Головна Новини Політика вибори Вибори під час війни: які перспективи – чому так бурхливо реагує команда Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори під час війни: які перспективи – чому так бурхливо реагує команда Зеленського

На сьогоднішній день немає жодного практично протестованого механізму проведення вибору в умовах війни

2 вересня 2023, 14:57
Поділіться публікацією:

Президент України та представники його Офісу продовжують висловлюватись на тему виборів. Зеленський розмито відповідає на те, чи балотуватиметься він на другий термін, експерти нагадують, що під час воєнного стану, згідно з Конституцією, вибори неможливі. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк зазначає, що для проведення демократичних виборів в Україні в умовах воєнного часу нам потрібна не лише зміна законодавства, а й – серйозне посилення протиракетної оборони, додаткові фінансові кошти. Чому тема виборів в Україні актуалізувалась останнім часом, зокрема – з подачі Заходу? Які є найбільш реалістичні сценарії проведення? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Вибори під час війни: які перспективи – чому так бурхливо реагує команда Зеленського

Вибори в Україні. Фото: з відкритих джерел

Окрім технічних питань, потрібно розуміти, як позначиться виборча кампанія на українському суспільстві

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна розмірковує так:

"Вибори в умовах війни та воєнного стану – це найневивченіша тема через відсутність практичних кейсів у демократичних країнах. Саме тому виникла широка дискусія як у західному медійному полі, так і українському, чи можливе в принципі проведення виборів з юридичної та практичної точки зору та які механізми можуть забезпечити їхню легітимність".

На думку політолога, спочатку потрібно розібратися, чому вибори вимагає Захід.

"Коли в тебе над головою не літають ракети, політики, навіть досвідчені та "калібровані", схильні міркувати абстрактними категоріями. Мовляв, демократія – це найголовніша цінність, а вибори – це основний механізм її збереження. Тож без виборів ніяк. Кредит довіри вичерпується, потрібно провести або "переекзаменування" чинної влади, або укласти договір із новою. В іншому випадку режим все більше і більше скочуватиметься в автократію, є ризик приходу до влади військових і так далі. З такими побоюваннями важко не погодитись, – вважає Ганна Малкіна. – Але водночас потрібно відповісти на запитання: як провести вибори, щоб забезпечити їм легітимність?".

На сьогоднішній день, продовжує експерт, не існує жодного практично протестованого механізму проведення виборів в умовах війни, тому що демократії, як ми знаємо, не воюють одна з одною. І Україна, акцентує Ганна Малкіна, може стати першопрохідником за умови відповіді на низку важливих питань.

Питання перше: як забезпечити рівний доступ до виборчих дільниць громадянам України?

На сьогоднішній день, нагадує експерт, громадяни України розкидані по всьому світу (зокрема перебувають у Російській Федерації), сидять в окопах, лежать у шпиталях, проживають на окупованих територіях. Відповіді це питання немає.

Питання друге: як гарантувати безпеку громадян, які проживають на території України в день виборів? Додатковими системами ППО? Версія робоча, але слабка, вважає Ганна Малкіна. Вона пропонує уявити, як у день виборів у небо РФ вп'ятнадцять разів піднімуться борти МІГ-31К (з відповідною повітряною тривогою по всій Україні). І все, вибори не відбудуться.

Питання третє: як багато міжнародних спостерігачів наважуться приїхати до України та поїхати на виборчі дільниці, наприклад, до Краматорська? Чи до інших прифронтових міст?

Питання четверте: як забезпечити рівний доступ до політичної конкуренції/виборчої кампанії громадянам України? Адже багато хто з них воює, доступ до медіапростору обмежений "Єдиним марафоном" та фактичною відсутністю великих альтернативних ЗМІ.

Питання п'яте: де на все це взяти гроші за дефіциту державного бюджету в 107,6 млрд гривень станом на липень 2023 року?

"Список питань неповний, відповіді на них немає, – констатує Ганна Малкіна. – Однак, окрім технічних питань, треба розуміти, як позначиться виборча кампанія на українському суспільстві. Адже вибори – це завжди поглиблення розколів, посилення фрагментації та протиріч. В умовах зовнішньої агресії ослаблення суспільної консолідації, яка дозволила нам вистояти на початковому етапі широкомасштабної війни, може зіграти злий жарт".

Швидше за все, вибори в Україні в умовах воєнного стану не будуть проведені

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник звертає увагу, що президент Зеленський і його команда дуже активно, навіть бурхливо реагують на заяви американського сенатора-республіканця Ліндсі Грема про необхідність проведення виборів в Україні в 2024 році, незалежно від того, закінчиться до того моменту війна чи ні.

"Українська влада номінально не відмовляється від проведення виборів. Але, водночас, висуває певні умови для цього з огляду на воєнний стан. Це і фінансування цього процесу у розмірі 5 млрд доларів, і наявність американських спостерігачів (у тому числі на передовій, де голосуватимуть солдати), і значне збільшення постачання систем ППО/ПРО. Все це виглядає як дуже емоційна реакція. Схоже, що у ОП сприймають заяви американського конгресмена як знак політичної недовіри. Як прихований сигнал, що команда Зеленського, а то й сам президент, має бути готова після наступних виборів залишити свої кабінети або розділити владу з іншими політичними силами", – зазначає експерт.

Тому, вважає він, така бурхлива реакція на заяви лише одного конгресмена.

Втім, продовжує Руслан Бортник, не можна виключати, що йде певний тиск на Зеленського та його команду. Або ж це просто інструмент політичної риторики.

"Можливо США намагаються сказати, що підтримують в Україні саме демократичну владу. Що цінність України – це цінність демократичної держави, в якій мають дотримуватись Конституція, у принципі закони. У тому числі – відбуватиметься змінність влади. З іншого боку – у такий спосіб частина західних еліт, американських, особливо республіканських – може демонструвати невдоволення Зеленським та його командною. Наприклад, через активний тиск української влади на наших західних партнерів щодо постачання озброєнь і не тільки. Така критика впливає на внутрішньополітичну ситуацію, перебіг виборчого процесу", – міркує політолог.

На його думку, такі заяви з боку окремих представників Заходу цілком міг прокоментувати речник президента. Але тему взявся коментувати президент, представники його Офісу. Тим самим розкручуючи її, фактично виводячи на більш високий рівень.

"Думаю, вибори в Україні в умовах воєнного стану не будуть проведені. Для цього треба або зупиняти воєнний стан, або міняти законодавство. А крім того – відновлювати демократичне конкурентне політичне середовище. Дозволити працювати у загальнонаціональному ефірі всім ЗМІ. Проводити всім партіям та їх прихильникам демонстрації, мітинги. Інакше партія влади матиме величезну перевагу – і такі вибори не будуть демократичними, – наголошує Руслан Бортник. – Якщо вибори і відбудуться наступного року, то стануть або наслідком мирних угод (що малоймовірно) або ж наслідком серйозних внутрішніх криз".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи піде Зеленський на другий президентський термін – яка ймовірність виборів у 2024 році.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини