Головна Новини Політика внутрішня політика Олігархи готуються вже зараз: експерти розповіли, як діятиме закон про деолігархізацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Олігархи готуються вже зараз: експерти розповіли, як діятиме закон про деолігархізацію

5 листопада президент України Володимир Зеленський невідкладно підписав закон про олігархів

9 листопада 2021, 12:19
Поділіться публікацією:

Перші засідання Ради національної безпеки та оборони, на яких офіційно визнаватимуть українських олігархів, можуть відбутися у другій половині травня 2022 року. Таку думку висловив Міністр юстиції України Денис Малюська.

Олігархи готуються вже зараз: експерти розповіли, як діятиме закон про деолігархізацію

Закон про боротьбу з олігархами. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Тим часом з'явилися дані, що п'ятий президент, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко продав права на "5 канал" та "Прямий" створеному медіахолдингу "Вільні медіа". У власниках там нібито медійники, журналісти тощо.

Про що говорить те, що відбувається? Кого і до чого може підштовхнути підписаний президентом Володимиром Зеленським закон про олігархів? Відповіді на ці запитання видання "Коментарі" шукало разом з експертами.

Нам давно слід було зруйнувати українську сансару, коли олігархи через свої ЗМІ просувають певні партії, політиків, заводять їх у владу, ставлять там потрібних людей на потрібні посади

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, ексзаступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова зазначає, що деякі олігархи, хоч перше засідання РНБО заплановано тільки на весну-2022, почали готуватися вже зараз.

"Петро Порошенко вирішив переписати свої канали на інший медіахолдинг, де у власниках – його медійники, журналісти тощо. На каналах Ріната Ахметова йде відкрита війна з чинною владою, виступають із критикою на її адресу той самий ексспікер Дмитро Разумков, який створив міжфракційне об'єднання. Рінате Леонідовичу, "перелогінтеся"! Взагалі ж кожен захищається по-своєму та атакує також", – наголошує Тетяна Попова.

За її словами, у світі використовуються різні методи з метою убезпечити суспільство від надмірного впливу окремих фінансово-промислових груп чи іноземного впливу.

"У США є закон про лобізм, про іноземних агентів (якщо якийсь лобіст діє на користь іноземних компаній). У країнах Північної Європи – суворе законодавство щодо взаємин партій та ЗМІ. Якщо якийсь політик надто часто з'являється навіть у кулінарному шоу, штрафують і політика, і шоу, і телеканал, і партію. У країнах Балтії частково спробували взяти на озброєння законодавство Північної Європи, але без перегинів. Там намагаються контролювати медіаплани партій, фінансові надходження партій, дні тиші. І якщо політик через рекламу футбольної команди рекламує партію, то це вже порушення законодавства. У Латвії за подібне оштрафували одну партію на 1 млн євро – і та збанкрутувала, – розповідає Тетяна Попова. – У 2016-му я пропонувала саме такий метод, за що вилетіла тоді з позиції заступника з євроінтеграції Мінінформполітики".

На думку медіаексперта, поки що важко сказати, як в Україні діятиме закон про олігархів. Все побачимо практично.

"Але одно – нам давно слід було зруйнувати українське "колесо сансари", коли олігархи через свої ЗМІ просувають певні партії, політиків, заводять їх у владу, ставлять там потрібних людей на потрібні пости (пов'язані, наприклад, з бюджетом, з цінами, з надрами, з економікою, із промисловістю). І в результаті одержують свій олігархічний дохід. Звісно, це треба припинити, розрубати зв'язку, – упевнена Тетяна Попова. – У багатьох країнах давно побачили цю особливість капіталізму. Коли бізнесмен, щоб стати більшим, захистити свої інвестиції, отримати прибуток, впливає на політиків через ЗМІ. Або самі ЗМІ. Логічна історія. Але законодавчо суспільство має цей вплив обмежувати. Тому що це називається політична корупція. Чи не явна, але дієва. І із цим треба боротися. Закон, який дозволить обмежити вплив олігархів на політику та ЗМІ – це добре. І я не вважаю його за порушення свободи слова".

Очевидно, що використовувати закон про олігархів Банкова має намір не проти зменшення впливу великого капіталу, а проти опонентів, проти своїх критиків

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов вважає, що голосування за цей закон тієї ж групи "За майбутнє" Коломойського (проти якого в США запроваджено санкції, а в Україні ось ніяк не наважаться) доводить – використовувати закон хочуть виключно проти опонентів чинної влади.

"Закон, на мою думку, спрямований передусім проти Порошенка, який є головним опонентом чинної влади. По-друге – проти впливу олігархів у середині фракції Зеленського – "Слуга народу". Ми бачимо, як групи того ж таки Коломойського чи Ахметова періодично "прокатують" у Раді "хотілки" Банкової. Тому що у пріоритеті у них – свої "хотілки". Так було, наприклад, зі спробою Офісу президента протягнути Вітренка до міністрів енергетики. У парламенті ці плани поховали. Довелося йти іншим шляхом – пропихати Вітренка до "Нафтогазу", руйнуючи там корпоративне управління. А тому закон про олігархів – такий собі кийок у руках Банкової. Потенційна загроза всім, хто не із "зеленими". І посилення впливу на ЗМІ, які завжди можна звинуватити у тому, що вони нібито контролюються олігархами. І без того не секрет, що медіабізнес належить людям, які не бідні. А отже, вже є два "критерії", за якими у нас ручний РНБО призначає бізнесменів олігархами – вплив на ЗМІ та володіння певним капіталом", – пояснює Валерій Димов.

Він нагадує про нещодавній скандал із "темниками" з Банковою, з умовами, які влада висуває тому ж "Суспільному" для приходу спікерів "слуг".

"Тому Порошенко й продає канали. Спроба вивести їх з-під прогнозованого тиску з боку РНБО, який підмінять собою судову гілку влади, а скоріше виявляючи інквізицію, – зазначає Валерій Димов. – Самі критерії визначення олігархів прописані у законі некоректно. Тому й вибухнув конфлікт із Разумковим, тому й поспішали до висновків Венеціанської комісії. Все говорить про те, що влада розуміє, наскільки її дії поза межами закону, регламенту тощо. І очевидно, що використовувати закон про олігархів Банкова має намір не проти зменшення впливу великого капіталу, а проти опонентів, проти своїх критиків".

Раніше на порталі "Коментарі" — Журналіст: "Антиолігархічний закон" ухвалили дарма, Порошенко знову переграв ОП.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини