Головна Новини Політика Скандали.Політика Єрмак і вагнеровці: кому був вигідний фейк і чи фейк це
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Єрмак і вагнеровці: кому був вигідний фейк і чи фейк це

Експерти спрогнозували, чим може завершитися скандал зі звинуваченням глави ОП Єрмака в державній зраді через «вагнеровську спецоперацію»

19 серпня 2020, 16:45 comments2542
Поділіться публікацією:

Главу Офісу президента (ОП) України Андрія Єрмака звинуватили в державній зраді, зливі інформації ФСБ і нібито зриві операції СБУ з виманювання групи бійців ПВК "Вагнер" на територію України. ОП і СБУ вже це спростували. "Коментарі" запитали експертів, кому було вигідне "вкидання" інформації або це все таки був не фейк, а також — чим все може завершитися.

Єрмак і вагнеровці: кому був вигідний фейк і чи фейк це

"Це наслідки непродуманої кадрової політики"

Експерт з питань сектора оборони і безпеки полковника СБУ у відставці Олег Старіков вважає, що якась контррозвідувальна операція, спецоперація з боку України щодо "вагнеровців" — була.

"Але який був задум, хто проводив, яка була легенда прикриття, ми дізнаємося лише років через 50, — підкреслює він. — Істина десь посередині між тим, що одні говорять, ніби Єрмак — шпигун, а інші, що він — герой. Швидше за все, Зеленський інформував Лукашенка про проведення "гострих контррозвідувальних заходів" на території Білорусі. Тоді в ОП повідомили, що президенти поговорили і "вагнеровців" нібито видадуть".

За словами експерта, де саме стався витік — сказати складно.

"При плануванні такого роду заходів, головне — дотримання конспірації, легенда, вихід з операції. На якомусь етапі відбулося порушення конспірації. Відповідний режим не дотримали. Як не було і кілька виходів з операції. Кажу як професіонал, сам маю досвід проведення гострих контррозвідувальних заходів", — підкреслює Олег Старіков.

Він з жалем відзначає, що як попередня, так і нинішня влада проводила призначення на стратегічні посади спецслужб (СБУ) і національної розвідки (ГУР і Зовнішня розвідка) з політичних, а не з професійних мотивів. В результаті там люди без досвіду роботи виконання і планування такого роду операцій.

"В результаті, коли настав момент для прийняття важливих рішень, вони не зуміли забезпечити належної конспірації, легенди і виходу з операції без наслідків. Ось те, що ми зараз маємо — це наслідки непродуманої кадрової політики", — упевнений експерт.

За його словами, окремі вітчизняні політсили використовують цю ситуацію для особистих цілей, дискредитуючи наші спецслужби, підриваючи нацбезпеку. І йдуть тут в унісон з роспропагандою, з її інформаційними військами.

Олег Старіков впевнений: "Проводити подібні спецоперації треба, без шишок нічому не навчимося. Але на колегіях в розвідтоваристві та спецслужбах потрібно провести розбір недоліків — і надалі такого не допускати".

"Чергова пробоїна в президентському кораблі"

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак зазначає: "Спочатку від всієї цієї історії з нібито проведенням вітчизняними спецслужбами операції з виведення з території Білорусі в Україну групи бойовиків "Вагнера" віяло запахом скислої окрошки".

За словами експерта, у всій цій "операції" була присутня величезна кількість неточностей і відвертих нестиковок, які погрожували Україні великими дипломатичними проблемами на міжнародній арені. Починаючи з примусової і безпідставної посадки в Україні авіалайнера іншої країни, що загрожує великим міжнародним скандалом, закінчуючи нібито бажанням нашого боку таким ось нехитрим чином поповнити свій "обмінний фонд" на переговорах з РФ.

"Першим джерелом такого інформаційного вкидання виступила російська газета "Комсомольская правда", яка вже давно помічена в пристрасті видавати в інформпростір різноманітні фейки і відверто брехливі матеріали. Лише через тиждень ця історія перекочувала і щільно влаштувалася в українському суспільстві", — звертає увагу Іван Ступак.

Він підкреслює, що хоч всі публічні звинувачення в державній зраді стосувалися виключно Андрія Єрмака, ця інформаційна торпеда завдала шкоди особисто президенту України Володимиру Зеленському.

"Чергова пробоїна в президентському кораблі, звичайно, не приведе до швидкої катастрофи. Але вже точно прискорить її наближення, — припускає Іван Ступак. — ГУР і СБУ публічно відхрестилися від цієї операції, але це не додало плюсів ні президенту, ні його партії, ні його владній вертикалі в цілому. Єдина правильна дія, яку зараз може зробити президент — дати жорстку команду силовикам в найкоротші терміни дізнатися джерела такого вкидання, провести аналіз опублікованих аудіоматеріалів на предмет монтажу та пошуку метаданих, а також знайти всіх причетних осіб".

Однак, підкреслює експерт, як показує практика останніх років, такі скандали з часом тихо і безславно лягають на дно сучасної історії України.

"Українські політики, бажаючи приготувати обід, спалюють хату"

За словами політолога Андрія Золотарьова, історія з "вагнеровцями" і нібито пасткою, яку для них розставили українські спецслужби, нагадує натягування сови на глобус.

"У нас, як виявляється, є експерт з усіх питань — Юрій Бутусов (головний редактор видання Цензор.НЕТ, один з тих, хто поширив інформацію про нібито зраду Єрмака — ред.), якому відомі всі таємниці Моссада, СБУ. Якому ФСБ зливає інформацію... Тим часом, відомо, що в інформаційній війні він — один з комбатантів", — каже Адрій Золотарьов.

А війна йде проти Єрмака і Зеленського, підкреслює політолог. І першу скрипку в цій війні грає Порошенко, який мріє відігратися.

"Не знаю, чи буде команда Порошенка намагатися зробити майдан проти Зеленського восени, — продовжує експерт. — Захід, судячи з усього, скептично ставиться до цього. А майдан, який не санкціонований США — контрафактний".

Андрій Золотарьов вважає, що ми бачимо черговий елемент внутрішньої боротьби.

"Інша справа, що деякі наші політики і їх соратники, переслідуючи вузькокорисливі політичні цілі, полегшують завдання російським пропагандистам. Адже їм вигідно показати "підступність" української влади, яка простягає руку дружби Лукашенкові, в цей же час завдаючи удару йому в спину. У вигоді від усього цього Кремль. Адже саме до Росії побіг Лукашенко в цій ситуації... На жаль, так було завжди. Українські політики, бажаючи приготувати обід, спалюють хату", — резюмує політолог.

Нагадаємо, СБУ прокоментувала "вагнерівську спецоперацію".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

pavlo

17 листопада 2021, 21:29

,бутусова и гордона в студию - на колени и покаяться перед всем Украинским народом!!!!


Новини