Головна Новини Політика зовнішня політика Блінкен і Нуланд в Україні: що може залишитися за лаштунками зустрічей
commentss НОВИНИ Всі новини

Блінкен і Нуланд в Україні: що може залишитися за лаштунками зустрічей

Експерти поділилися інсайдерською інформацією про хід візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена і його заступника Вікторії Нуланд в Україну

6 травня 2021, 12:40
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 6 травня, держсекретар США Ентоні Блінкен разом зі своїм заступником Вікторією Нуланд проводить ряд зустрічей з українською владою і громадськістю. Деякі офіційні дані вже відомі, якісь з'являться трохи пізніше. А що може залишитися за лаштунками цих зустрічей? Які ЦУ нам привезли з-за океану? Які розмови "не для преси" вже пройшли і ще можуть бути? "Коментарі" дізналися подробиці в експертів.

Блінкен і Нуланд в Україні: що може залишитися за лаштунками зустрічей

Блінкен і Нуланд в Україні. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Відхилитися загальними заявами у Банкової не вийде"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик розповів виданню "Коментарі", що за інсайдерською інформацією, високими гостями вже були поставлені неприємні запитання мешканцям Банкової. І українській владі доведеться відповідати.

"Серед тем, що піднімаються — скандальна зміна керівництва держкорпорацій (акцент на відході Андрія Коболєва з Нафтогазу) і наглядових рад, питання війни і миру, реформування армії. Президент України зробив чимало "закидів" на необхідності прийняття нашої країни в НАТО, при цьому є маса недотриманих стандартів, у тому числі — відсутність самозабезпечення боєприпасами необхідних калібрів. Також — питання, пов'язані з енергетикою, з деолігархізацією. Цілий список, який американці озвучили Банковій для підготовки до розмови з Блінкеном і Нуланд", — підкреслює Віталій Кулик.

Він звертає увагу, що візит керівництва Держдепу побудований таким чином, що учасники делегації зустрінуться з максимальною кількістю різних груп інтересів в нашій країні. Відповідно, будуть мати весь спектр різних думок і позицій з ряду питань, які цікаві Заходу.

"Відхилитися загальними заявами у Банкової не вийде. Вони намагаються обіграти, що Коболєв нібито пов'язаний з Коломойським, якого серйозно притиснули в США. Але прихильникові Коболєва, впевнений, вже представили весь комплекс контраргументів. Так що Банковій доведеться важко в цій дискусії. Адже відбувається не деолігархізація, а перерозподіл фінансових потоків і сфер впливу. Спроба згенерувати управління тим же Нафтогазом в руках людей, які представляють інтереси Зеленського. І це вже вкладено у вуха високим гостям. Тому я згоден з тими, хто називає цей візит — візитом ревізора. І з тим, що на Банковій зараз легка паніка".

На думку Віталія Кулика, навряд чи Офісу президента і самому Зеленському вдасться представити все як боротьбу з конкретним олігархом, якого хоче отримати на блюдці Вашингтон.

"Не виключаю, що за результатами візиту Блінкена відбудуться серйозні зміни в Офісі президента. Адже саме Єрмак штовхав Зеленського до ударів по корпоративному управлінні. Саме до Єрмака є маса питань щодо війни і миру, контрабанди, енергетики, зв'язків із Джуліані й Трампом, газових контрактів, історії зі "зливом" операції із затримання "вагнеровців". І Зеленському доведеться шукати вагомі аргументи, щоб захистити Єрмака. А ситуація складається так, що простіше позбутися цього токсичного активу", — резюмує Віталій Кулик.

"Держдепартамент сформує для себе стратегію щодо трикутника Київ-Москва-Вашингтон"

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин міркує так: "Інспекторська місія Блінкена і Нуланд очевидно повинна сприяти трансформації Києва в зручний резонатор, ефективний інструмент оновленої політики Держдепартаменту — своєрідних гойдалок, атракціону "американські гірки" зі швидкої ескалації, деескалації відносин з КНР і РФ".

Поки діючий президент України на погляд нової американської адміністрації "незграбний і невиразний у зовнішній політиці, а у внутрішній політиці імпровізує, тому його потрібно терміново поставити на місце", зазначає Андрій Мішин.

Він підкреслює, що саме Зеленський у своїх інтересах намагається перепідпорядкувати собі та близьким олігархам ряд фінансових потоків, звільнити з держслужби кілька чиновників, які були призначені на ці посади безпосередньо за участю Вашингтона.

"Держдепартамент, за підсумками інспекції, остаточно сформує для себе стратегію щодо трикутника Київ-Москва-Вашингтон на найближчі чотири роки. І відновить корпоративне американське управління основними природними монополіями України: "Нафтогаз", "Укрзалізниця", оборонпром. А також оптимізує органи з боротьби з корупцією. З оперативних заяв, Україні пообіцяють, що вона буде в перспективі в Євросоюзі, вже в червні отримає план дій щодо членства в НАТО (ПДЧ), обговорять нові поставки зброї і отримання чергового кредиту", — говорить Андрій Мішин.

Раніше повідомлялося, де може пройти зустріч Байдена і Путіна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення


Новини