Головна Новини Політика внутрішня політика Харків після Кернеса: хто контролюватиме місто
commentss НОВИНИ Всі новини

Харків після Кернеса: хто контролюватиме місто

Експерти передрікають Харкову жорсткий переділ

18 грудня 2020, 09:56 comments1380
Поділіться публікацією:

Після смерті Геннадія Кернеса в суспільстві заговорили про те, що буде з кріслом мера Харкова. За однією з версій, місто спробує взяти під контроль міністр МВС Арсен Аваков, який з 2005 по 2010 рік обіймав посаду голови Харківської обласної державної адміністрації. Про те, наскільки вірно таке припущення і про роль Офісу президента в даному питанні міркували українські експерти.

Харків після Кернеса: хто контролюватиме місто

"Головною інтригою стануть непередбачувані політичні домовленості"

Політолог Олег Гнатюк вважає, що близьке політичне оточення Геннадія Кернеса, швидше за все, прогнозувало майбутню смерть чиновника (з огляду на його важкий стан і тривалу хворобу). І навряд чи випадково 9 грудня секретарем Харківської міськради був обраний Ігор Терехов. А 17 грудня офіційно повідомили, що Кернеса не стало.

"Відповідно до закону про місцеве самоврядування, виконуючим обов'язки мера міста до проведення нових виборів повинен бути секретар міськради. А Терехов є компромісною фігурою, задовольняє в цей момент місцеві та столичні політичні еліти, — пояснює експерт. — Якщо заглянути в політичне минуле пана Терехова, то простежується його зв'язок з нинішнім міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, коли останній обіймав посаду губернатора Харкова у 2005-2010 рр. Після співпраці з Аваковим, Ігор Терехов почав всебічно взаємодіяти з Геннадієм Кернесом. Але не виключено, що чиновник ще продовжує дружні стосунки з нинішнім міністром і його оточенням".

У зв'язку з цим, зазначає Олег Гнатюк, існує висока ймовірність того, що саме нинішнього секретаря міськради місцеві депутати з "Блоку Кернеса" (мають більшість в міськраді) та оточення Авакова будуть лобіювати на посаду мера Харкова. І сприяти всебічній його підтримки.

"Водночас, — продовжує політолог, — потрібно розуміти, що харківські еліти чекають напружені переговори з Офісом президента щодо майбутньої кандидатури мера. Адже тут грає роль і той факт, що призначеною особою від ОП є губернатор Харківської області (25 листопада посаду голови Харківської ОДА зайняла Айна Тимчук, за деякими даними, є креатурою Авакова — ред.), Впливаючи на фінансування і розподіл коштів між округами. Як наслідок, головними інтригами майбутніх виборів мера Харкова стануть: непередбачувані політичні домовленості різних столичних і регіональних політичних груп щодо кандидатури на посаду голови міста, розгортання запеклої боротьби між основними кандидатами, пошук компромісних рішень місцевих еліт з ОП".

"Харків чекає жорсткий переділ"

Політолог Віктор Таран не сумнівається, що Аваков, бізнес якого був сформований на Харківщині ще до того, як він став там головою ОДА, має певні інтереси в даному регіоні. Але сумнівається, що саме він буде зараз там головним гравцем.

"Еліти, які були при Кернесі, більш інтегровані в процеси. Так що там і без Авакова вистачає місцевих сильних гравців. І не тільки пов'язаних з покійним мером. Є Фельдман, є люди, які стоять за Світличної. Багато хто хоче поділити імперію Кернеса. Можливо, саме ними й запущена інформаційна атака проти Авакова. Ділити будуть одні, а винуватцями зроблять інших", — зазначає Віктор Таран.

Переділ, на його думку, буде досить жорсткий. У хід підуть не тільки судові позови, а й рейдерські атаки.

"Сильний президент міг би виступити гарантом стабільності. Але Зеленський грає в теніс, йому не до того ... А ось люди, які навколо Офісу президента, включаючи деяких заступників голови ОП, цілком можуть грати свою гру, — вважає політолог. — У тому числі спробувати взяти участь в жорсткому дерибані імперії Кернеса. Що може привести до дестабілізації Харкова — з непередбаченими наслідками".

Як повідомляв портал "Коментарі", в рідному Харкові Кернес залишався найбільш популярним політиком, згідно з даними соціологічної групи "Рейтинг", 60% опитаних харків'ян ставилися до мера позитивно, 26% — нейтрально, і лише 13% — негативно.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сергей

18 грудня 2020, 12:52

Не исключаю, ситуацией воспользуется Путин. А как-же! Близлежащая к России территория, с определенными нужными настроениями. Вполне возможно, в причинах смерти может появится НОВА, аЧЁб и нет, версия причастности сей фигуры... Дестабилизация в регионе на руку душевным нашим соседям.


Новини