Головна Новини Політика зовнішня політика Розмова Байдена і Зеленського: експерт пояснив, як до відсутності діалогу із США причетний Порошенко
commentss НОВИНИ Всі новини

Розмова Байдена і Зеленського: експерт пояснив, як до відсутності діалогу із США причетний Порошенко

Бажання співпраці із Штатами може принести зміну прем’єра

6 березня 2021, 22:25 comments1865
Поділіться публікацією:

Поведінку Білого дому стосовно відсутності діалогу Джозефа Байдена та Володимира Зеленського можна назвати демонстративним ігноруванням. Причиною такого ставлення може бути відсутність, на думку американців, серйозної фігури у вітчизняній політиці, яка може вести розмову на рівних. Таке бачення ситуація у власній колонці на порталі "Коментарі" висловив доцент Інституту журналістики Київського ун-ту ім. Б.Грінченка, координатор Центру протидії інформаційним агресіям "АМ&РМ" Олександр Курбан.

Розмова Байдена і Зеленського: експерт пояснив, як до відсутності діалогу із США причетний Порошенко

Мовчання Байдена може означати багато чого. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

На думку експерта, дії американської влади — не що інше, як "ввічливе прохання запросити до розмови когось більш авторитетного та досвідченого. Саме тому Курбан говорить, що це може призвести до зміни прем’єр-міністра в України.

"Чому саме прем’єра? Бо президента чи спікера ВР, так швидко та без перевиборів поміняти буде дуже накладно та небезпечно, на фоні зростаючого проросійського політичного реваншу з боку ОПЗЖ", — пояснює експерт.

Оцінюючи загальний політичний досвід Байдена, Курбан говорить, що в Америці воліли б бачити на посаді глави уряду екс-главу держави Петра Порошенка. Такі кадрові перестановки цілком імовірні навіть за президентства Зеленського, адже політика є полем "гібридних угод", які пересічна людина навряд може собі уявити.

При цьому, стверджує Олександр Курбан, у колах вищої української влади нині поспішно шукають виходу із не найкращої ситуації. Офіс президента, на переконання експерта, намагається довести Байдену, що діалог із нинішнім управлінням держави цілком можливий. Це пояснило б різкі зміни у риториці, зокрема стосовно Російської Федерації. Також, на крайній випадок, намагаються знайти максимально компромісну кандидатуру на посаду прем’єра — у разі невідворотності змін. Одним із варіантів Олександр Курбан називає Арсенія Яценюка, нагадуючи, що деякі інсайдерські джерела подібну інформацію вже розповсюджували.

"Втім, Байден, непохитно стоїть на своєму. Прем'єром має бути Порошенко або людина з його найближчого оточення. І це врешті решт станеться, як би проти цього не виступала Банкова. Бо інакше для них почнеться болісний та швидкий трансфер до Ростову", — резюмує Курбан.

За його словами, Україна може зустріти літо із новим прем’єр-міністром. Якщо посаду й справді займе "проамериканська" особа, то, вочевидь, у державі продовжиться конституційна реформа, пригальмована Зе-командою. Це може стати черговим кроком у напрямку створення парламентської форми правління в Україні.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, як в Офісі президента працюють над наближенням розмови Зеленського і Байдена. Також на порталі знайдеться інформація стосовно того, коли Джозеф Байден може здійснити візит до України.

Крім того, радимо почитати думки експертів стосовно того, як зміняться ділові відносини США та Росії за президентства Байдена.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини