Головна Новини Політика рада Відмова ОПЗЖ, виплати ФОПам і постанова про Донбас: підсумки позачергових засідань Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

Відмова ОПЗЖ, виплати ФОПам і постанова про Донбас: підсумки позачергових засідань Ради

Експерти розповіли, на які рішення нардепів варто звернути увагу

30 березня 2021, 18:46
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 30 березня, відбулася серія позачергових засідань Верховної Ради. Опитані порталом "Коментарі" експерти проаналізували найбільш важливі рішення, прийняті нардепами.

Відмова ОПЗЖ, виплати ФОПам і постанова про Донбас: підсумки позачергових засідань Ради

Фото з відкритих джерел

"Є три важливі моменти сьогоднішніх позачергових сесій"

Політолог Віктор Таран вважає, що слід відзначити три важливих моменти сьогоднішніх позачергових сесій.

"Перший — те, що Верховна Рада прийняла постанову з приводу ескалації ситуації на Донбасі. Мова про зростання обстрілів у цілому і драмі у н.п. Шуми, де окупанти 26 березня вбили 4 наших військових і поранили двох. Згідно з прийнятим документом, відповідальність за нинішнє загострення лежить на Росії. Парламентарії закликали світову спільноту відреагувати на ситуацію. Той результат, який відбився на табло ( "за" — 308 депутатів), а також вихід із залу ОПЗЖ, чітко демонструє, що український парламент поділений на дві частини. На щастя, проросійська частина в явній меншості. Зате ми маємо конституційну більшість щодо дійсно важливих питань. І це доводить, що ми продовжимо рухатися в бік європейської та євроатлантичної інтеграції", — підкреслює Віктор Таран.

Другим важливим моментом він називає те, що депутати виправляють провали уряду, який явно провалив підготовку до третьої хвилі коронавірусу, так само як провалив вакцинацію. Як наслідок — посилення карантинних заходів і нові втрати для малого і середнього бізнесу.

"Те, що 312 нардепів проголосували за виплату восьми тисяч гривень ФОПам і найманим працівникам підприємств, які постраждали від карантинних обмежень, це саме виправлення за допомогою парламенту урядових провалів", — зазначає політолог.

Третій момент, на якому Віктор Таран загострив увагу, це прийняття ВР у другому читанні законопроекту №4355 щодо використання електронних паспортів.

"302 народних депутата прийняли історичне рішення, — зазначає експерт. — Україна стала першою країною в світі, де електронні паспорти входять в ужиток поряд зі звичайними — паперовими. Ми, дійсно, стаємо державою в смартфоні".

"Блок рішень, пов'язаний з виплатами населенню — популістський"

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій також відзначає три пакети ініціатив, прийнятих сьогодні Радою (велика частина поки не в остаточній редакції). Але робить дещо інші акценти.

"Перші стосуються військових питань, а також позиціонування держави, зокрема Верховної Ради, у відношенні до ескалації на Донбасі. Очевидно, це було потрібно для наших дипломатичних цілей. Прискорення мобілізації в разі потреби і посилення відповідальності за ухилення від мобілізації — правильна і важлива ініціатива", — впевнений Олександр Палій.

Другий блок рішень, на його думку, — популістським, пов'язаний з виплатами населенню.

"Він перекладає частину відповідальності на місцеві бюджети, що, звичайно, не дуже реалістично в нинішніх умовах. Якісь гроші місцевий бізнес отримає, і то добре. Головне, щоб це питання не встав в залежність від лояльності бізнесменів місцевої влади", — вважає експерт.

Третій блок питань, на якому акцентує Олександр Палій, пов'язаний з економікою. Зокрема, з розблокуванням великої приватизації, податковою амністією.

"Ці рішення мають потребу в дуже серйозному аналізі. Поки я не готовий сказати, чи добре це в цьому виконанні або погано. Якби ці рішення були прийняті на початку каденції Зелінського, вони, звичайно, дали б набагато більший ефект для економіки. Зараз же багато бізнесменів будуть обережними, в тому числі в питанні можливої податкової амністії навіть за невелику частину наявних у них коштів", — прогнозує експерт.

Раніше повідомлялося, що соцмережі вибухнули через указ Зеленського про подовження президентської ланцюга на чотири ланки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини