Головна Новини Політика внутрішня політика Постсвятковий січень: чого очікувати від українського політичного життя та чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Постсвятковий січень: чого очікувати від українського політичного життя та чому

Експерти відкрили карти, що чекає на українців на внутрішньополітичній арені та на зовнішньому фронті, де події розвиваються дуже швидко

9 січня 2022, 15:15
Поділіться публікацією:

Традиційно перший місяць зими заведено вважати "мертвим сезоном" у політиці. Чи таким він буде у 2022-му, та яких сюрпризів варто чекати відразу після свят? Про це в ексклюзивному інтерв'ю виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Постсвятковий січень: чого очікувати від українського політичного життя та чому

Прапори України. Фото з відкритих джерел

Українців чекають певні внутрішньоолігархічні тертя із владою

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова зазначає, що зимовий період – це традиційно якесь політичне затишшя. Причому пов'язане не лише зі святами, а й зі втомою від багатьох процесів.

"І хоч зимовою політичною сплячкою це не назвеш, тональність напруження все ж таки знижена. Постійно вирувати неможливо, – пояснює аналітик. – У січні, найімовірніше, у фокусі уваги будуть зовнішні переговорні процеси про Україну. Вони домінуватимуть і над внутрішнім порядком денним".

Ну, а всередині України у січні триватимуть ті самі процеси, які були наприкінці року, вважає Олександра Решмеділова.

"На нас чекають певні внутрішньоолігархічні тертя із владою. Або пошук — якщо не примирення, то нового формату співіснування. Я не вірю у "полювання на відьом", умовний "відстріл" олігархів, націоналізацію активів. Це всі сценарії нереалістичні. А ось спроби передомовитися (не формально, не офіційно) явно відбуватимуться. Пошуки владою переговорних форматів для себе – бізнес, політика, вибори у низці міст, включаючи Кривий Ріг, – прогнозує аналітик. – Другий важливий внутрішньоукраїнський момент січня-лютого – як ми пройдемо опалювальний сезон. Тарифи, платіжки, стрибки, ціни на енергоносії (нафта, газ, вугілля). Для України це все – чутливі моменти. Особливо на тлі протестів та погромів у Казахстані у зв'язку зі зростанням тарифів. Не думаю, що українці вийдуть на вулицю із вимогами знизити тарифи. Але цей момент – незручний для населення і влади однозначно. Потрібно дивитися на досвід інших країн – як там справляються із подібними проблемами. І вчитися на чужому досвіді".

Також Олександра Решмеділова вважає больовою точкою для влади активізацію будь-яких питань щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. А це цілком імовірно з огляду на зовнішні переговори на цю тему.

"У нас завжди, коли порушується це питання, загострюються внутрішні непримиренні суперечності, – нагадує експерт. – Консенсус навряд чи напрацюється. Важливо хоча б вийти із мінімальними втратами для країни. Щоб це не провокувало додаткові розколи… Ще один складний момент – обмеження, які можуть вводитись Кабміном по ковіду та його модифікаціям (новим штамам). Чи чекає на нас новий локдаун? Які регіони почнуть жовтіти-червоніти? Обмеження можуть нелегко даватись і для населення, і для економіки. По роботі парламенту (наприкінці січня нардепи виходять з канікул) не виключаю коригування бюджету тощо. Але загалом деяких різких, палаючих рішень поки що не намічається. Втім, не виключено, що щось може спалахнути будь-якої миті".

Справа проти Петра Порошенка стане найгучнішою подією січня

Кандидат політичних наук, політексперт Дмитро Гаврилюк припускає, що найгучнішою подією січня стане "судова вакханалія стосовно п'ятого президента України Петра Порошенка".

Нагадаємо, що Порошенко, підозрюваний у державній зраді та сприянні тероризму, зараз перебуває за кордоном. За його словами, він повернеться до України 17 січня 2022 року.

"Судова вакханалія щодо п'ятого президента неодмінно буде підтримана інформаційно низкою провладних медіа та блогерів. Чим довше триватиме печерне правосуддя, тим довше ціла країна втрачатиме репутаційно та інвестиційно. У такому разі Зеленському належить звільнити його інвестиційних няньок", – каже Дмитро Гаврилюк.

Іншою подією, що пролонгується з минулого року, він називає військово-політичну сліпоту Зеленського щодо військової загрози з боку Росії. І не виключено, що у січні ця загроза може стати не просто загрозою, наголошує політексперт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – Гордон розповів, чому західне лобі не врятує Порошенка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини