Головна Новини Політика зовнішня політика «Байден почує все»: експерт розповів, що принесе Україні візит Блінкена
commentss НОВИНИ Всі новини

«Байден почує все»: експерт розповів, що принесе Україні візит Блінкена

6 травня Україну відвідав Державний секретар США Ентоні Блінкен

6 травня 2021, 17:13
Поділіться публікацією:

Вітчизняний інформпростір рясніє різноманітною інформацією про сьогоднішні зустрічі представника американського уряду Ентоні Блінкена з президентом та політичною елітою України. За словами дипломата Костянтина Єлісєєва, слід очікувати того, що все побачене і почуте в нашій країні Блінкен детально передасть очільнику Штатів Джозефу Байдену.

«Байден почує все»: експерт розповів, що принесе Україні візит Блінкена

Костянтин Єлісєєв. Фото із відкритих джерел

Єлісєєв підкреслює, що візит американського Держсекретаря є логічним продовженням попередньої телефонної розмови Байдена із Володимиром Зеленським. На думку експерта, Україна могла отримати окремі "сигнали" зі Штатів для зміцнення ділових відносин.

"Вашингтон очікує на розбудову в Україні справді “міцної і дієвої демократії” на засадах незворотності реформ та без впливів олігархів чи бізнес-партнерів. Те, що сказав Блінкен — сказав Байден", — вважає Костянтин Єлісєєв.

Також експерт зазначив вельми нетиповий факт для американської дипломатичної практики — долучення другої особи (першого заступника Блінкена Вікторії Нуланд — ред.) до основного складу делегації. На думку Єлісєєва, це свідчить про визнання важливості стратегічного партнерства з Україною. Ще подібним чином, упевнений дипломат, підкреслюють досвід самої Нуланд, яка не один рік працювала над зміцненням американо-українських відносин.

Не менш важливим, вважає Костянтин Єлісєєв, є окрема зустріч Ентоні Блінкена із предстоятелем православної церкви України Єпіфанієм.

"йдеться про офіційну позицію Вашингтона на підтримку ПЦУ, — говорить експерт. — В США визнають історичне значення отримання Томосу про автокефалію української церкви і що це значить для духовного відродження України. Бачимо повноцінне “наслідування політики попередників”, і це той приклад, який варто наслідувати і українській владі".

На думку Єлісєєва, те, що Блінкен прибув в Україну після зустрічі з лідерами країн "великої сімки" (G7), лише додає "консолідованої ваги його сигналам на підтримку України". Дипломат пояснює, що першочергово йдеться про протистояння агресії Росії і обіцянку негайної відповіді на будь-який шантаж Києва з боку Москви.

"Візит Блінкена в Україну є елементом змістовної підготовки в США до саміту Байден-Путін, — упевнений Єлісєєв. — Це символічний сигнал Кремлю, що США стоять пліч-о-пліч з нашою державою у боротьбі за відновлення територіальної цілісності. Те, що Блінкен почув і побачив в Києві, безумовно, стане елементом переговорної позиції Вашингтона. Нічого про Україну без України".

Дипломат переконаний, що візитом Блінкена офіційна Америка продемонструвала Росії, який важливий акцент робиться на Україні. На думку Єлісєєва, таким чином наша країна "фіксується" в сфері трансатлантичних інтересів Штатів.

При цьому експерт відзначає, що хоча ситуація і здається райдужною, вельми сумбурна конференція на Банковій може затьмарити радість. Костянтин Єлісєєв зазначає, що в команді президента могли образити заслуги і Блінкена, і Нуланд стосовно проведенян реформ в Україні.

"Саме за їхньої підтримки з 2014 року закладалися основи того, що нині болить критикам всього-і вся зробленого "попередниками". Зеленського треба було хоча б попередити", — резюмує дипломат.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що, на думку експертів, може залишитися для українців "за лаштунками" американо-українських дипломатичних зустрічей.

Також на порталі ви можете дізнатися, якими новими подробицями "обросла" ймовірна особиста зустріч Джозефа Байдена і Володимира Зеленського. Більше подробиць — у нашому матеріалі.  



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини