Головна Новини Політика внутрішня політика Збір «слуг» у Трускавці: головні висновки за підсумками зустрічей і заяв
commentss НОВИНИ Всі новини

Збір «слуг» у Трускавці: головні висновки за підсумками зустрічей і заяв

Експерти оцінили для порталу «Коментарі» підсумки збору «слуг» у Трускавці

3 жовтня 2021, 12:25 comments1119
Поділіться публікацією:

Відбулося виїзне засідання фракції "Слуга народу" у Трускавці. Уже відомо, що пройшов збір підписів за відсторонення Дмитра Разумкова з посади спікера Верховної Ради України. Також депутатам правлячої політсили вручили жартівливі нагороди за досягнення. А президент Володимир Зеленський заявив, що хотів би бути главою країни, поки всі його обіцянки не будуть виконані. Експерти оцінили для порталу "Коментарі" підсумки збору "слуг" у Трускавці і спрогнозували, як можуть події розвиватися далі.

Збір «слуг» у Трускавці: головні висновки за підсумками зустрічей і заяв

"Слуга народу" - фото з відкритих джерел


Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков зізнався, те, що відбувалося у Трускавці, його не вразило.


"Не сталося нічого з того, про що не було б відомо заздалегідь. Боротьба з олігархами, демонстративне усунення з поста Дмитра Разумкова, щоб все "неслухняні" отримали приклад, прозорий, як карпатське повітря, натяк президента Зеленського на другий термін — це не новини. Навіть діджейство Давида Арахіміі — теж було. Вже не кажучи про накачуванні депутатів з боку Офісу президента на розкрутку "правильних месиджів" щодо зростаючої зарплати, стабільних тарифів та іншого благоденства. Але ж у нас давно працює шоубізові підхід: немає сенсації — немає події", — зазначає Олександр Кочетков.


За словами аналітика, єдине, що його зачепило — це те, що Володимир Зеленський назвав свою зовнішню політику нахабною. Нахабство, звичайно, вважається у напівкримінальних колах другим щастям. Але хотілося б, щоб зовнішня політика України була розумною", — резюмує політтехнолог.


Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій зазначає, що фактично основною темою була відставка Разумкова.


"Судячи з усього, підтвердилося правило — хто "слуг" "годує, той їх і танцює". Разумкова не вдалося створити свою групу, яка б його підтримувала в нинішніх умовах. У той же час певний гальмування падіння рейтингу Зеленського на тлі того, що конкуренти ще слабші, роблять його не тільки привабливим, скільки безальтернативним для депутатів із числа "зелених". Відбувається абсолютно явна монополізація влади персонально навколо офісу Зеленського, але вже не в умовах 73% підтримки, а коли його підтримує чи то 20, чи то 30% населення", — вважає Олександр Палій.


Він не виключає, що у найближчому майбутньому Зеленський буде орієнтуватися на збереження влади недемократичними методами, тобто небезпечними для демократії.


"Президент чітко заявив, що збирається залишатися при владі до тих пір, поки зможе", — акцентує експерт.


На думку керівника Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігоря Чаленко, Трускавець 2.0 виконав свою місію для згуртування фракції.


"Першим тестом стане очевидне голосування за відставку нинішнього спікера Дмитра Разумкова. І вплинути на це зустріччю з фракцією в понеділок увечері пан Разумков звичайно ж спробує, але вже не зможе. Офісу президента вкрай важливо було вивести нардепів від "Слуги народу" у місце, де фракція як єдиний організм фактично і зародилася два роки тому. І на вівтар досягнення мети були готові покласти упущення в частині піару. Наприклад, пригоди журналістів (яких то пересаджують з вагона зі "слугами", то зганяють у прес-поінт під час приїзду Зеленського), або неоднозначні нагороди членам фракції. Навіть сам Трускавець у колаборації зі "слугами" викликає іронічну посмішку у суспільстві. Тобто тимбілдинг дійсно був першочерговою метою попри репутаційні ризики", — пояснює експерт.


Він упевнений, що наступний тиждень ознаменується зміною глави парламенту. І з ймовірністю 99,9% його посаду займе нинішній перший віце-спікер Руслан Стефанчук, який не перестає бути представником президента у Верховній Раді.


"Тобто після двох років каденції нинішнього парламенту можна буде умовно називати одним із директоратів або департаментів ОП. Питання в тому, хто займе пост першого віцеспікера. Якщо Разумков зможе спровокувати вихід великої кількості нардепів-мажоритарників з фракції "Слуги ...", то ця посада надалі може піти на відкуп молодшому партнеру по коаліції. Однак запобіжником такого сценарію є позиція уряду, адже Шмигаль на наступний рік пообіцяв по 35 млн грн на округи по соцекономрозвитку", — зазначає Ігор Чаленко.


Тому експерт схиляється до того, що крісло першого віцеспікера відійде "слугам" без відмови від статусу фракції з правами коаліції.


"У такому вигляді парламент у "турборежимі" за особливою процедурою ухвалить у другому читанні резонансний законопроєкт 5600 і приступить до розгляду проєкту бюджету-2022 у першому читанні, — прогнозує керівник ЦАС. — Ну і, звичайно, не можна забувати про чергове м'яке перезавантаження уряду".


Ігор Чаленко передбачає, що остаточний список міністрів "на вихід" після Трускавця ще не сформований. А тому ми станемо свідками боротьби з боку чиновників у зоні ризику.


"Плюс досить імовірний сценарій прийняття у другому читанні закону про столицю, де Кличко позбавлять повноважень голови КМДА. З можливих кандидатів на це місце: Чернишов, Кулеба або Бахматов, — зазначає експерт. — Також, виходячи із недавно прийнятого меморандуму щодо стабілізації ситуації в нинішньому опалювальному сезоні, а також подій у парламенті, посилюється ймовірність проведення позачергових виборів президента України у зв'язку з особистою відставкою Зеленського. Він спробує капіталізувати нинішній високий рейтинг для ймовірного переобрання на другий термін. Єдиною перешкодою для цього залишається Виборчий кодекс, а саме ч. 6 ст. 75, яка не дозволяє балотуватися особі у позачергових виборах, які були викликані добровільною відставкою цього ж особи з посади".


Для ліквідації цієї перешкоди досить простої більшості у 226 народних депутатів, підкреслює Ігор Чаленко. До того ж сама норма має ознаки невідповідності Конституції України, а отже також може бути знівельована відповідним рішенням Конституційного суду. А передбачуваний виконувач обов'язки президента Стефанчук вже без хвилини в кріслі спікера.


"Що стосується Разумкова, він спробує тактично посилити свою суб'єктність за рахунок формування третьої депутатської групи, — прогнозує експерт. — Для цього йому потрібно знайти 16 народних депутатів. Саме 17 народних депутатів було у фракції "Голос" на першому засіданні парламенту цього скликання, що є мінімумом для створення депутатської групи. Донорами для цієї групи можуть стати народні депутати — мажоритарники з СН, частина нинішніх нардепів з "За Майбутнє" і "Довіра", а також позафракційні. Однак я не виключаю, що "Слуги народу" не зупиняться і захочуть закріпити "успіх" із Разумковим, позбавивши його мандата за статтею 81 Конституції. Цей сценарій можливий завдяки формулюванню в рішенні КСУ від 2008 року.
У відповідному рішенні підкреслюється, що вихід нардепа із фракції — це у встановленому законом порядку припинення народним депутатом України свого перебування у складі депутатської фракції, за списком якої він був обраний. Що досить впливає на ситуацію із нинішнім позафракційником Разумковим, якого не візьмуть назад у СН".


Чи наважаться в ОП на позачергову кампанію, або все піде своєю чергою до вичерпання повної каденції — питання поки відкрите.


"У будь-якому випадку, нинішня осінь є фундаментальною з точки зору формування основних сил для майбутнього політичного протистояння, — акцентує Ігор Чаленко. — Водночас, завжди потрібно чекати появи "чорного лебедя", який може зіпсувати партію усім гравцям".


Нагадаємо, 1 жовтня розпочався триденний з'їзд фракції "Слуга народу" у Трускавці. На ньому був присутній президент. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини