Головна Новини Політика внутрішня політика «Переїзд» міністерств у регіони: чи є сенс у таких перестановках
commentss НОВИНИ Всі новини

«Переїзд» міністерств у регіони: чи є сенс у таких перестановках

Ця ідея може спрацювати лише якщо до неї підходити ефективно, а не ефектно, вважають експерти

31 березня 2021, 12:28
Поділіться публікацією:

Протягом наступних двох років головні українські міністерства можуть змінити місце дислокації. З пропозицією їх "переїзду" до різних регіонів виступив глава держави Володимир Зеленський, про що напередодні повідомив міністр Кабміну Олег Немчінов. "Коментарі" поцікавилися у експертів, на яку оцінку заслуговує подібна ідея і чому.

«Переїзд» міністерств у регіони: чи є сенс у таких перестановках

Міністерства хочуть перенести до різних регіонів. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Безглузде прожектерство

Політолог Володимир Цибулько називає цю пропозицію абсолютно безнадійною та ірраціональною.

"Питання не в сотнях тонн документів, вони все вже в "цифрі". Питання у формальностях, — пояснює він.  Уявіть собі засідання Кабміну дистанційно. До того ж кожне міністерство має свій законодавчий, дзеркально-профільний комітет у Верховній Раді. І щотижневі засідання комітетів за участю чиновників у разі переїзду міністерств стануть просто неможливі".

Тоді вже, зазначає Володимир Цибулько, у нові місця дислокації міністерств треба буде переносити і комітети. Не кажучи вже про спецзв'язок, силовиків тощо.

"Це безглузде прожектерство, — підкреслює політолог.  Можемо згадати "перенесення" Адміністрації президента з будівлі на Банковій. В результаті канцелярію просто переназвали в Офіс президента. Грошей на соціалку та оборону не вистачає, так звідки вони візьмуться на бюрократію?"

Непоганий варіант для "зшивання" країни

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк зазначає, що ця ідея вже обговорювалася в Україні. І тою чи іншою мірою щось подібне втілювалося в різних країнах.

"Михайло Саакашвілі, будучи президентом Грузії, переніс парламент із Тбілісі в Кутаїсі. Правда, ідея не прижилася. А ось в Німеччині ідея суперкласно працює, але там усе ж федеративний устрій. Чи запрацює це в Україні  питання. Але буде цікаво, якщо одне міністерство розташується, наприклад, у Харкові, інше  у Львові. Хтось в Одесі, а хтось і зовсім в райцентрі. Наприклад, Міністерство цифрової трансформації може бути де завгодно",  розмірковує Микола Давидюк.

На його думку, щоб ідея прижилася, потрібно все якісно розробити, перейняти кращий досвід.

"Подібне перенесення міністерств в регіони може допомогти "зшити" країну,  вважає політолог.  Але потрібно ефективно, а не ефектно підійти до питання і грамотно все реалізувати".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" підсумовували рік міністра охорони здоров'я Максима Степанова на посаді. Детальніше про п'ять яскравих досягнень і провалів можна дізнатися в нашому матеріалі.

Також на порталі є інформація про те, як пройшло засідання Верховної Ради 30 березня і які питання обговорювалися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

кокоша анатолий

31 березня 2021, 14:37

хрущев переводил минсельхоз ссср под москву в поселок в результате белый хлеб получали льготные кат егории населения,изучайте историю

Иван Сирко

31 березня 2021, 11:37

Чем бы д.е.б.и.л.ы не занимались лишь бы не плакали!!! Есть смысл этих скотов перестрелять!!!


Новини