Головна Новини Політика внутрішня політика Справжня причина звільнення Баканова та Венедіктової – хто на вихід наступний
commentss НОВИНИ Всі новини

Справжня причина звільнення Баканова та Венедіктової – хто на вихід наступний

Перестановки в силовому блоці продовжаться

18 липня 2022, 12:10 comments2640
Поділіться публікацією:

Топ-темою понеділка залишається рішення президента України усунути з посад главу Служби безпеки України (СБУ) Івана Баканова та генпрокурора Ірину Венедіктову. Видання "Коментарі" продовжує обговорювати з експертами це рішення, яке Зеленський аргументував у вечірньому зверненні, розповівши про величезний масив злочинів проти основ нацбезпеки, що ставить серйозні питання до відповідних керівників. А також прогнозувати – до чого ці кадрові перестановки можуть призвести?

Справжня причина звільнення Баканова та Венедіктової – хто на вихід наступний

Баканов та Венедіктова. Фото: із відкритих джерел

Зеленський показав, що навіть його близькі друзі позбавлятимуться посади, якщо не зможуть якісно виконувати свої обов'язки

На думку медіаексперта, члена Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступника міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радника міністра оборони України (2014-2015) Тетяни Попової, президент у нічному зверненні досить чітко пояснив, чому вирішив зняти з посад Баканова та Венедіктову.

"Неабияка кількість представників СБУ та працівників органів прокуратури (понад 60) перейшла на бік росіян на тимчасово окупованих територіях. І президент покладає відповідальність за це на керівників цих відомств, – пояснює експерт. — Фактично Зеленський показав, що навіть його близькі друзі (а Баканов був саме з таких) позбавлятимуться посади, якщо не зможуть якісно виконувати свої обов'язки".

Тетяна Попова зізналася, що з тимчасово виконуючим обов'язки генпрокурора Олексієм Симоненком у неї гарні асоціації.

"Я бачила, як він працював у справі Каті Гандзюк. Обіцяв розслідувати та посадити – і розслідував, і посадив причетних до нападу. У генпрокуратурі Симоненко відповідав за розслідування російських злочинів. І я нещодавно перетиналася з його напрямком. Ми запросили одну точку і коментар одного регіонального прокурора, якщо не помиляюся, у неділю пізно ввечері. І в понеділок о 9-й ранку мені вже з цього регіону прокурор, який розслідував утримання мешканців цілого села у концтаборі, у підвалі школи, передзвонив. Потім показав журналістам підвал, дав коментар на камеру. Тож у мене претензій до виконувача обов'язків генпрокурора немає. Як мінімум, стосовно журналістів він працює дуже адекватно", – зазначає Тетяна Попова.

Вона також нагадує, що президент учора зробив заяву про необхідність призначити нарешті прокурора САП. Це те, чого вимагають наші західні партнери, наголошує експерт. І те, що давно слід зробити.

Попереду на нас чекають кадрові чистки серед управлінців середньої ланки в СБУ, ГПУ та в МВС у Дениса Монастирського

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин розмірковує так:

"Кадрові зміни означають, що "епоха некомпетентності" на чолі силових структур закінчилася. Цього потребує воєнний час. "Парашутисти" і "смотрящі" від Банкової на чолі прокуратури, МВС і СБУ були необхідні для консенсусу в парламентсько-клановій політичній системі, що склалася, існування якої в умовах військової агресії несе загрози і ризики самому існуванню нашої держави. Думаю, ні для кого не є секретом, що всі організовані групи політико-економічних інтересів в Україні мають силове прикриття – "дах" у центральній виконавчій владі, судах та прокуратурі. Йдеться не лише про "глибинну державу" — офіцерів і керівників середньої та вищої ланки, кадровий кістяк, сформованний під "якісь особливі інтереси" Петра Порошенка та силовиків, які орієнтуються на колишній "Народний фронт" Авакова та Яценюка, але – про креатуру Юрія Бойка і навіть Віктора Медведчука. Саме про них і говорив президент як про причини зняття з посад Венедіктової та Баканова".

Коментуючи нових призначенців, експерт зазначив, що Олексій Симоненко – один із найпродуктивніших і найвідповідальніших сьогодні прокурорів України.

"Саме Симоненко курував найбільш резонансні справи: Гандзюк, Шеремета, Стерненко та головне – Порошенко. Природно, у нього величезна кількість недоброзичливців з комерційних активістів та експертів, які перебувають на службі організованих кланів у парламенті та топ-корупціонерів у виконавчій владі, – наголошує Андрій Мішин. – Як казав Гліб Жеглов: "Дивися кому вигідно", а вигідно дискредитувати прокурора Симоненка саме таким собі особам. Швидше за все, "незручний прокурор" не залишиться на посаді голови Генпрокуратури, а буде направлений Банковою на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури".

А ось бригадний генерал Василь Малюк – перший заступник голови СБ України, найімовірніше очолить відомство, прогнозує експерт. Нагадуючи, що Малюк – кадровий "спецназер", який пройшов АТО, кар'єру зробив уже за нинішнього президента.

"Попереду на нас чекають кадрові чистки серед управлінців середньої ланки в СБУ, ГПУ та в МВС у Дениса Монастирського, де "окопалося" багато людей Арсена Авакова, починаючи з Антона Геращенка. Час "смотрящих" безповоротно минув", – констатує Андрій Мішин.

Зміна прізвищ на посаді глобально не вплине на те, як працює СБУ та Генпрокуратура

Адвокат, керуючий партнер у Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар вважає, що звільнення Баканова та Венедіктової назріло дуже давно.

"Хто близький з юридичним ринком, той знайомий із тією правовою вакханалією, яка відбувалася у роботі правоохоронних органів, починаючи з 2019 року. Адже саме з приходом цих людей до своїх посад "скрутки" (незаконне відшкодування ПДВ) вийшли на новий рівень. Втрата бюджету обчислювалася в мільярди гривень на місяць. А такі схеми і такі суми апріорі неможливі без кришування правоохоронними органами", – пояснює експерт.

За його словами, не варто забувати, що Баканов – один із найближчих людей Зеленського. Відповідно, такі кадрові зміни кажуть, що, швидше за все, це не його особисте рішення, а вимушений захід, до якого довелося вдатися під тиском європейських партнерів.

"Про це свідчать і заяви Зеленського про якнайшвидше призначення керівників НАБУ та САП. Нових досі і не призначили, треба розуміти, бо Зеленський хотів їх підпорядкувати собі – і повністю контролювати, щоб призначення та зняття і з посади відбувалося за його указом", – розмірковує Денис Бондар.

Він припускає, що зміна прізвищ на посаді (призначення нових осіб) глобально не вплине на те, як працює СБУ та Генпрокуратура. Адже кримінально-процесуальне законодавство залишається колишнім, люди "на місцях", як правило, залишаються ті ж самі. А отже, вони й надалі продовжать використовувати "прогалини у праві" (як, наприклад, неможливість оскаржити законність рішення на обшук) для свого власного збагачення чи інших користі цілях.

"Наступний розвиток подій бачиться мені наступним. Під тиском західних партнерів буде призначено нових керівників НАБУ та САП. І є надія, що вони будуть незалежні (хоча б певною мірою) від Зеленського. Це призведе до резонансних справ щодо оточення чинного президента. Щодо Офісу Генпрокурора, то вже назріває новий скандал, оскільки виконуючий обов'язки – досить одіозна особа, яка асоціюється з Офісом президента. Що явно говорить про просту зміну "фасаду" без зміни діяльності структури по суті. ОГ буде й надалі під контролем президента, – вважає Денис Бондар. – Думаю, із СБУ буде схожий сценарій, оскільки завжди ця Служба була підконтрольна главі держави та, за фактом, є "секретною службою" президента. Укази Зеленського, що викликали такий резонанс, скоріше покликані показати, що "цар хороший, а бояри погані", а не бажанням призвести до реальних змін у цих структурах. Не думаю, що за результатами діяльності Баканова та Венедіктової будуть порушені якісь кримінальні справи – і вони зазнають реальної відповідальності. Однак, у будь-якому разі, усунення цих одіозних особистостей від своїх посад – це гарна новина для українського суспільства та країни загалом".

Читайте також на порталі "Коментарі" — тепер не до України: Кадиров просить Путіна якнайшвидше поставити ППО до Чечні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини