Головна Новини Політика вибори Чи реально провести вибори під час війни: про що говорить думка українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи реально провести вибори під час війни: про що говорить думка українців

Як демократична країна ми маємо проводити вибори, але незрозуміло, як це робити практично

30 жовтня 2023, 18:44 comments1536
Поділіться публікацією:

У жовтні цього року, якби не сталося широкомасштабного російського вторгнення, українці обирали б новий парламент. А на березень-2024 намічені чергові президентські вибори, які навряд чи будуть можливими, якщо війна не припиниться. Незважаючи на те, що керівництво України періодично розмірковує про вибори під час війни, переважна кількість громадян виступають різко проти. Так, згідно з недавнім опитуванням Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), 81% респондентів вважають, що вибори мають проводитися тільки після війни. Про що свідчать ці дані? Чому, незважаючи на війну, розмови про вибори постійно стають частиною нашого інформпростору? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи реально провести вибори під час війни: про що говорить думка українців

Вибори в Україні. Фото: з відкритих джерел

Наступні вибори в Україні стануть визначальними

Народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб поділилася таким коментарем:

"Не уявляю, як взагалі можливо навіть теоретично проводити вибори у воєнний час. Юридично – нонсенс. З погляду логіки та моралі – нераціонально. Де взяти 5 мільярдів на вибори? Як забезпечити безпеку? Як провести голосування у прифронтових регіонах? Як забезпечити конституційне право військовослужбовців обирати та бути обраними? Як проголосувати мільйонам переселенців?".

У країні, де понад півтора роки триває повномасштабна війна (а гібридна і майже десять років), не може бути політики, впевнена експерт. При цьому навіть під час війни має залишатися здоровий глузд.

За словами Вікторії Гриб, показовою є не лише жовтнева соціологія КМІС, а й вереснева соціологія Центру Разумкова, згідно з якою 64% опитаних негативно ставляться до ідеї проведення загальнонаціональних виборів в Україні до завершення війни. І лише 15% (в опитуванні КМІС – 16%) позитивно.

"Думаю, наступні вибори в Україні стануть визначальними і певною мірою епохальними, – зізналася нардеп. – Але проводити їм можна лише тоді, коли для цього будуть умови. А саме – закінчиться війна. Щодо виборів онлайн, як показує опитування КМІС, люди не хочуть голосувати через смартфон, бояться фальсифікацій".

Наступна Рада, наголошує Вікторія Гриб, формуватиме основи поствоєнного суспільства – і це велика місія, а також велике випробування.

"Західні суспільства, які сьогодні є фінансовим гарантом української стійкості, не терпітимуть Україну без поваги до верховенства прав та свобод, гарантованих Конституцією. Наступна Рада має зацементувати парламентсько-президентську модель. Все інше – від лукавого", – констатує нардеп.

Більшість українців не розуміють, чому потрібно проводити вибори під час війни

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала звертає увагу, що кількість тих, хто не згоден із проведенням виборів під час війни, суттєво зростає. Це виразно видно, якщо порівнювати вересневе опитування Центру Разумкова та жовтневе від КМІС.

"Не варто виключати, що змінилася "політика партії" щодо виборів. На мій погляд, деякі дослідження такої поважної структури як КМІС дивовижним чином корелюються з тим, що хоче Банкова. Але реально – більшість громадян України не розуміють, чому потрібно проводити вибори під час війни. І це логічно", – зазначає експерт.

Схоже, продовжує він, спроби влади якось педалювати тему проведення виборів (а ми бачили таке у низці заяв), мали зворотний ефект. Втім, не можна виключати, вважає Віталій Бала, що представники правлячої політсили почали часто говорити останнім часом про вибори, щоб збільшити негативну реакцію в українському суспільстві. І потім апелювати до таких досліджень, спілкуючись із нашими закордонними партнерами, які нібито (як запевняв, наприклад, спікер ВР Стефанчук) ледь не на всіх міжнародних зустрічах запитують – чи будуть вибори в Україні?

"Зрозуміло, що як демократична країна ми маємо проводити вибори. Але незрозуміло, як це робити практично, – наголошує політолог. – На мою думку, проблема в тому, що під сумнівом у результаті виявляється легітимність влади. У нас уже мали пройти вибори до парламенту. І хоч у Конституції прописано, що старе скликання виконує свої функції, доки не прийме присягу скликання нове, все одно є питання. І влада шукає якийсь вихід із фактично глухого кута. Тому що проводити вибори треба. Але – неможливо".

У цій ситуації розмови про проведення виборів, на думку експерта, пов'язані зі спробами пошуку варіантів залишитись при владі.

"Практично у всіх соцдослідженнях, у яких йдеться про довіру, подається так, що альтернативи чинній владі немає. Однак, якщо в такі опитування включаються ЗСУ, у них рівень довіри більший, ніж у президента. Не кажучи вже про парламент із урядом. І ми розуміємо, хто з генералів міг би протистояти на виборах Зеленському. І протистояти досить ефективно. І перемогти. А, якщо військовослужбовці підуть масово до Ради, вони також переможуть, – прогнозує Віталій Бала. – Я так розумію, що завдання Банкової №1 зараз – як би так провести вибори, щоб не допустити до них військовослужбовців. Але, якщо перемир'я – то можна. І навколовладні "експерти" вже промацували ґрунт щодо ймовірності перемир'я".

Свого часу, зазначає співрозмовник "Коментарів", він пропонував ухвалити закон про оголошення стану війни в Україні. А його в нас досі немає.

"У такому законі (до речі, передбаченому Законом про оборону) слід було б прописати, що в період воєнного часу вибори президента як верховного головнокомандувача проводити не можна. Зі зрозумілих причин. Як критикувати верховного головнокомандувача під час війни? Це підриває єдність українського суспільства, грає на руку агресорові. Але проведення парламентських виборів навіть під час війни слід було прописати. Як і статус учасників війни (не бойових дій, а саме війни) та дітей війни. Рано чи пізно ці питання підірвуть українське суспільство. І можна було заздалегідь не дати їм здетонувати. На жаль, влада цих рішень не ухвалює. І пружина стискається".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що буде за допомогою України: які варіанти розвитку подій у США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

30 жовтня 2023, 19:30

Варто не юдействувати, а спитати західні країни які радять за будь-яких обставин вибори провести. І не тільки їх. Якщо вони наполягають значить і механізм знають і можуть порадити і допомогти. В світі багато прикладів тож не варто корумпованим ухилятись.


Новини