Головна Новини Політика внутрішня політика Перший раунд - за Порошенком: чому влада різко взяла паузу
commentss НОВИНИ Всі новини

Перший раунд - за Порошенком: чому влада різко взяла паузу

Незважаючи на заяви спікерів від влади про залізобетонні фанти злочину Порошенко, суддя так і не оголосив рішення про взяття п'ятого президента під варту

18 січня 2022, 08:42 comments3551
Поділіться публікацією:

Повернення обвинуваченого в держзраді п'ятого президента України, нардепа, лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка до Києва 17 січня викликало чимало галасу. Але засідання Печерського райсуду Києва, де обирали запобіжний захід і під яким зібрався натовп прихильників Порошенка, закінчилося нічим. Відповідне рішення мають оголосити 19 січня. При цьому Офіс Генерального прокурора просить запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 млрд грн. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" день першого повернення Порошенка, як далі можуть розвиватися події і до яких це все може призвести наслідків.

Перший раунд - за Порошенком: чому влада різко взяла паузу

Петро Порошенко. Фото: сайт партії Європейська солідарність

Влада сама дала Порошенкові можливість не просто продемонструвати свої здібності, а й виграти цей раунд

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова зазначає:

"Уся ця історія виглядає дивно, нелогічно, а до кінця дня вона стала ще абсурдною. Спочатку Порошенка нібито шукали, чекали та обіцяли потягнути до суду. Достеменно знали день і час, коли він прилетить. Потім його нібито не пускали в Україну, забравши паспорт. Паспорт зрештою віддали, але повістку не вручили. Пізніше з'ясувалося, що в суді, куди він приїхав сам, на нього не чекають. Близько години начебто шукали суддю (або з якихось інших незрозумілих причин не могли розпочати засідання). Почали, але за годину перервалися. Засідання відновили і доки воно йшло, МВС заявило, що Порошенко у всеукраїнському розшуку і показало сторінку у реєстрі. Через короткий час сторінка зникла. Мабуть, МВС нарешті змогло відшукати п'ятого президента у залі суду. Прокурори зажадали якусь незрозумілу суму застави. Суд пішов у дорадчу кімнату і зник на 5 годин".

За цей час, нагадує експерт, в інформпросторі носилися новини, що судді стало зле і до нього викликали лікаря, що його забрала швидка, що таємниця наради порушена і доведеться починати наново.

"Усі соцмережі за цей час обросли такою кількістю мемів та саркастичних статусів, що гомеричний сміх уже був чутний навіть із найзабитіших груп та сторінок. На вулиці та в залі засідань депутати та активісти з групи підтримки вже і співали, і танцювали, і роказували анекдоти, – продовжує Тетяна Лупова. – Серед усієї цієї розваги, о 22.40 суддя, що раптово знайшовся, раптом оголосив, що переносить винесення рішення на 14.00 19 січня. За всім цим шоу вдумливо спостерігали американські конгресмени обох партій, що прилетіли в Україну 17 числа, голова німецького МЗС Анналена Бербок і міністр закордонних справ Канади Мелані Жолі".

На думку експерта, однозначно п'ятий президент перехопив ініціативу у організаторів і щохвилини використовував її у своїх інтересах.

"За підсумком влада надала Порошенку чудову можливість активувати свій електорат, показати всім, що він може діяти розумно, розважливо та системно, використовуючи тактику та стратегію, обганяючи на віражах та обігруючи на поворотах. Має підтримку та має успіх у людей. Тобто фактично влада сама дала йому можливість не просто продемонструвати свої здібності, а й виграти цей раунд, – вважає Тетяна Лупова. – Готуй таким чином нинішній президент собі наслідника – ця технологія була б виправдана. Але, наскільки я можу судити, мети зробити Порошенка наступним президентом не ставила Банкова. Тим абсурдніше виглядає вся ця ситуація та розуміння, що за відведений час не змогли знайти потрібних та переконливих доводів для створення якісного судового рішення".

Побачимо довгу епопею а-ля Санта Барбара із затяжними судовими засіданнями

Адвокат, кандидат юридичних наук Сергій Войченко впевнений, що Порошенко не збирався, на відміну від Януковича, відсиджуватись в іншій країні.

"Адже ставкою Януковича на той момент було життя. У Порошенка ж ставка навіть не свобода, а певні незручності у зв'язку із судовими процесами. Сам суд поки що йде мляво. У Медведчука, який проходить у тій же справі і тимчасово перебуває під домашнім арештом, все було набагато цікавіше. Наразі прокуратура обмежилася черговими "черговими" фразами. А Петро Олексійович піарився фактично на всьому", – наголошує експерт.

Те, що суд взяв паузу у обранні запобіжного заходу до 19 січня Сергій Войченко називає не зовсім типовим, але – цілком законним.

"Очевидно, що це не буде взяття під варту. Тому що Порошенко за ґратами владі не потрібний. Вона обрала шлях позбавлення доступу до певних ресурсів. А якщо не позбавлення, то ускладнення користування такими ресурсами. І в цій ситуації нинішня влада далеко не пішла від часів, коли Порошенко був президентом, а його кум Луценко – генпрокурором. Скажу більше – якби з Порошенком боролися методами його кума та тодішнього оточення, включаючи військового прокурора Матіоса, йому було б важче. А зараз це такий лайт-варіант. Не те, що витворяли за президентства Порошенка", – каже адвокат.

Він акцентує, що питання обрання запобіжного заходу багато в чому залежить від того, наскільки потужна база звинувачення, чи готові матеріали до відправки до суду, чи готові слідчі заявити про завершення судового розслідування, ознайомити підозрюваних із матеріалами справи.

"Швидше за все, сторона звинувачення зробить усе, щоб справа якнайшвидше дійшла до суду. Ну, а Порошенко та його адвокати намагатимуться все максимально затягнути. Потім побачимо довгу епопею а-ля Санта Барбара із затяжними судовими засіданнями, – прогнозує Сергій Войченко. – Спочатку це буде під пильною увагою журналістів, політиків, громадськості. Але потім, коли все перейде виключно до юридичної площини, вийшовши з розряду шоу, інтерес згасне. І з'являтимуться повідомлення у стилі "відбулося чергове судове засідання". Швидкого розгляду справи нічого очікувати. Це не вигідно навіть чинній владі. Ну, а Порошенко традиційно продовжить заявляти про політичну репресію. І для нього, і для Офісу президента шоу триватиме".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Петро Порошенко повернувся до України. Експерти в ексклюзивному інтерв'ю проаналізували, хто опинився у більш виграшній позиції – влада чи опозиція.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

18 січня 2022, 08:56

Я досить прожив, але такого дебілізму ще не бачив, а в нас війна, ганьба


Новини