Головна Новини Політика внутрішня політика Тероборона, загроза нападу РФ і санкції проти телеканалу "НАШ": підсумки харківського засідання РНБО
commentss НОВИНИ Всі новини

Тероборона, загроза нападу РФ і санкції проти телеканалу "НАШ": підсумки харківського засідання РНБО

Наступне засідання РНБО також передбачається виїзним

12 лютого 2022, 11:14
Поділіться публікацією:

Під головуванням президента України Володимира Зеленського у Харкові відбулося виїзне засідання Ради нацбезпеки й оборони (РНБО). Розглядалися питання формування територіальної оборони, було затверджено Стратегію морської безпеки України, а також вжито обмежувальні заходи (санкції) до низки юридичних осіб, включаючи телеканал "НАШ". Секретар РНБО Олексій Данілов запевнив, що за можливості повномасштабної агресії Росії на територію нашої країни інтернет і мобільний зв'язок представники влади відключати не збираються. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ухвалені рішення та зроблені заяви.

Тероборона, загроза нападу РФ і санкції проти телеканалу "НАШ": підсумки харківського засідання РНБО

Засідання РНБО. Фото: Офіс президента України

Незабаром з'явиться відео від президента із черговим умиротворенням

Рішення РНБО України у такий складний час мало б заспокоювати, але не заспокоює, зазначає політолог, конфліктолог Богдан Петренко.

"Ну, по-перше, частина питань була під грифом "таємно". А ці питання найбільше цікавили українців. Слід було хоча б роз'яснити рівень загроз, заспокоїти людей. Втім, не виключено, що незабаром з'явиться відео від президента із черговим умиротворенням. Друге – це назва першого (таємного) питання – про зовнішні та внутрішні загрози. Тобто, нам загрожує не лише РФ, а і якісь внутрішні сили. Без уточнень – які саме і яким чином – може здатись, що наступним кроком може стати "закручування гайок", включаючи наступ на свободу з метою "збільшення безпеки". В умовах засилля загроз таємниця важливих питань може призвести до появи чуток (не на користь України), цілеспрямованого вкидання з боку ворога. Як наслідок – збільшення панічних настроїв", – пояснює експерт.

Певною мірою, вважає він, має заспокоїти інформація про передачу Україні озброєння та створення територіальної оборони. Але перше також вирішили зробити засекреченим, а у другому акцентували на тому, що колись тероборона сягне 2 млн.

"З плюсів – жодне питання не можна підвести під якісь таємні домовленості, які могли відбутися 10 лютого у Берліні у нормандських переговорах на рівні радників глав держав. На засіданні РНБО не порушували ані теми децентралізації (підводячи під "особливий статус"), ані теми прямих переговорів з ОРДЛО", – каже Богдан Петренко.

Коментуючи санкції проти каналу "НАШ", він закликав розглядати це не лише з погляду свободи слова чи боротьби з російською й антиукраїнською пропагандою, а й у ракурсі перетоків глядачів. У такому випадку, вважає експерт, виграватимуть інші політичні сили, також опозиційні до сьогоднішньої влади. Але опозиційні не з патріотичного боку, а з колишнього біло-блакитного табору.

"Чого не вистачало на цьому виїзному засіданні – так це місцевої специфіки, питань оборонного комплексу, питань самого Харкова й області. Символічно у Харкові можна було б ухвалити рішення, спрямовані на зниження ДТП. Складається враження, що засідання РНБО у Харкові – це лише засіб нівелювати заяву Зеленського про те, що місто може бути окуповане РФ", – резюмує Богдан Петренко.

Зеленський спробував заспокоїти громадян, говорячи про територіальну оборону, про можливу морську блокаду, яку намагаються влаштувати Україні

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк припускає, що проведення засідання РНБО саме у Харкові – своєрідна данина цьому місту після заяви президента, що перша столиця України може бути окупована ледь не першою у разі початку повномасштабного російського вторгнення.

"Зеленський спробував якось заспокоїти громадян. У тому числі говорячи про територіальну оборону, про можливу морську блокаду, яку намагається влаштувати Україні Росія. Про заходи протидії планам агресора. Це, безперечно, важливо з погляду національної безпеки. Але найбільш резонансним (хоч і очікуваним) стало рішення про санкції на телеканалі "НАШ". Це не йде у позитив влади. Швидше свідчить про її страх, про нездатність, неготовність чути альтернативні погляди. Це ознака незрілості, нерозуміння того, що таке політика у демократичній державі", – вважає Тарас Семенюк.

Він наголошує, що Україна перебуває у складній ситуації. Ми не маємо розуміння, що робити з Мінським процесом. І важливо було відповісти на ці виклики. Але відповіді ми не почули.

"Переговори радників голів "нормандського формату" у Берліні провалилися. І хоч низка аналітиків підносить це як те, що Єрмак не пішов на "зраду", на поступки Москві, як на мене, ситуація виглядає інакше. Тому що відсутність переміщень у переговорах лише посилює і без того напружену ситуацію. Фундаментально ми не вирішуємо проблему "Мінська". Влада не знає, що робити з ним, – пояснює Тарас Семенюк. – Тому що будь-який крок для неї (хоч виконувати, хоч відмовитись) – програшний. Ми бачимо, як поступово сиплеться режим Зеленського. А це надає впевненості опозиційним політикам (особливо досвідченим) активно наступати на чинну – молоду та нестійку – владу".

Читайте також раніше на порталі "Коментарі" – у РНБО розповіли, за ким останнє слово у введенні санкцій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини