Головна Новини Політика зовнішня політика Країни НАТО в боргу перед Києвом: Україну не залишать наодинці з Росією
commentss НОВИНИ Всі новини

Країни НАТО в боргу перед Києвом: Україну не залишать наодинці з Росією

Співпраця з країнами НАТО лише поглиблюватиметься

4 листопада 2021, 09:38
Поділіться публікацією:

Посол України в Німеччині Андрій Мельник заявив, що Україна за останні роки виконала понад 2000 контрольних показників відповідності стандартам НАТО та розраховує на вступ до Альянсу не пізніше 2030 року. А президент Росії Володимир Путін 1 листопада наголосив на необхідності посилення протиповітряної оборони країни на тлі військових дій НАТО біля кордонів Росії . Все це відбувається на тлі активізації пересувань російських військ біля кордону з Україною, а також загострення ситуації на Донбасі. Про те, що робить і має робити Україна в рамках протидії російській агресії, зокрема на міжнародній арені, порталу "Коментарі" розповів ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан.

Країни НАТО в боргу перед Києвом: Україну не залишать наодинці з Росією

Зеленський обговорив зі Столтенбергом членство України у НАТО. Фото: Інтерфакс

Україна може розраховувати не безоплатну військову допомогу з боку США та Великобританії

Україна вживає певних заходів для посилення партнерства, зокрема стратегічного, зі своїми союзниками. Насамперед це стосується США. Наступного року у бюджеті США виділено 300 млн доларів на військово-технічну допомогу Україні. Цього року американці додатково надали нам 60 млн, а також сучасне озброєння та боєприпаси. Це, як кажуть, дорогого варте. Більш того, Міноборони США закликало нещодавно партнерів по НАТО зняти заборону на продаж Україні летального, оборонного озброєння.

Це серйозна акція. І, як на мене, європейці мали б прислухатися. Хоча ймовірний майбутній канцлер Німеччини Олаф Шольц уже заявив, що Україну німці підтримуватимуть політично, але продавати зброю не стануть.

Можливо, на саміті "Великої двадцятки" у Римі ці питання обговорювалися. На полях пройшла зустріч Байдена та Меркель. Важливо, що Україну підтримали.

Важливими для нас є і заяви генсека НАТО Столтенберга, що жодна третя країна (РФ) не має права впливати на намір будь-якої держави стати членом НАТО. Це конкретна підтримка України, яка дає певні оптимістичні перспективи щодо ракурсу євроатлантичної інтеграції.

У листопаді також заплановано зустріч робочої стратегічної групи Україна-США під час якої буде затверджено Хартію про стратегічне партнерство між нашими країнами. Це дуже серйозний документ. Подібну Хартію США затвердили із Великобританією. Сподіваюся, це стане прикладом для інших країн щодо реальної підтримки України в ракурсі протистояння російській агресії.

За Байдена США повернулися у велику світову політику. Активно включаються до всіх процесів, що стосуються глобальної безпеки. Тож вони якось впливатимуть і на позицію своїх партнерів щодо України.

Також у листопаді планується візит президента України до Великобританії. Будуть узгоджені питання щодо посилення військово-морського флоту нашої країни, у чому британці беруть активну участь. Йдеться, зокрема, про постачання кораблів, озброєння для них. Це все ознака того, що Великобританія певною мірою починає виконувати свою місію як гарант Будапештського меморандуму. Але тут є певні нюанси. Україна втратила тоді третій у світі ядерний потенціал, який загрожував саме Заходу. І наша країна може (і має!) розраховувати не безоплатну військову допомогу з боку США та Великобританії. Адже знищення стратегічних ракет на території України дозволило цим країнам заощадити десятки мільярдів.

Оптимістично виглядає активізація дій НАТО у Чорноморському регіоні. Там відбуваються патрулювання, навчання. У Чорне море вже зайшов американський есмінець USS Porter, незабаром до нього приєднається USS Mount Whitney, флагман 6-го флоту США.

Існують ознаки того, що Західний світ, НАТО, усвідомлюють загрозу, яку несе РФ (і в Чорному морі, і взагалі). Принаймні про це свідчить низка останніх рішень та заяв Альянсу.

РФ дедалі більше ізолюється. Вона розуміє — бачить око, та зуб не кусає.

Важливою є активізація зусиль української дипломатії, вищого керівництва, парламенту, громадськості. Усі важелі треба використовувати у роботі з нашими партнерами. А також проводити посилену роботу з реформування країни, наближаючи її до стандартів ЄС та НАТО. Якщо наші партнери бачитимуть таку роботу, це сформує довіру до України. І посилить розуміння з боку Заходу, що Україна є форпостом проти експансії РФ до Європи та загалом у світ.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у НАТО погодилися з необхідністю нарощувати свою присутність у Чорноморському регіоні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Правдоруб

4 листопада 2021, 10:12

Вместо глубокой озабоченности будет глубочайшая.

Субъективно о объективном!

4 листопада 2021, 10:03

Ой, рятуйте, ой допоможiте! Да щас, ще за вас ми не вмирали! Сосите сами, вы же гордые та смiлывые!


Новини