Головна Новини Політика внутрішня політика Кризи, сюрпризи, відставки та потрясіння: внутрішньополітичний прогноз для українців на лютий
commentss НОВИНИ Всі новини

Кризи, сюрпризи, відставки та потрясіння: внутрішньополітичний прогноз для українців на лютий

Експерти прогнозують, що лютий буде насичений політичними подіями як усередині України, так і біля її кордонів - з боку РФ

26 січня 2022, 13:20
Поділіться публікацією:

Після поновлення роботи Верховної Ради політичне життя у країні знову б'є ключем. На який внутрішньополітичний прогноз для України варто очікувати в лютому? Чого чекати – і чому? Які є перспективи та ризики? Із цими питаннями видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Кризи, сюрпризи, відставки та потрясіння: внутрішньополітичний прогноз для українців на лютий

Прапор України. Фото: з відкритих джерел

Загрози масштабного російського вторгнення, а також енергетичної, економічної та політичної криз стануть основними викликами у лютому

Виконавчий директор у Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов прогнозує, що ситуацію для України у лютому визначатимуть кілька трендів.

Перший та найголовніший – загроза масштабного російського вторгнення.

"Ситуація нагнітається, особливо на тлі нездатності президента Зеленського ні заспокоїти, ні запропонувати виразний план протидії агресору. Засідання РНБО, яке відбулося 24 січня, скоріше додало тривоги через відсутність у керівництва України здатності адекватно оцінювати ризики та загрози. Недаремно соціологія показує, що більше половини українців не вірять, що Зеленський може захистити країну. Якщо не станеться найгіршого – вторгнення Росії – напруженість призведе до подальшого зростання рейтингу п'ятого президента, лідера "Європейської солідарності" Петра Порошенка та падіння рейтингу Зеленського. У суспільстві виник запит на захисника. А серед чинних політиків громадяни цими якостями наділяють саме п'ятого президента", – пояснює Олександр Леонов.

Другим трендом він називає загрозу масштабної енергетичної та економічної кризи.

"Проблеми накопичуються і вже набули системного характеру, – акцентує експерт. – Фахівці говорять про загрозу нестачі газу до кінця лютого. Можливий економічний обвал, стрімке зростання цін. Все це може призвести до обвалу рейтингу Зеленського та "слуг" на тлі масових акцій протесту".

І нарешті третє – наростання політичної кризи, вважає Олександр Леонов. На його думку, це можливо і через подальше кримінальне переслідування Петра Порошенка, і через ймовірні домовленості з Росією щодо Донбасу, що додатково штовхатиме противників Зеленського до об'єднання та акцій протесту.

"Є загроза для чинної влади злиття окремих протестних потоків в одну хвилю. Очевидно, що на нас чекає неспокійний і нестабільний місяць", – попереджає експерт.

Не виключено відставки прем'єра Шмигаля і як наслідок – всього уряду

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун зазначає, що загроза російського вторгнення не спаде і в лютому. І це, безперечно, продовжить впливати на внутрішньоукраїнську ситуацію. При цьому власне відкритий напад з боку РФ експерт вважає малоймовірним.

"Путін стабільно піднімає ставки насамперед у переговорах з США та НАТО. Цей перелік ультимативних вимог, який росіяни виставили у грудні, залишається незмінним. У тому числі, у питаннях України, не просування НАТО тощо. Ця тема вигідна для Путіна, тому що не призводить до запровадження санкцій, а ескалація зберігається. При цьому накручування заяв про загрозу нападу РФ на Україну вже є війною. Але війною не в класичному розумінні, а гібридною, коли інформація, постправда, міфи, дезінформація, ескалація та накопичення військ уже є достатнім фактором для того, щоб Україна зазнавала економічних втрат. До того ж, це привносить хаос у суспільство, сіє паніку, політично розхитує ситуацію, роблячи її менш контрольованою з боку влади. Тому, гадаю, активних наступальних дій РФ робити не буде. Але цілком може вдатися до різноманітних провокацій, включаючи обстріл на Донбасі", – прогнозує Максим Джигун.

На його думку, становище, що склалося, цілком влаштовує російське керівництво. Адже хоч РФ і сама страждає на нагнітання ситуації (рубль девальвує, бізнес втрачає, інвестори біжать), але Україна страждає більше. Тому що ті ж тенденції (нацвалюта, що слабшає, здешевлення активів, результат інвесторів) для нас – куди болючіші, ніж для Росії, що має значно більші запаси міцності.

"Тож у військовому плані все залишатиметься, як є, – вважає політолог. — Але нам точно не треба розслаблятися. Слід працювати над посиленням обороноздатності, зокрема у співпраці із західними партнерами. При цьому не впадати у паніку".

Щодо політичних внутрішніх моментів, то експерт думає, що з боку Зеленського слід очікувати на радикальні, креативні кроки.

"Після повернення в Україну Порошенка, на тлі енергетичної кризи, ескалації конфлікту з боку РФ рейтинги Зеленського падають. Він це бачить. Як людина, яка прийшла у владу із шоу-бізнесу, шостий президент розуміє цінність народної підтримки. Минулого року, коли у нього в січні-лютому почав просідати рейтинг, Зеленський увімкнув кейс РНБО, – нагадує Максим Джигун. – Використовував його як інструмент накручування рейтингів та роздмухування своєї політичної суб'єктності. Не виключаю, що й зараз слід очікувати на подібні дії. Це вже не буде РНБО чи ті чи інші рішення парламенту, уряду. Швидше – якийсь особистісний хід із боку президента. Можливо, за допомогою законопроектів, які поміняють погляд суспільства на політику Зеленського. Можливо, якісь популістичні кроки, які мають продемонструвати, що президент – із народом. І що у лихоліття він зуміє вивести країну з кризи".

Точно відбудеться поїздка Зеленського на Схід, прогнозує експерт. Можливо, на кілька днів. Це продемонструє, що він не ховається у кабінеті, допоможе зняти напругу у суспільстві.

"Не відсиджуватиметься осторонь і опозиція, – упевнений політолог. – Головним опозиціонером себе називає Порошенко. І його завдання – утримати той успіх, той показник, який він отримав після прильоту до Києва, зумівши створити якісне шоу. Він продовжить розкручувати тези про політичне переслідування, тиск на опозицію. Буде жорстким у риториці щодо чинної влади. При цьому продовжить тему у стилі – треба об'єднуватись, підписувати деякі спільні декларації. Стане наголошувати на тому, що він як "досвідчений європейський політик" знає, як вийти з ситуації, що склалася".

Очевидним Максим Джигун вважає і те, що лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко лобіюватиме кандидату своїх довірених осіб, а то й особисто себе – у ракурсі реформування уряду. Мовляв, вона теж знає секрети виходу із економічної кризи.

"У цьому контексті слід зазначити, що можливим є переформатування уряду. І це може бути тим серйозним кроком з боку президента Зеленського, – каже політолог. – Усі розуміють, що Кабмін зробив чимало помилок, особливо у питаннях енергобезпеки, економіко-фінансових. І мають бути "цапи-відбувайла". Тож не виключено відставки прем'єра Шмигаля і як наслідок – всього уряду. Подібним кроком президент міг би знизити градус напруги".

Читайте також на порталі "Коментарі" – експерти розповіли в ексклюзивному інтерв'ю нашому виданню, чи готує Путін нове вторгнення у лютому.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини