Головна Новини Політика внутрішня політика Закон про олігархів підписано президентом: узурпація влади або необхідна боротьба з найбагатшими
commentss НОВИНИ Всі новини

Закон про олігархів підписано президентом: узурпація влади або необхідна боротьба з найбагатшими

Документ набуде чинності за шість місяців після офіційної публікації

5 листопада 2021, 17:51
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у п'ятницю, 5 листопада, невідкладно підписав ухвалений Верховною Радою Закон № 1780-ІХ "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу у суспільному житті (олігархів)" – відомий як закон про олігархів.

Закон про олігархів підписано президентом: узурпація влади або необхідна боротьба з найбагатшими

Закон про боротьбу з олігархами. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Нагадаємо, що цього тижня парламент усунув правові колізії, визначивши органом, який формує реєстр олігархів – Раду національної безпеки та оборони України.

Експерти оцінили для видання "Коментарі" підписання закону та спрогнозували, що на нас чекає далі.

Правляча партія і президент мають всі інструменти, щоб проводити реформу так, як вони бачать

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков підкреслює, що підписано рамковий закон, який запроваджує поняття "олігарх" та визначає процедуру створення списку олігархів.

"Це – один із основоположних та рамкових законів, який має започаткувати справжню деолігархізацію. Нарешті олігархам доведеться визначитися: вони займаються бізнесом або займаються політикою. Для багатьох це було не вирішуване питання, але тепер їм потрібно буде обрати або одне, або інше", – зазначає експерт.

За його словами, різні політики мають різні бачення того, яким має бути закон, а деякі взагалі виступають проти нього.

"Але правляча партія і президент мають всі інструменти, щоб проводити реформу так, як вони бачать. Тим більше, що концепцію закону про олігархів підтримує Євросоюз. Буквально на останньому саміті Україна – ЄС усі члени спілки підтримали цей пункт у спільній заяві", – наголосив Сергій Биков.

Ідея для "монархізації" Зеленського просто геніальна

Політичний та економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок вважає, що Зеленський одержимий законом про деолігархізацію.

"У його розумінні цей документ має стати каталізатором зростання його рейтингу, селекції великого бізнесу руками РНБО, знищення неугодних засобів масової інформації, недопущення політичних конкурентів до виборів та неможливості фінансування їх різними фінансово-промисловими групами. І під приводом всенародного схвалення "боротьби за справедливість, проти всього поганого за все добре" він зможе легко, вже на законній підставі, обмежувати та навішувати ярлики "олігарх" та перерозподіляти фінансові потоки. Ідея для "монархізації" Зеленського є просто геніальною. Але вона не має нічого спільного з демонополізацією окремих секторів економіки і є своєрідним ноу-хау у цій галузі практично для всього світу", – наголошує Валерій Клочок.

Він звертає увагу, що ні наші європейські партнери, ні партнери зі США чи Великобританії особливо не критикували (точніше – зовсім не критикували) цю ідею.

"Ймовірно, їм вигідно, щоб в Україні відбувався перерозподіл капіталу і, отже, з'явилася можливість входити на ринок транснаціональних корпорацій, – пояснює експерт. – Принаймні такі можливості стануть більшими після старту деолігархізації. Хоча насправді така нова практика не має нічого спільного з тим самим актом Шермана, який був прийнятий у США ще наприкінці 19 століття та спрямований проти монополії Рокфеллера. Зверніть увагу, що лише сьогодні вранці документ було підписано новим спікером парламенту Стефанчуком – і надіслано президенту. І сьогодні Зеленський його підписав. Тим більше це дуже привабливо та медійно – сьогодні п'ятниця та ввечері всі ток-шоу обговорюватимуть цю подію".

Це спроба взяти олігархів під контроль. Але не з точки зору того, щоб вони не шкодили, а лише з метою участі у всіх схемах і всіх бізнесах, які у них є

Ростислав Кравець, адвокат, голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець і партнери" зізнався, що вкрай негативно оцінює існування такого закону.

"Фактично у всьому світі, щоб зменшити вплив осіб зі значним матеріальним станом на політику, існує законодавство про лобізм, іноземних агентів. З лобізму сплачуються відповідні податки, а не як у нас різні правоохоронні органи ставлять собі у заслугу, коли ловлять бізнесменів, які, на їхню думку, мають намір підкуповувати депутатів. Але така "купівля" послуг депутатів лише на цивілізованому рівні (лобізм) існує у всьому світі. Але з цього сплачують відповідні податки. І виборці бачать, хто і чому намагається змінити законодавство. І все – на контролі держави", – пояснює експерт.

Щодо українського шляху – закону про олігархів – він спрямований, на думку Ростислава Кравця, виключно на узурпацію влади в країні.

Це спроба взяти олігархів під контроль. Але не з точки зору того, щоб вони не шкодили, а лише з метою взяти участь у всіх схемах та всіх бізнесах, які вони мають, – упевнений експерт. – Фактично необмежені повноваження визначати – хто є олігархом, хто не є, надані РНБО, а також можливість оскаржити це лише у повністю паралізованому суді, призведе до явних перекосів. Так можна завтра будь-яку особу назвати олігархом, запровадити щодо нього, його бізнесу якісь санкції, заборони. Не подобається – йди до суду. А там справу можуть розглядати роками. За цей час бізнес буде або зруйновано, або відібрано конкурентами. У тому числі – тими, хто перебуває при владі. Саме тому я вважаю цей закон кроком до узурпації влади, який не має нічого спільного з бажанням наповнити бюджет, створити робочі місця, покращити інвестиційний клімат, зменшити вплив олігархів на політику".

Раніше на порталі "Коментарі" — Зеленський і Ахметов посварилися : експерт розповів про війну в політиці, що наближається.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Глеб Захаров

5 листопада 2021, 20:17

НУ , что великая европейская нация с великой исторической культурой ??? ЭТО ВЫ - 73 % пожелали ЭТОГО !!!


Новини