україна — як гаряча картопля. Він обпікся тут вже не один раз. Всякого роду плівки, розслідування, які б'ють по його іміджу. Для Байдена українська тема  токсична. Завжди асоціюватиметься зі скандалами. Тому публічно він не буде якось гостро реагувати на український кейс".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як, на думку фахівця, до відсутності діалогу між Байденом і Зеленським може бути причетний екс-президент України Петро Порошенко.

Також на порталі можна дізнатися, як глава Росії Володимир Путін відреагував на те, що Джо Байден вважає його вбивцею.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини