Головна Новини Політика внутрішня політика Зростання рейтингу Разумкова лякає Офіс президента: чи позбавлять ексспікера депутатського мандата
commentss НОВИНИ Всі новини

Зростання рейтингу Разумкова лякає Офіс президента: чи позбавлять ексспікера депутатського мандата

Сам же ексспікер вважає, що ця процедура порушуватиме закон

4 листопада 2021, 11:28
Поділіться публікацією:

У листопаді заплановано з’їзд партії "Слуга народу". З'являються повідомлення, що можуть розглянути питання про позбавлення мандата екс-спікера ВР Дмитра Разумкова. Це не виключив голова партії СН, перший заступник голови Ради Олександр Корнієнко в інтерв'ю Суспільному. Додав інтриги й нардеп від "Слуги народу" Данило Гетманцев, заявивши в ефірі програми "Хард із Влащенко" на телеканалі "Україна 24", що Разумков має визначитися — він у фракції "Слуга народу" чи ні.

Зростання рейтингу Разумкова лякає Офіс президента: чи позбавлять ексспікера депутатського мандата

Дмитро Разумков - фото: Прес-служба Апарату Верховної Ради

Сам Разумков вважає, що навіть розгляд питання щодо позбавлення його мандату буде порушенням закону.

Чи зважаться "слуги" на такий крок? Для чого їм це? Чи вдасться таким чином збити зростаючий рейтинг Разумкова – чи цей рейтинг  тимчасове явище? На ці питання виданню "Коментарі" відповіли експерти.

Судячи з дій "зеленої влади", регламент та норми закону її не особливо хвилюють

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання, ситуація Олексій Голобуцький вважає, що якщо влада піде за "беззаконням", все може бути.

"У нас в історії немає прикладів узурпації влади. Країна дуже специфічна. Не вийде цього. За свавіллям можна йти, коли можеш гарантувати, що стосовно тебе завтра такого ж не буде. Але такої гарантії немає. При цьому "зелені" дають безліч приводів, щоб через пару років, після зміни влади, з ними стали, грубо кажучи, так само розправлятися. Безперечно, позбавлення Разумкова мандата – це буде незаконне рішення", – упевнений Олексій Голобуцький.

Експерт нагадує, що згідно зі ст. 81 Конституції України, повноваження народного депутата припиняються достроково у разі:

– складання повноважень за його особистою заявою (це рішення має підтримати Верховна Рада);

– набуття законної чинності обвинувального вироку щодо нього;

— визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;

– припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання за межі України (у цьому випадку ВР також має проголосувати);

– якщо протягом 20 днів із дня виникнення обставин, що призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандату з іншими видами діяльності, ці обставини не усунуто.

"Разумков ні під один із пунктів не потрапляє, – наголошує Олексій Голобуцький. – Але, судячи з дій "зеленої влади", регламент та норми закону її не дуже хвилюють. Втім, якщо у Разумкова буде політичний проєкт, якась виразна ідея, то не так важливо, чи сидить він на задній лаві парламенту (куди його "послали" після позбавлення поста спікера), чи перебуває поза парламентом".

Але про перспективи Разумкова як самостійного політика чи лідера нової політсили говорити поки що складно, вважає експерт. Олексій Голобуцький пояснює:

"У нашій країні політики залежать від медійної підтримки кількох олігархічних каналів. Якщо вони й надалі підтримуватимуть Разумкова, все в нього буде нормально. Якщо ні – доведеться "йти в народ", створювати справжні партійні осередки, перебувати, як то кажуть, на землі. Лише тоді можна щось розраховувати. Нині підтримка є, зокрема, від каналів Ахметова. При цьому думаю, що Ахметов грає у більш глобальну гру. Демонструє, що без нього мало що можна зробити у цій країні. Тим часом у Зеленського не вийде жодна реформа, жодне реальне просування без того, щоб потіснити олігархів. А Ахметов показує, що потіснити їх буде досить складно.

Питання позбавлення ексспікера депутатського мандата – лише питання часу

На думку експерта аналітичного центру Kyivstratpro Тараса Семенюка, навіть невелике зростання рейтингу Разумкова лякає Офіс президента.

"Разумков зараз має розв'язані руки – і може переходити від стриманості до критики. Що, власне, все частіше робить. А Зеленський боїться альтернативного кандидата, який може скласти йому конкуренцію на майбутніх виборах. Тому питання позбавлення екс-спікера депутатського мандату – лише питання часу”, – прогнозує Тарас Семенюк.

На його думку, таким чином керівництво СН не лише вирішить "проблему Разумкова", а й покаже іншим, як чинитимуть із тими, хто намагається висловлювати особисту точку зору, не догідливу Банковій.

"Серед цілей – так залякати "слуг" у Раді, щоб вони голосували "під копірку", як того хоче ОП. Адже ми бачимо, що монобільшості як такої більше немає. Фракція "Слуга народу" все частіше "займає" голоси у представників інших політсил, а також позафракційних парламентаріїв. У цьому немає способу організувати якісний законотворчий процес. Все, що відбувається, не має жодного стосунку до демократії, – упевнений Тарас Семенюк. – Швидше, ми бачимо прояв авторитарного режиму в партії влади. І цей режим уже переходить на управління всією країною".

Раніше на порталі "Коментарі" — "Слуги народу" перемогли на довиборах до Ради попри падіння рейтингів: що кажуть експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

4 листопада 2021, 12:12

Владні, корумповані авторитети сперечаються? Якби товариш Зерошенко хотів реформи, то зробити їх дуже просто: 1. Знести все податкове та митне законодавство і створити просте та рівне для всіх. Але улюбленець - профффесор Гетьманцев не дозволить. 2. Скоротити чиновницькі корумповані термітники у п'ять разів. Зараз патріотичне чиновництво любих друзів з Рошен-95 та кумів перевантажено - все більше боротьба за потоки в середині чиновницьких патріотичних угруповань за потоки. Любих друзів з Рошен-95 та кумів, коханок все більшає та і на продажу потрібні посади – звідси конкуренція між корумпованими патріотами.


Новини