Майбутнє Разумкова, Авакова та Яценюка у стінах Ради: що думають експерти

Експерти розповіли, чи можуть політики створити нові чи спільну партію, а також якою може бути реакція Банкової, яка явно негативно налаштована щодо них

Ексглава Верховної Ради України, народний депутат Дмитро Разумков спростував інформацію про нібито спільний політичний проєкт із колишнім головою МВС Арсеном Аваковим та експрем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком (т.зв. РАЯ).

Як можуть розвиватися події навколо побудови цими політиками нових партій? Чи можливо все ж таки якесь об'єднання – чи підуть окремими колонами, як запевняють і Аваков, і Разумков? Що може протиставити Банкова, яка має явний "зуб" на цих політиків? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Результат для будь-якого політика з амбіціями – це влада, а не просто завести маленьку фракцію до ВР

Політичний аналітик Максим Маньковський вважає, що Аваков, Яценюк та Разумков підуть різними колонами, але об'єднаними однією метою – прийти до влади. При цьому маючи єдиного та основного супротивника – Володимира Зеленського та його партію "Слуга народу".

На думку аналітика, великий антирейтинг Яценюка та Авакова дуже швидко помножить на нуль рейтинг довіри Разумкова. Тому спільний похід на вибори у складі однієї політичної сили не має жодних шансів на вагомий результат, запевняє Максим Маньковський.

"А результат для будь-якого політика з амбіціями – це влада, а не просто завести маленьку фракцію до ВР, – пояснює він. – А ось "дружити" на цьому етапі проти влади, звісно, для них вигідно. Потім вони почнуть "дружити" з кимось іншим, можливо проти один одного. Це і є політична боротьба".

Втім, зазначає експерт, у політиці ніколи не можна говорити "ніколи". І те, в якій конфігурації підуть на вибори "екси" (колишній прем'єр Яценюк, колишній голова МВС Аваков і колишній спікер ВР Разумков) багато в чому залежатиме від запиту суспільства.

"Зараз українці явно втомилися від "нових осіб", котрі не мають за своєю спиною певного політичного бекграунду. А плачевні результати проходження опалювального сезону , що прогнозують багато моїх колег, лише посилить втому виборця від непрофесіоналів. Ось тут якраз і вся трійця "ексів" дуже чітко потраплятиме в політичний тренд", – прогнозує Максим Маньковський.

Він припускає, що Аваков, швидше за все, залишиться "сірим кардиналом" української політики. А ось Разумков та Яценюк будуть на перших ролях.

"Не варто забувати й про фігуру нинішнього мера Києва Віталія Кличка, який також має президентські амбіції та є суб'єктом переговорів. Зрештою, все залежатиме від того, наскільки вони зможуть переконати не лише виборців, а й людей, які серйозно вкладають гроші у вибори. А в нашій країні це реально десяток людей", – зазначає аналітик.

У влади, вважає він, дуже маленьке поле для маневру. Тільки компромат (щось на зразок зв'язків з агресором чи корупція) може серйозно вдарити по Авакову, Яценюку та Разумкову.

"Історія з можливим позбавленням Разумкова депутатського мандата , про що зараз говорять все голосніше, вдарить по самій владі та лише збільшить інтерес до ексспікера, – впевнений Максим Маньковський. – У нас дуже люблять несправедливо покараних, завжди їм співчувають та підтримують на виборах".

Аваков і Разумков можуть створити хорошу політичну силу, використовуючи свій накопичений досвід та символічний та соціальний капітал

Соціолог Ірина Щиголь не відкидає можливості об'єднання Разумкова, Авакова та Яценюка. І нагадує, що український політикум знає не такі об'єднання. Можна, наприклад, згадати коаліцію Януковича та Тимошенко.

"Але в такому випадку, на мою думку, слабким місцем може бути Яценюк, який відійшов від активної діяльності. Він не на слуху у більшості виборців", – зазначає експерт.

Аваков і Разумков, на думку Ірини Щиголь, можуть створити добру політичну силу, використовуючи свій накопичений досвід та символічний та соціальний капітал. У плюс може зіграти й те, що їхній електорат трохи відрізняється, хоч кожен вважає себе центристом (правда Аваков – правим, а Разумков – лівим).

"Банкова може намагатися випустити у світ компромат, – вважає експерт. – Але не думаю, що у того ж Авакова нема чого їм сказати у відповідь".
Раніше на порталі "Коментарі" - Береза розповів, як цієї суботи "слуги" позбавлятимуть Разумкова мандата.