Головна Новини Політика вибори Чому в Україні не припиняють говорити про вибори: чи є шанс, що вони відбудуться під час війни
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому в Україні не припиняють говорити про вибори: чи є шанс, що вони відбудуться під час війни

Повернення політичного дискурсу є результатом «розгерметизації» суспільства, стомленого війною, дріб'язковою та фрагментарною суєтою влади

3 грудня 2023, 14:00
Поділіться публікацією:

Незважаючи на те, що тему проведення виборів під час війни в Україні офіційно закрили підписанням відповідного меморандуму, вона продовжує обговорюватися. Соціологічне опитування групи "Рейтинг" показало, що 76% українців згодні з тим, що президентські вибори в Україні слід проводити після закінчення війни, проте, якби вони пройшли сьогодні, найбільші шанси мали б чинний глава держави Володимир Зеленський та головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Їхні ж партії мали б лідируючі позиції. У той же час перша леді Олена Зеленська зізналася виданню The Economist, що не хотіла б, щоб її чоловік вдруге балотувався на пост президента. Чому тема виборів залишається актуальною, про що свідчать дані опитування? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Чому в Україні не припиняють говорити про вибори: чи є шанс, що вони відбудуться під час війни

Вибори. Фото: з відкритих джерел

Певним чином тримає інтригу Залужний

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак акцентує, що понад півтора роки широкомасштабної війни деполітизували інформаційний простір, сконцентрували увагу на обороні держави, приглушили політичні процеси, які стали герметичними та контрольованими з боку влади.

"Але суспільний фон не може залишатися так довго в "цупких рукавицях" обставин війни, – пояснює політтехнолог. – Тим більше, коли на ключові питання майбутнього розвитку подій нинішня влада об'єктивно не має відповіді. Тому повернення політичного дискурсу є результатом "розгерметизації" суспільства, стомленого війною, дріб'язковою та фрагментарною суєтою влади, яка не може сформулювати ясну стратегію суспільного консенсусу з приводу війни у наступний період. Формат "єдиного марафону" зазнає кризового колапсу, починає просідати західна військова допомога, посилюється інформаційно-психологічна діяльність ворога в політичному полі, що б'є по довірі до Зеленського та його оточення. А це конвертується у мінусування електорального потенціалу".

Тому, продовжує Олег Постернак, помітною тенденцією зараз для більшої частини суспільства є "призначення винного", вгамування негативних емоцій та пошук внутрішнього "ворога" на фоні відсутності обіцяних перемог над зовнішнім.

"Очевидно, що, сконцентрувавши великий обсяг інформаційної активності з війни на собі, зачистивши комунікаційне поле під владний наратив, президент першим потрапляє у фокус суспільного роздратування, що безпосередньо відбивається на його рейтингу", – зазначає експерт.

Він звертає увагу, що є осіннє зростання антиелекторату Зеленського, на якому хотіли б наварити підтримку як деякі "старі політики", так і нові "зірки блоггерського окопу".

У мирний час, наголошує Олег Постернак, способом "спуску пари" завжди є вибори. Проте в умовах воєнного часу провести їх – завдання із зірочкою, що ризикує стати крутою профанацією в умовах несприйняття цієї процедури суспільством через ризик безпеки.

"Тому з боку Зеленського та владних спікерів лунають репліки про неприпустимість виборів під час війни, хоча при цьому негласно деякі організаційно-розпорядчі процеси запущені. Причина такого становища полягає в тому, що Банкова керується логікою "пишемо, що виборів не буде, але в умі тримаємо їхню ймовірність". Це розуміють усі провідні політичні гравці, які пішли на активізацію політичного позиціонування", – розповідає експерт.

За його словами, певним чином тримає інтригу і Залужний, якого штучно залучають до політики, намагаючись використати його образ із кон'юнктурною метою.

"Однак, якщо Залужного вже прямо включають в електоральні опитування і сам він зберігає досить загадкове мовчання, це додатково розкочегарює Банкову, якій важливо вивести образ президента з кризових моментів війни у вигляді подальшої мобілізації, втрати Півдня України 2022-го, довгої війни і так далі", – констатує Олег Постернак.

Потім, після перемоги, вже думатимемо про вибори

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк розмірковує так:

"Я впевнений, що виборів у найближчому майбутньому не буде. Поки йде війна в якихось політичних чи гіпотетично-політичних рейтингах немає сенсу".

Хотілося б, продовжує нардеп, щоб українці забули про політичну ситуацію (яка зараз не має значення), а сконцентрувалися на військовій (що має найважливіше значення для кожного з нас, для всієї України).

"Потім, після перемоги, вже думатимемо про вибори – за українським законодавством, на всій території України", – наголошує Ярослав Железняк.

Вибори все одно доведеться рано чи пізно проводити, і навіть під час війни

Народний депутат України VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей історик Олесь Доній упевнений, що ніхто не може "офіційно закрити" тему виборів в Україні.

"Представники фракцій та груп Верховної Ради, які склали "меморандум" про те, що виборів під час війни проводити країна не буде, засвідчили лише власне бажання довше триматися за депутатські крісла. Україна проводила 6 разів вибори під час війни! Зокрема, президенти Порошенко та Зеленський отримали свої посади, коли частину української території було окуповано. Влада заколисує рейтинги, що більшість населення нині не хоче проводити вибори під час війни. Але це відбувається через те, що влада переконувала громадян, що війна триватиме недовго ("півроку", "до кінця року", "ще рік" тощо). Чим далі, тим більше правда про те, що війна може тривати довго (роками, а то й десятиліттями), усвідомлюватиметься громадянами. Тому з кожним наступним місяцем тих, хто виступає за вибори, буде більше", – прогнозує експерт.

І, якщо той факт, продовжує він, що Верховна Рада, пропустивши у жовтні-2023 власні вибори, почала втрачати юридичну легітимність, мало вплинув на громадськість, то факт, коли у березні 2024 року будуть пропущені президентські вибори, радикально вплине на усвідомлення втрати юридичної легітимності президента.

"Якщо додати до цього діяльність політичних опозицій у країнах наших союзників, які почнуть використовувати в політичному змаганні аргумент, що не варто підтримувати владу, що втратила юридичну легітимність, то можна стверджувати, що вибори все одно доведеться рано чи пізно проводити. І навіть під час війни", – наголошує Олесь Доній.

Водночас, зазначає він, нинішнє виборче законодавство писалося для мирного часу – і мало придатне для нових військових умов.

"Виконання нинішнього законодавства без змін призведе до того, що вибори будуть небезпечними та несправедливими, – попереджає Олесь Доній. – Тому депутати ВР мають більше думати, не про те, як незаконні "меморандуми" підписувати, а про те, як удосконалити виборче законодавство. І що швидше – тим краще!".

Читайте також на порталі "Коментарі" — вибори під час війни неможливі: про що говорить рішення нардепів і чи можуть бути нюанси.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини