Головна Новини Політика внутрішня політика Санкції проти Коломойського: відповідь на офшори Зеленського або конфлікт всередині "Голосу"
commentss НОВИНИ Всі новини

Санкції проти Коломойського: відповідь на офшори Зеленського або конфлікт всередині "Голосу"

За словами авторів, якщо постанову, яка складається з 69 сторінок, підпише більшість нардепів, то це буде демонстрація справжнього наміру боротися з олігархами

4 жовтня 2021, 16:29
Поділіться публікацією:

Об'єднання "Справедливість" (входить до фракції "Голос") анонсувало реєстрацію постанови Верховної Ради України про накладення санкцій на Ігоря Коломойського. Суть: застосування санкцій щодо олігарха і пов'язаних з ним компаній, оскільки в їхній діяльності є системні ознаки торгівлі енергоресурсами з державою-агресором і терористичними організаціями "ДНР" і "ЛНР".

Санкції проти Коломойського: відповідь на офшори Зеленського або конфлікт всередині "Голосу"

Ігор Коломойський - фото з відкритих джерел

Саме парламент повинен проголосувати санкції проти Коломойського і звернутися до РНБО, вважає представник групи "Справедливість" Олександра Устинова.

Експерти проаналізували цей крок для порталу "Коментарі".

Те, що відбувається — відповідь Банкової на витік, який стався щодо офшорів Зеленського

Політичний експерт Михайло Чаплига пояснює, що коріння того, що відбувається ростуть з однієї з передач Савіка Шустера, куди нібито випадково включився Ігор Коломойський.

"Тоді він поставив питання Зеленському з приводу виконання контракту, — зазначає експерт. — Мова про те, що Коломойський з усіма своїми бізнес-партнерами веде таку політику: частина контрактів йдуть "в білу", а частина — офшорами, за нелегальними схемами. І Зеленський йшов саме офшорною схемою. Таким чином, Коломойський натякнув Зеленському на те, що у нього на руках є контракти, які говорять про нелегальність бізнесу Зеленського. І про те, що той знав, що цей бізнес нелегальний".

На цьому, за словами Михайла Чаплиги, епізод закінчився. І пройшло досить багато часу.

"Коли Зеленський почав вести свою дивну політику, олігархи розіграли цю карту. І зараз всі говорять про розслідування Pandora Papers, де спливли офшорні схеми за участю Зеленського. Тобто, він не відрізняється нічим від того ж Порошенка і багатьох інших. Він ховався від податків, відмивав гроші. І, цілком можливо, до сих пір отримує дивіденди від цих схем", — розмірковує експерт.

Звісно, цей скандал вдарив і ще вдарить по іміджу Зеленського, пояснює Михайло Чаплига. І в Офісі президента вирішили зробити крок у відповідь.

"Відомо, що група "Справедливість" з розколотого "Голосу" постійно сидить на Банковій. Устинова щільно працює з ОП. І виконує всі побажання Банкової, — розповідає експерт. — Железняк, представник іншої групи в "Голосі", чітко пояснив, як все це відбувається. Після одкровень Железняка зрозуміло, що група "Справедливість" захищатиме Банкову -  її ж лекалами. Те, що виклала Устинова — відповідь Банкової на витік, який стався щодо офшорів Зеленського. Коломойський, як і обіцяв раніше, розіграв цю карту. Тепер Зеленський надсилає відповідь, правда чужими руками".

Очевидно, це черговий прояв боротьби всередині фракції

Політолог Максим Джигун не виключає, що в зв'язку зі складною ситуацією, яка спостерігається зараз всередині фракції "Голос", "Справедливість" хоче продемонструвати свою проактивність, інноваційність в прийнятті рішень.

"Можливо, так вони хочуть перебити порядок денний, який встановлюють зараз в Раді інші — більші — гравці. Фактично проглядається бажання "Справедливості" продемонструвати свою присутність в парламенті. Ну і показати, що вони є альтернативною силою "Голосу". Так що, очевидно, це ще й черговий прояв боротьби всередині фракції. Але в першу чергу це все ж — піар-прояв", — вважає політолог.

Він пояснює, що в реальності мало шансів проголосувати за таку постанову.

"Я сумніваюся, що навіть на порядку денному парламенту ця постанова з'явиться. З огляду на існуючий в нинішньому парламенті баланс сил. Але зате це — гучні заголовки, можливість почати активне обговорення теми з боку громадянського суспільства та політичних кіл. А це — додаткові політичні бонуси "Справедливості". Але з точки зору можливої реалізації цих ідей — все дуже сумно, — упевнений Максим Джигун. — 11 осіб, які входять в цю групу, точно не є рушійною силою парламенту. А потім навряд чи їхні ініціативи можуть стати головними в розгляді ВР цього скликання".

Раніше "Коментарі" писали, що Зеленський озвучив умови своїх зустрічей з олігархами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини