Головна Новини Політика зовнішня політика Байден і Путін обмінялися погрозами: чому виграла від цього Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Байден і Путін обмінялися погрозами: чому виграла від цього Україна

Байден відмовився йти на поступки Путіну щодо перспективи членства України в НАТО. В Україні вважають це позитивом

8 грудня 2021, 17:47 comments1765
Поділіться публікацією:

Переговори між президентом США Джо Байденом і президентом Росії Володимиром Путіним, що відбулися 7 грудня, уможливили "стримування та деескалацію", вважає міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Щодо контакту Байдена з президентом України Володимиром Зеленським у четвер, 9 грудня, Кулеба зазначив, що переговори дозволять двом лідерам обговорити подальші кроки щодо стримування Росії та способи пожвавлення "нормандського формату". Експерти оцінили ці заяви для видання "Коментарі".

Байден і Путін обмінялися погрозами: чому виграла від цього Україна

Володимир Путін і Джо Байден. Фото з відкритих джерел

Щоб досягти очевидних позитивних зрушень, Україна має починати з себе

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда вважає, що ситуація довкола України залишається напруженою і після американсько-російських переговорів.

"Але це триває не тиждень, не місяць, а вже восьмий рік, – наголошує експерт. – Переговори Байдена та Путіна важливі для України в тому сенсі, що президент США наголосив: питання розширення НАТО не є сферою повноважень РФ. Це створює певні перспективи щодо подальшої євроатлантичної інтеграції України".

Щодо можливого приєднання США до нормандського формату, Євген Магда не бачить причин, з яких РФ би з цим погодилася.

"Для Кремля сьогодні це навряд чи є прийнятним сценарієм. Як і створення нового формату переговорів щодо врегулювання російсько-українського конфлікту", – пояснює експерт.

Він упевнений, що на нас чекають важкі, затяжні дипломатичні сутички. І, найімовірніше, продовження розхитування ситуації з боку РФ.

Євген Магда зазначає:

"У питаннях протидії російському тиску Україна має робити ставку насамперед на власні сили, власні можливості, а не намагатися стати фавориткою Західного світу. Щоб досягти очевидних позитивних зрушень, Україна має починати з себе. Насамперед потрібна консолідація всередині нашого суспільства, а вже потім – розрахунок на допомогу західних партнерів", – резюмує Євген Магда.

Байден вельми зрозуміло дав зрозуміти Путіну, що, якщо росіяни ризикнуть вторгнутися в Україну, країною-агресором вважатимуть саме РФ

На думку політтехнолога, директора компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тараса Березовця, Байден виграв цей раунд переговорів із Путіним.

"Це видно навіть за пресрелізами Білого дому та Кремля. Дуже різним у своїх оцінках, – зазначає експерт. — Байдену вдалося досить жорстко і лаконічно поставити Путіна на місце. Він не став діяти у звичайній дипломатичній логіці, а чітко озвучив Путіну наслідки можливої ескалації проти України. Максимально коректно, але дуже зрозуміло дав зрозуміти, що, якщо росіяни ризикнуть вторгнутися в Україну, під будь-яким приводом (а придумати вони можуть що завгодно), країною-агресором вважатимуть саме РФ. І в США не залишиться іншого виходу, окрім як запровадити ембарго на постачання російських газу та нафти, відключити РФ від SWIFT (міжнародна міжбанківська система передачі інформації та здійснення платежів), запровадити нові фінансові персональні санкції проти "грошових мішків" Путіна".

Тарас Березовець вважає, що Путіну дозволили зберегти обличчя у цій ситуації. Тож у публічну площину всі санкційні загрози демонструвати не стали.

"Фактично, російському президентові дозволили відповзти. Чи скористається цим Путін? Не факт. Він може спробувати якось помститися, прогнозує експерт. — І все-таки в даний момент Байден звів можливість ескалації майже до нуля".

Тим часом президент України Володимир Зеленський через добу вперше висловився про розмову президентів США Джо Байдена та Росії Володимира Путіна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини