Головна Новини Політика внутрішня політика Чергова підозра Порошенку: за що п'ятий президент може опинитися на лаві підсудних
commentss НОВИНИ Всі новини

Чергова підозра Порошенку: за що п'ятий президент може опинитися на лаві підсудних

Колишній президент став третім фігурантом справи щодо купівлі вугілля з непідконтрольного Донбасу

20 грудня 2021, 18:02
Поділіться публікацією:

П'ятому українському президенту Петру Порошенку оголосили підозру у державній зраді. Про це у понеділок, 20 грудня, повідомив колишній секретар РНБО Олександр Турчинов. У Державному бюро розслідувань підтвердили, що при взаємодії з СБУ та під процесуальним керівництвом Офісу генпрокурора розслідують кримінальне провадження з організації злочинної схеми постачання вугілля з тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям "ЛНР" та "ДНР" групою громадян України на загальну суму 5 млрд гривень. Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".

Чергова підозра Порошенку: за що п'ятий президент може опинитися на лаві підсудних

Петро Порошенко. Фото: сайт партії "Європейська Солідарність"

Постачання вугілля були саме з непідконтрольних територій

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник вважає, що справа ця складна, але цілком може стати знаковою справою 2022 року для України.

"Втеча Порошенка з України, вчинена ним 17 грудня, коли слідчі ДБР намагалися особисто вручити цю підозру, точно його не прикрашає. Все ж таки президент, нехай і колишній, зобов'язаний відповідати перед законом. Хоч би які складні, дивні, можливо, неправильні питання йому не ставили. Але ця втеча сприйматиметься всередині системи, суспільством як елемент визнання своєї провини, елемент боягузтва. У нас уже є один президент, що втік. Тепер таких два", – зазначає експерт.

При цьому, на його думку, справа – багатоскладова, багатоаспектна.

"Ми розуміємо, що постачання вугілля з ОРДЛО в Україну було. Тому є докази. Постачання були саме з непідконтрольних територій. З політичного, морального, економічного погляду ми розуміємо, що це вугілля на той момент було потрібне Україні. Але в той же час це не був мішок з вугіллям. Йдеться про сотні тисяч тонн, постачання яких в Україну можливе лише за найвищого управління та благовоління цього процесу. Необхідно було контролювати різні групи силових структур, Укрзалізницю, НБУ, енергетичні компанії. І, зрозуміло, цим не могли займатися лише бізнесмен Кузяра або фізособа Медведчук, – наголошує Руслан Бізяєв. – Зрозуміло, що за цим стояв високий "дах". І я думаю, що без Порошенка таке питання не могло бути вирішено. Наскільки це було злочином, чи було доцільним і вкрай необхідним, чи дозволяло це робити законодавство того часу? На ці запитання має відповідати слідство".

Ще трохи – влада вийде на саму себе. Та ж закупівля вугілля, газу електроенергії у РФ

Адвокат, голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець і партнери" Ростислав Кравець розмірковує так:

"Це продовження ланцюжка божевільних та нічим не підкріплених підозр, які були раніше пред'явлені Порошенку. І які нічим не скінчилися. Просто тепер знайшли нову нагоду. Звинувачуючи його в держзраді у зв'язку із закупівлями вугілля на непідконтрольних територіях і нібито фінансуванні цим незаконних збройних формувань".

На думку експерта, подібна справа абсолютно безперспективна у суді.

"Ми ж визнаємо ОРДЛО Україною, не відмовляємось від цих територій. Тобто фактично купували вугілля в українських підприємств. Які на той момент було зареєстровано на підконтрольній території. Навіть якщо перекручувати факти, як це намагаються зараз, справа буде розвалена у суді", – прогнозує Ростислав Кравець.

Він також наголошує, що подібні звинувачення з боку чинної влади попередникам є неприйнятними у демократичній країні.

"Якщо на те пішло, сьогоднішньому президентові – Зеленському – можна пред'явити, як на мене, з десяток аналогічних підозр у держзраді. Наприклад, у зв'язку із закупівлею російського газу через прокладки. У зв'язку з втручанням у роботу Конституційного Суду на користь іноземних держав. У зв'язку з допуском до формування судової гілки влади в Україні іноземців (ті самі комісії). Чому все відбувається саме зараз? Очевидно, попередні підозри вичерпали свою актуальність. От і вирішили додати щось нове, – пояснює Ростислав Кравець. – Зрозуміло, що це пов'язано зі справою Медведчука, якій не можуть надати щось аргументовано без пред'явлення відповідної підозри Порошенку. Але, наголошую, це шлях у нікуди. Ще трохи – вийдуть на самих себе. Така ж закупівля вугілля, газу електроенергії у РФ (зокрема, через Білорусь). За такою логікою – це також держзрада".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у "Європейській Солідарності" розповіли, коли на Порошенка чекати в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини