Головна Новини Політика внутрішня політика Міні-армія Разумкова: що робить екс-спікер і чим може відповісти Банкова
commentss НОВИНИ Всі новини

Міні-армія Разумкова: що робить екс-спікер і чим може відповісти Банкова

Колишній голова Верховної Ради робить перший крок у політиці, показуючи людей у парламенті, на яких він може спертися

8 листопада 2021, 13:22 comments2190
Поділіться публікацією:

Екс-спікер парламенту Дмитро Разумков, відкликаний з цієї посади 7 жовтня, опублікував поіменний список нардепів свого міжфракційного об'єднання "Розумна політика" у Верховній Раді. До нього увійшло 25 нардепів. Експерти в ексклюзивному інтерв'ю порталу "Коментарі" оцінили цю "презентацію", спрогнозувавши, як події можуть розвиватися далі.

Міні-армія Разумкова: що робить екс-спікер і чим може відповісти Банкова

Дмитро Разумков. Фото: з відкритих джерел

Своїми діями Разумков показує, що готовий до серйозної боротьби і не боїться "колег", які втрачають рейтинги

Народний депутат України третього, шостого та сьомого скликань, професор, доктор юридичних наук Віталій Журавський пояснює, що міжфракційне об'єднання не має статусу депутатської фракції чи групи.

Віталій Журавський нагадав, що у 2019-му після дострокових парламентських виборів у Раді було сформовано 5 депутатських фракцій із числа партій, які подолали 5% бар'єр (за партійними списками та мажоритаркою). Це фракції партій "Слуга народу", "ОПЗЖ", "Європейська солідарність", "Батьківщина" та "Голос". Також було створено дві партійні групи – "За майбутнє" (21 парламентарій) та "Довіра" (20). Партійні групи в парламенті створюються з людей, які обрані в мажоритарних округах, з мажоритарників, які вийшли з фракцій, із незалежних депутатів або депутатів, які перебувають у партіях, які не пройшли до парламенту. Міжфракційні об'єднання ж створюються з-поміж депутатів різних фракцій та груп – під певну мету. Є такі об'єднання за НАТО, за єдину помісну церкву тощо. І створення такого об'єднання (те, що робить зараз Разумков) зовсім не означає, що люди, які до нього входять, мають скласти мандати, залишити фракції тощо.

При цьому екс-нардеп не виключає, що безпосередньо Разумкова "слуги" можуть спробувати позбавити мандата під соусом того, що він вийшов із фракції як депутат-списочник.

"Разумков, справді, коли його обрали спікером, вийшов із фракції СН, став позафракційним. Як цього вимагали норми закону. Але, коли його вигнали з посади голови ВР (як на мене – за свавіллям), він, наскільки відомо, написав заяву про вступ до фракції. І немає юридичних причин позбавити його мандату. Але "слугам" на це начхати, як взагалі на норми закону. А тому не виключаю, що на з’їзді у листопаді вони можуть проголосувати за позбавлення Разумкова мандата. І "ручна" ЦВК це рішення підтримає. Ну, а якщо Разумков намагатиметься оскаржити це в суді (а він уже казав, що подаватиме до суду, якщо його спробують позбавити мандата), там все можуть затягнути до чергових парламентських виборів, намічених на осінь 2023 року", – прогнозує Віталій Журавський.

На його думку, за будь-яких розкладів Разумков виграє.

"Якщо на ранньому етапі на посаді голови ВР він сприяв тому, щоб працював "шалений принтер", а закони ухвалювалися практично "не дивлячись", то потім почав дотримуватися регламенту. Чим викликав повагу навіть серед опозиції, натомість роздратування в Офісі президента. Що у результаті призвело до незаконних дій щодо його зняття з посади спікера, – зазначає Віталій Журавський. – Усі ці атаки з боку ОП призвели до того, що особистий рейтинг Разумкова вже перевищує 8%, а рейтинг його гіпотетичної партії дозволяє подолати п'ятивідсотковий бар'єр. І своїми діями, у тому числі в ракурсі створення міжфракційного об'єднання, екс-спікер показує, що готовий до серйозної боротьби і не боїться "колег", які втрачають рейтинги, багато дій яких суперечать їхнім передвиборчим обіцянкам і законодавству".

Свій електорат у Разумкова точно буде. А "зелена" влада, по суті, сама собі копає могилу

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук зазначає, що про існування так званої групи Разумкова було відомо давно. І опублікований список із 25 прізвищ не став якимось одкровенням.

"Ми бачимо 21 нардепа зі "Слуги народу", які голосували врозріз зі „слугами”. Плюс – позафракційну Людмилу Буймістер (ще нещодавно була членом фракції СН), а також двох нардепів із "Батьківщини" (Володимир Кабаченко та Андрій Ніколаєнко). Проглядається якийсь "ахметівський пул", а також люди, так чи інакше, незадоволені тим, на що врешті-решт перетворилися "зелені". Те, що за частиною людей в об'єднанні явно стирчать вуха Ахметова, навряд чи добре. Як показує практика, за винятком "Партії регіонів", практично всі проекти, до яких доклав руку Рінат Леонідович, чекав якщо не провал, то точно не успіх", – каже Микита Трачук.

Невдалим він вважає і кількість членів групи – 25, через що її вже прозвали "група 25". Експерт нагадує, що у другому турі президентських виборів-2019 у Порошенка було саме 25%. Після чого його прихильники почали навіть ставити собі на аватарку цей відсоток, позиціонуючи себе як своєрідна "секта 25%". На думку Микита Трачука, створюється не дуже коректна асоціація в рамках того електорату, на який має, за ідеєю, орієнтуватися Разумков.

"Не прогнозую поки що якихось гучних ініціатив від нового міжфракційного об'єднання. Мені здається, що поки що це заготівля. Така собі "болванка", з якої в майбутньому мають намір виточити щось потужніше. Наприклад, під час прогнозованої політичної кризи. Якщо, правда, раніше Офіс президента цю групу зсередини не розвалить, – зазначає експерт. – А що такі спроби будуть – я не сумніваюся".

Микита Трачук наголошує, що Разумков, до його відставки з посади спікера, залишався, по суті, останнім альтернативним центром сили у владі.

"Він не був опозиційним. Скоріше – помірно-альтернативним. І зараз себе так позиціонує. Що, з погляду політтехологій, не зовсім правильно. Українці останнім часом не обирають поміркованих лідерів. Занадто велике напруження пристрастей у суспільстві. Центристи, прагматичні, нудні в хорошому сенсі політики у нас не в честі. На жаль, – зазначає Микита Трачук. – Але свій електорат у Разумкова точно буде. А "зелена" влада по суті сама собі копає могилу. Плодить ворогів. У попередніх політичних циклах вміння домовлятися влада все ж таки демонструвала. У Зеленського цього не вміють. Чи не способи створювати баланс. За їхньою логікою: "є ми – і є ті, хто проти нас". Але з кожним днем тих, хто проти – все більше. Якось станеться так, що їх побільшає в рази. І звинуватити всіх у роботі на Кремль чи олігархів уже не вдасться. Ну, а те, що роблять із Зеленським і Ко зараз (і Разумков, і Аваков, і низка олігархів) називає тактикою "тисячі порізів". Зеленського не скидатимуть чи влаштовуватимуть майдан. Але там шматочок відтягнутий, там. Там поріз там. І за підсумком він залишиться ні з чим. І ні з ким".

Читайте також на порталі "Коментарі" — журналіст та блогер Денис Казанський поіменно пройшовся членами команди Разумкова.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини