Головна Новини Політика зовнішня політика Почалася друга хвиля переговорів щодо Донбасу: чи є шанс досягти миру цього року
commentss НОВИНИ Всі новини

Почалася друга хвиля переговорів щодо Донбасу: чи є шанс досягти миру цього року

Кулеба провів зустріч із помічницею Блінкена напередодні її візиту до Москви. Американська чиновниця погодилася з принципом Кулеби – "Ніяких рішень щодо України без України"

14 грудня 2021, 14:52
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зустрівся з помічницею державного секретаря США з питань Європи та Євразії Карен Донфрід, яка прибула до Києва з робочим візитом напередодні поїздки до Москви. Йде друга хвиля переговорів після спілкування президента США Джо Байдена з лідерами Росії Володимиром Путіним та України Володимиром Зеленським. Чи є шанс на якісь зрушення у врегулюванні російсько-українського конфлікту до кінця року чи в найближчому майбутньому? Своїм прогнозом в інтерв'ю виданню "Коментарі" поділилися наші експерти.

Почалася друга хвиля переговорів щодо Донбасу: чи є шанс досягти миру цього року

Донбас. Фото: Штаб ООС

Переговори щодо врегулювання російсько-українського конфлікту в нинішній ситуації ні до чого не призведуть

Екс-заступник міністра внутрішніх справ України, колишній губернатор Закапаття та Луганщини, народний депутат Верховної Ради 6-го та 7-го скликань Геннадій Москаль вважає, що шанси на зрушення у переговорах між колективним Заходом та РФ – нульові.

"Я, ще працюючи з 18 листопада 2005 року до 27 квітня 2006 року губернатором Луганської області, був свідком, як "Партія регіонів" розкручувала істерію щодо євроатлантичних устремлінь нашої країни, присутності НАТО в Україні. І тоді накручувалося місцеве населення. І на мітингах транслювали виступи Путіна, який заявляв, що не допустить, щоб кордони РФ були спільними із кордонами країн Альянсу. Зараз він робить ще жорсткіші заяви, ставить умови про не розширення НАТО. І це все нарощування російських військ біля наших кордонів – не заради нападу. Це демонстративне брязкання зброєю, показова демонстрація сили. Мовляв, ви запрошуєте представників НАТО на спільні навчання, ви запрошуєте інструкторів НАТО – а ми ось так відповідатимемо", – пояснює Геннадій Москаль.

Він упевнений, що триває глобальна боротьба між РФ та НАТО. А Україна виявилася буферною зоною у цьому протистоянні. Де ніхто не хоче поступатися.

"Саме тому переговори як про врегулювання російсько-українського конфлікту, так і про "червоні лінії" щодо Альянсу на даному етапі в нинішній ситуації ні до чого не приведуть, – вважає Геннадій Москаль. — І РФ не відійде від своїх принципів, і США. При цьому нас ніхто в найближчому майбутньому не бере до НАТО, нам чітко це сказали. Але ми маємо на сьогоднішній день такий головний біль, як антинатівська Росія, яка брязгає зброєю і біля наших кордонів, і безпосередньо на окупованій території України".

Велика війна зараз заморожена, але ми перебуваємо на своєрідному плато кризи

На думку аналітика Українського незалежного центру політичних досліджень, представника Національної платформи для діалогу про мир та безпечну реінтеграцію Юлії Тищенко, навряд чи можливе швидке врегулювання конфлікту. Хоча у цей процес активно увійшли США.

"Швидше, комунікація з Києвом означає підтримку тез, які не можна говорити про Україну без України. І на цьому, до речі, вже наголосила американська сторона. Адже діалог про Україну поза нами негативно сприймається і в США в окремих політичних колах. Ну, а які компроміси будуть запропоновані українській стороні, ми, гадаю, побачимо за якийсь час", – зазначає Юлія Тищенко.

Вона наголошує, що після віртуальної зустрічі Байдена та Путіна сторони домовилися продовжувати домовлятися. При цьому РФ постійно підвищує ставки.

"З боку Росії реанімована лексика холодної війни – Карибська криза тощо. Проте поки що видно, що письмові гарантії щодо нейтральної України ніхто не поспішає давати. Діалог відбувається у кризі безпеки, – наголошує аналітик. – Велику війну зараз заморожено, але ми знаходимося на своєрідному плато кризи. І скоро буде зрозуміло, чи чекає на нас деескалація чи подальше загострення".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Кремлі заявили про другий раунд переговорів Путін-Байден.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини