Головна Новини Політика кабмін Претендент на голову Міненерго: які шанси у Германа Галущенка
commentss НОВИНИ Всі новини

Претендент на голову Міненерго: які шанси у Германа Галущенка

Експерти спрогнозували, чи може Герман Галущенко зайняти місце глави Міністерства енергетики України

28 квітня 2021, 12:25
Поділіться публікацією:

Кандидатуру віце-президента "Енергоатома" Германа Галущенка подали на посаду міністра енергетики. Чому саме його? Чи підтримає Рада? Чи зможе Галущенко вирішити основні завдання на чолі Міненерго? "Коментарі" дізналися прогнози експертів.

Претендент на голову Міненерго: які шанси у Германа Галущенка

Хто очолить Міненерго. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Голосів для підтримки кандидатури Галущенка вистачить"

Політичний і економічний експерт Growford Institute Валерій Клочок вважає, що призначення Галущенка готувалося давно і системно.

"Ще три тижні тому з'явилася інформація, що в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко написав заяву. На наступний день він спростував її. Але, з огляду на вчорашнє подання Шмигаля про призначення нового міністра енергетики без приставки в.о., схоже, що така заява цілком може бути не вигадкою, а реальністю, — зазначає Валерій Клочок. — ЗМІ пов'язують Галущенка то з Деркачем, то з Ахметовим, то з Коболєвим. Але це не так важливо. Тому що глава відомства навряд чи в принципі зможе впливати на зміну правил на енергетичному ринку, який в Україні вже сформований зі своїми правилами "дикого заходу". І який є абсолютно неприйнятним для українців через їх низьку платоспроможність".

Експерт підкреслює, що заборгованість за оплатою за енергоносії постійно зростає, але це не заважає збільшувати свої статки тим, хто має бізнес в енергосекторі.

"Ніяких ініціатив, які свідчили б про зміну правил на енергоринку, не озвучується. І намірів таких влада не демонструє. Тому я сумніваюся, що в принципі щось може змінитися після призначення нового глави міністерства енергетики. Ухвалення будь-яких змін будуть блокуватися народними депутатами, наближеними до того ж Ахметова, Коломойського або іншим олігархів, які мають інтерес в енергетичному секторі", — впевнений Валерій Клочок.

На його думку, голосів для підтримки кандидатури Галущенка вистачить. Тим більше, відзначає експерт, що вже прозвучала дуже цікава заява першого заступника спікера парламенту Руслана Стефанчук про наявність формальних підстав для розпуску Ради, якими має право (якщо що) скористатися президент Володимир Зеленський.

"А такі заяви просто так напередодні таких голосувань не робляться, — підкреслює Валерій Клочок. — Під цю гребінку можуть підігнати прийняття й інших важливих для влади (читай фінансово-промислових груп) рішень. І в цьому розкладі подальша доля Вітренка навіть не на другому місці".

"Проблеми в енергетиці Галущенко не вирішить"

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній вважає, що Вітренко, якого з таким трудом просували в міністри (Рада двічі провалила голосування, після чого довелося приймати закон, що розширює права в.о. міністра, а в.о. може призначити і Кабмін) йде, тому що зрозумів — йому не світить бути прем'єром. А саме цього він, на думку експерта, хотів.

"За Вітренка не проголосували навіть у якості повноцінного міністра. Його запал різко впав. Він прямував на місце Шмигаля, а тепер дійшло, що цього не буде. Ось і вирішив йти. Давно погрожував, що піде в приватний бізнес. Але думаю, що він все ж намагатиметься влаштуватися в держпідприємства, де можна дерибанити гроші особливо не працюючи", — прогнозує Тарас Загородній.

Після того, як стало ясно, що Вітренко йде, постало питання — на кого міняти. Експерт зазначає, що потрібен був кандидат, який влаштовував би всі олігархічні групи. На це наклалася ще й давня проблема нинішньої влади — відсутність кадрового резерву. У підсумку, каже Загородній, зробили ставку на людину, яка хоч і займає пост віце-президента "Енергоатома", але до енергетики відношення не має. Галущенко працював в прокуратурі, МЗС, Мінюсті, в Адміністрації президента. У нього диплом юриста і магістра міжнародного менеджменту.

"Але це — не про енергетику. Так що просто буде робити, що говорять. Виходячи з цього, думаю, підбирали кандидатуру в глави Міненерго", — вважає Загородній.

Експерт зазначає, що навіть якщо Рада не підтримає Галущенка, як раніше "прокотила" Вітренка, його все одно зроблять міністром. З приставкою в.о. Через рішення уряду.

На думку Тараса Загороднього, проблеми в енергетиці Галущенко не вирішить.

"Головна проблема в тому, що у нас непідконтрольний українській владі Нафтогаз творить, що побажає. А далі по ланцюжку — частки по ЖКГ (заборгованість населення за поставку і розподіл природного газу — становить понад 30 млрд грн, за поставку теплової енергії та гарячої води — приблизно стільки ж, за поставку і розподіл електричної енергії — близько 8 млрд грн), борги теплокомуненерго. Крім того, ми маємо божевільні тарифи на зелену енергетику. Страждає наша атомна енергетика. Через імпорт електроенергії, в тому числі російської, маємо серйозні дисбаланси на власному енергоринку. Тут комплекс проблем. І щоб вирішувати їх, простої зміни міністри мало, — упевнений експерт. — Тим більше — такої зміни".

Як повідомлялося раніше, Юлія Мендель може покинути місце прес-секретаря Зеленського. Про це повідомив український журналіст.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення


Новини