Головна Новини Політика внутрішня політика «По російським окупантам – вогонь!»: Бутусов, ДБР і президент – хто правий у цьому трикутнику
commentss НОВИНИ Всі новини

«По російським окупантам – вогонь!»: Бутусов, ДБР і президент – хто правий у цьому трикутнику

ДБР порушило справу через публікацію Бутусовим відео, на якому він стріляє з гаубиці

29 листопада 2021, 10:42
Поділіться публікацією:

Державне бюро розслідувань (ГБР) розпочало перевірки щодо оприлюдненого 27 листопада відео, на якому головний редактор Цензор.нет Юрій Бутусов стріляє з артилерійської зброї. При цьому у первісному варіанті посту він запевняв, що "можливо може бути причетний до загибелі кількох окупантів" на Донбасі, а також наголошував, що відкриває вогонь за кожного загиблого за часів Голодомору 30-х років українця. Пізніше пішли уточнення, що кадри зняли давно під час тренувань підрозділу територіальної оборони. Є вже відповідна реакція Міноборони, штабу ООС, української сторони у ТКГ. Що скажете про цю ситуацію? Хто правий, хто винен? Про що це говорить? Як події можуть розвиватись далі? На ці запитання спробували знайти відповіді під час інтерв'ю виданню "Коментарі" наших експертів.

«По російським окупантам – вогонь!»: Бутусов, ДБР і президент – хто правий у цьому трикутнику

Володимир Зеленський. Фото з відкритих джерел

Тією чи іншою мірою у цій ситуації винні всі. Але більше – президент

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов зазначає:

"На місці Бутусова я не робив би того, що він зробив. На місці ДБР я б не розпочинав кримінального провадження за цими подіями. А на місці президента, який мав конфлікт із Бутусовим під час недавнього прес-марафону, я б не давав відмашку ДБР починати розслідування проти Бутусова. Адже очевидно, що саме після відмашки з Офісу президента це було зроблено".

За словами Валерія Димова, в умовах війни вбивство ворога є легітимним, виправданим з погляду країни, проти якої скоєно агресію, яка воює на своїй території та за свої території. А ось імітація таких речей – нелегітимна, не підтримується суспільством.

"Людина, яка робить це, не будучи військовим, а журналістом, перестає бути при цьому журналістом, але й не стає військовим. Це – не пост-модерн, не шоу, це реальна війна із реальними жертвами, – пояснює експерт критику на адресу Бутусова. – Щодо ДБР. Після скандалу на прес-конференції президента розпочинати кримінальне провадження проти людини, яка звинуватила Зеленського у брехні у справі вагнерівців, це все одно, що перекладати з хворої голови на здорову, легітимізуючи російські наративи в стилі "Україна веде війну проти своїх громадян", "настамнет" і так далі…. Хоч ми чудово розуміємо, що саме Росія розв'язала та веде цю війну. І підігрувати такого роду наративу – не правильно як з боку Бутусова, так і з боку ДБР. Ну, а відповідна відмашка з боку президента на розкручування цієї справи виглядає як вибіркове правосуддя. Коли ми бачимо, що проти людини, з якою поскандалив президент, бере обіг ДБР".

Валерій Димова нагадує, що це ДБР почало розслідування з приводу гучної літньої ДТП за участю нардепа від "Слуги народу" Трухіна лише через тиждень після події. Коли МВС, схоже, вже зачистило всі докази, включно із записами з камер. Тобто черговий депутат-"слуга" виходить сухим із води. А ДБР мовчить.

"Зрозуміло, що тією чи іншою мірою у цій ситуації винні всі. Але більше, як на мене, – президент. З його подання відбувається подальша делегітимізація інститутів влади, силових структур. Під час війни такі дії тягнуть як мінімум на помилку, яка – більш ніж злочин", – констатує Валерій Димов.

Цей інформаційний вибух із відео наламав дров

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко акцентує, що Бутусов як медійна людина особливо у військовій тематиці, швидше за все, чудово усвідомлював резонанс, який викличе його пост зі стріляниною зі 152-мм гаубиці (заборонений до застосування калібр).

"Навіть сьогодні, після поправок у тексті, фраза про можливу причетність до загибелі людей на Донбасі залишилася. Очевидно, що це відповідь на сказане Зеленським під час недавнього прес-марафону Бутусову. Однак не всі будуть розбиратися в подібних поєднаннях, доповненнях про старе відео з навчань. Для російської пропагандистської машини це справді справжня знахідка", – упевнений Ігор Чаленко.

За його словами, з технологічної точки зору Бутусов свого досяг, спровокувавши меседж про нібито "переслідування і помсту" з боку глави держави.

"Це сталося завдяки першочерговій новині від ДБР щодо перевірки законності дій журналіста Бутусова на відео, яке він виклав у Мережу. І хоча через дві години бюро намагалося викрутитися, уточнивши свою інформацію, цього виявилося недостатньо. Безумовно, цей інформаційний вибух із відео наламав дров. Саме тому так необдумано вийшла оперативна реакція ДБР, а також довелося коментувати і штаб ООС, і українську делегацію ТКГ, і Міноборони", – пояснює експерт.

При цьому негатив, на його думку, одержала не лише українська влада, а й сам Бутусов.

"Неодноразово зустрічав критику з боку представників журналістського цеху, які працюють у гарячих точках, що такі дії наражають на загрозу життю репортерів у бойових умовах. Хоча були й інші, котрі хоч і засуджували Бутусова, але підтримали у конфлікті з ДБР. На жаль, ця історія матиме продовження, – прогнозує Ігор Чаленко. – Відкрите кримінальне провадження потрібно буде довести до кінця, а це означає, що окремі військовослужбовці можуть отримати підозри. З іншого боку, ті, хто симпатизує Бутусову, активніше виходитимуть на найближчі акції протесту. А це означає подальшу поляризацію у суспільстві. Також мене непокоїть геополітичний аспект. Очевидно, що сьогодні українські дипломатичні позиції хиткі, і подібний "чорний лебідь" може повести переговори не в той степ".

Також читайте думку політолога Сергія Тарана на порталі "Коментарі" — справа ДБР проти Бутусова – дискредитація правоохоронної системи.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини