Головна Новини Політика кабмін Прізвища міністрів давно узгоджені у кабінеті президента: чого чекати від кадрових перестановок в уряді
commentss НОВИНИ Всі новини

Прізвища міністрів давно узгоджені у кабінеті президента: чого чекати від кадрових перестановок в уряді

Експерти розповіли, чи підтримають нардепи висунутих на посади міністрів кандидатів, і до чого призведуть зміни у Кабміні

4 листопада 2021, 10:07
Поділіться публікацією:

Верховна Рада в четвер, 4 листопада, розгляне призначення на посади міністрів, які були звільнені 3 листопада.

Прізвища міністрів давно узгоджені у кабінеті президента: чого чекати від кадрових перестановок в уряді

Кабінет міністрів України - фото з відкритих джерел

Колишнього віце-прем'єра, міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія Резнікова пропонують зробити міністром оборони, а його посаду віддати нардепу від "слуг народу" Ірині Верещук, яка торік невдало балотувалася у мери Києва. На посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості України рухають головного митника Павла Рябікіна, а заступник голови Офісу президента Юлія Свириденко може стати першим віце-прем'єром, міністром економіки України.

Вакантним поки що залишається лише пост міністра захисту навколишнього середовища та природних ресурсів.

Які шанси кандидатів на призначення? До чого можуть призвести ці зміни (і чи це зміни)? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Бачимо продовження процесів акумуляції влади в одних руках, із центром у ОП

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзівідзінський розмірковує так:

"Після зміни голови парламенту , "зелена влада" явно демонструє бажання швидко проводити зміни та ротації у зручному для себе ключі. Частково ці призначення обговорювалися з літа. Останні два місяці активно обговорювалися як кандидатури, які можуть бути звільнені, так і ті, хто може прийти на зміну".

Для того ж Резнікова, на думку експерта, зміна міністерств – не більше ніж ротація. Він також упевнений, що люди, які приходять на посаду, одержують чіткі вказівки з методичкою роботи від Офісу президента (ОП).

"Бачимо продовження процесів акумуляції влади в одних руках, із центром у ОП. У даному випадку це відбувається через заміну урядовців на більш лояльних, слухняних, керованих людей", – пояснює Владислав Дзівідзінський.

За його словами, частиною попередніх звільнень є і ціла низка начебто незначних, але неприйнятних для президента та його Офісу фактів. Серед них:

– президента не влаштовує пробуксування в роботі тих чи інших міністерств (зокрема те, що вони не встигають до кінця року освоїти виділені ним кошти, що призводить до зривів тих чи інших проектів, на яких хотів піаритися Зеленський);

– внутрішня конкуренція (деяких із звільнених міністрів дозволили собі публічну критику інших міністерств з тих чи інших робочих питань);

– були й особисті історії, у тому числі з любовними зв'язками, та деякі корупційні "закидання", що також давало негативне тло.

"З огляду на те, наскільки зараз слухняний парламент для президента, після звільнення з посади спікера Разумкова, думаю, що всі запропоновані кандидатури сьогодні будуть підтримані. І найближчим часом розпочнуть роботу – для виконання завдань, продиктованих ОП. Основне – освоїти виділені гроші, закінчити обіцяні президентом до кінця року завдання, щоб він міг на цьому попіаритися, а не отримати чергову порцію критики", – резюмує експерт.

Чекати на "випадки" на голосуванні не варто. Тим більше, що на засіданні Верховної Ради має намір бути президент

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих наголошує, що прізвища міністрів уже давно узгоджені у кабінеті президента. Як і рішення щодо зміни формату діяльності військового спрямування нашої країни.

"Внутрішні скандали, провал оборонного замовлення за останні роки, відсутність явного прогресу змушували Офіс президента шукати нових компромісних фігур, які могли б посилити Міноборони. Але водночас – не дати новому міністрові сильно зміцнитись політично у публічній площині. Щоб не створювати конкуренцію президенту. Після кулуарних переговорів усередині команди, було ухвалено рішення щодо Резнікова", – пояснює експерт.

За його словами, решта кандидатур теж пройшла "кастинг", донесена до відома фракції "Слуга народу". А тому чекати на якісь "випадки" на голосуванні не варто. Тим більше, що на засіданні Верховної Ради під час голосування має намір бути президентом.

"Швидше за все, підтримають усіх, благо є "допомога залу" у вигляді партійних груп "Довіра" та "За майбутнє", частини позафракційних парламентаріїв, – пояснює Олег Вострих. – Ну, а поспішність, з якою писали заяву на звільнення міністри, що йдуть, показує, що організаційну роботу було проведено з усіма. І що було знайдено аргументи для безболісного вирішення цього питання. Гарант продовжує зміцнювати свою вертикаль. А в умовах посилення тиску з боку Росії , зміни у військовому напрямку обороноздатності нашої країни можуть мати позитивні зрушення".

Раніше "Коментарі" писали, що Рада ухвалила Держбюджет-2022: про що говорять результати голосування та чим завершиться бюджетний процес.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини