Головна Новини Політика зовнішня політика Не договорили: звідки терміновість чергових переговорів Путін-Байден
commentss НОВИНИ Всі новини

Не договорили: звідки терміновість чергових переговорів Путін-Байден

Байден і Путін домовилися про повторну бесіду після того, як роботу завершать їх довірені представники

13 грудня 2021, 10:50
Поділіться публікацією:

Президент Росії Володимир Путін та його американський колега Джо Байден домовилися провести додаткові переговори на тлі напруженості у зв’язку з нарощуванням російських військ біля України. Про це заявили у Кремлі в неділю, підкресливши, що Путін не мав особливих підстав для оптимізму після розмови з Байденом через тривалі та дуже серйозні розбіжності між Росією і США з приводу так званих "червоних ліній" Москви. Майже через тиждень після переговорів, що пройшли 7 грудня, які висновки можна зробити? Хто та як підвищує ставки перед новим раундом? Хто і на які поступки йде (може піти)? Відповіді на це запитання спробували знайти в інтерв'ю порталу "Коментарі" від наших експертів.

Не договорили: звідки терміновість чергових переговорів Путін-Байден

Володимир Путін і Джо Байден. Фото: BBC

Чимало питань, таких як майбутнє України в НАТО та що робити з ОРДЛО, вирішуватимуть не Путін із Байденом, а український народ

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко називає нещодавнє відеоспілкування Байдена з Путіним лише початком низки переговорів.

"Грудень-січень у цьому руслі я назвав би сезоном "війни дипломатії". З одного боку, подальша ескалація ситуації навколо наших кордонів як мінімум зменшила темп. З іншого боку – Сполучені Штати показують себе як сторона, яка консолідує так званий "колективний Захід" і перебуває в процесі вироблення єдиної позиції в українському питанні в переговорах з Кремлем", – зазначає експерт.

Він звертає увагу, що Байден не замкнувся у трикутнику "Вашингтон-Москва-Київ", а провів значну кількість переговорів із лідерами європейських країн.

"Оживилося спілкування у рамках Нормандського формату, також ми отримали цілком однозначний сигнал підтримки від міністрів закордонних справ країн G7. Своєю чергою Москва змогла лише отримати підтримку невизнаного Лукашенка", – наголошує Ігор Чаленко.

На його думку, не варто очікувати на прорив і після другого спілкування лідерів США та РФ.

"Можна припустити, що під час цього спілкування Байден представить консолідаційну позицію, наприклад щодо обмежень в енергетичній сфері для Росії, нових секторальних санкцій, а також додаткове зміцнення східних кордонів НАТО. Путін, своєю чергою, може погрожувати зупинити транзит газу територією України вже з початку 2022 року, а також нагадати про понад півмільйона російських паспортів, розданих на території ОРДЛО (що буде обґрунтуванням у разі збігу певних подій для використання російської регулярної армії на території України) ). Ставки підвищуватимуться з обох боків, це безумовно, – упевнений експерт. – Проте низку питань, таких як майбутнє України в НАТО і що робити з ОРДЛО вирішуватимуть не Путін з Байденом, а український народ. Швидше за все – за допомогою референдумів. Про одне з таких уже натякнув Зеленський під час свого нещодавнього інтерв'ю".

Путін чекає, що саме американці запропонують в обмін на його гарантії не атакувати Україну у найближчому майбутньому

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський впевнений, що Кремль своєю заявою хоче показати: озвучені 7 грудня загрози санкцій його не лякають.

"Путін чекає, що саме американці запропонують в обмін на його гарантії не атакувати Україну найближчим часом. Тобто, Кремль очікує, що Захід погодиться з обмеженням суверенітету України", – пояснює аналітик.

Проте, продовжує він, ні США, ні ЄС не можуть дати такої відповіді. І водночас не демонструють готовності застосувати превентивні санкції.

"Нерішучість Заходу розв'язує Путіну руки принаймні для агресивних дій на Донбасі. Не варто забувати, що в лютому 2015 року, готуючись до зустрічі у "нормандському форматі", Путін наказав військам атакувати українські сили в районі Дебальцевого. Наразі існує високий ризик того, що Путін влаштує таке саме випробування для Зеленського", – попереджає Петро Бурковський.

Читайте на порталі "Коментарі" — Путін виставив чергову претензію Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини