Головна Новини Політика внутрішня політика Дострокові вибори Верховної Ради: бути чи не бути - і чому
commentss НОВИНИ Всі новини

Дострокові вибори Верховної Ради: бути чи не бути - і чому

Експерти розповіли порталу «Коментарі», чи слід очікувати дострокових виборів Верховної Ради

8 жовтня 2021, 02:55
Поділіться публікацією:

У парламенті України видалася спекотна тиждень. У четвер, 7 жовтня, Дмитра Разумкова зняли з поста спікера. У п'ятницю, 8 жовтня, цей пост зайняв перший віце-спікер Верховної Ради України Руслан Стефанчук , кандидатуру якого підтримали 261 нардепів. Ряд експертів і політиків вважають, що український парламентаризм під загрозою і ратують за дострокові вибори в парламент.

Дострокові вибори Верховної Ради: бути чи не бути - і чому

Рада (фото з відкритих джерел)

Експерти розповіли порталу "Коментарі", чи слід очікувати дострокових виборів Верховної Ради.


Політолог Володимир Цибулько переконаний, що партія (фракція) "Слуга народу" (СН) вичерпала кредит довіри виборців і стоїть на порозі краху.


"Ми бачимо значний обвал рейтингів — як у партії влади, так і у президента. Тобто, проблема виживання вже не тільки у СН, але і самого Володимира Зеленського. Болівар не винесе двох. І маркером краху можуть стати довибори в Раду в окрузі №184 (Херсонська область) і окрузі №197, намічені на 31 жовтня. А вибори в Харкові "слуги" вже програли, які не ризикнувши навіть виставити свого кандидата. Як, власне, програють і вибори в Запоріжжі та Кривому Розі навесні ", — прогнозує політолог.


На думку Володимира Цибулька, Зеленський заради особистого виживання змушений буде піти на дострокові парламентські вибори.


Політтехнолог, фахівець з антикризовим кампаніям Денис Богуш впевнений, що дострокових виборів не буде.


"Немає жодного чинника, щоб вони були, — вважає він. — Формальною підставою для розпуску парламенту може стати вихід з фракції монобільшості (або коаліції) достатньої кількості депутатів. Якщо не вдасться створити нову коаліцію протягом 30 днів, президент має право розпустити Верховну Раду. Ще момент — якщо парламент не може протягом двох місяців провести хоч одне пленарне засідання. Тоді президент може поставити питання (а може і не поставити) про дострокові парламентські вибори. Третє, коли виникає якась НП глобального масштабу: революція, ще щось ... Як було в 2014-му ".


Але у нас зараз немає нічого подібного, зазначає Денис Богуш. Монобільшість працює, подобається це комусь чи ні. Відкликали одного спікера ВР, призначили іншого. Мають на це право.

"Плюс — давайте не забувати про рейтинги. У СН він наразі, м'яко кажучи, разюче відрізняється від того, що було в 2019-му. І якщо зараз запустити перевибори, результат "слуг" буде набагато гірше, ніж раніше. Монобільшості точно не буде. Доведеться ліпити з кимось коаліцію. Навіть не факт, що в ній буде СН. І така Рада буде куди менш керованою, ніж зараз, коду "зелені" (люди без ідеології, без досвіду, без амбіцій) просто голосують за гроші. Їм все одно, на що натискати, що приймати. Такого ідеального парламенту для Зеленського вже не буде. Стало бути, він буде намагатися максимально довго протягнуть з тим, що є ", — підкреслює Денис Богуш.


Нагадаємо, після приходу Володимира Зеленського до президентства українське суспільство почало частіше говорити про ймовірне розпуск парламенту. Такі бесіди велися чи не після кожного прийнятого новообраною Радою закону.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини