Головна Новини Політика кабмін Міненерго отримало нового керівника: з чим зіткнеться Галущенко
commentss НОВИНИ Всі новини

Міненерго отримало нового керівника: з чим зіткнеться Галущенко

Експерти стверджують, що новому керівнику Міненерго Герману Галущенку доведеться вирішувати безліч проблем галузі

29 квітня 2021, 13:31
Поділіться публікацією:

Під час позачергового пленарного засідання в четвер, 29 квітня, Верховна Рада підтримала призначення нового міністра енергетики. Посада дісталася віце-президенту НАЕК "Енергоатом" Герману Галущенку. Відповідне рішення підтримали своїми голосами відразу 305 нардепів.

Міненерго отримало нового керівника: з чим зіткнеться Галущенко

Герман Галущенко очолив Міненерго замість Юрія Вітренка. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

"Коментарі" поспілкувалися з експертами, які пояснили, що може принести Україні подібне призначення. Також фахівці розповіли, з рішенням яких проблем може зіткнутися Галущенко, очоливши Міненерго.

"Є великі сумніви, що енергосектор зможе вийти з кризи"

Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп дивується, чому кандидатура менш підкованого в енергетичній сфері Галущенка (у нього — диплом юриста і магістра міжнародного менеджменту) була підтримана такою кількістю голосів. Тоді як більш досвідченого Вітренка парламент раніше двічі "прокатав".

"У роботі "Енергоатому", віце-президентом якого Галущенко став минулого року, теж, м'яко кажучи, не все гладко,  зазначає експерт.  Компанія збиткова, є великі питання щодо того, як вона відпускала енергію трейдерам, котрі близькі до олігархів. Не виконане завдання добудови Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). При всьому при цьому Галущенко, який не має профільної освіти, зібрав голоси всіх фракцій, окрім двох ("Європейської солідарності" і "Голосу"), та всіх олігархічних або афілійованих з олігархами груп".

На думку Андріана Прокіп, з огляду на все це, є великі сумніви, що енергетичний сектор буде прозорим і зможе вийти з кризи.

"Новопризначеному міністру не позаздриш"

Спеціаліст із державної політики в паливно-енергетичному комплексі, доктор наук з державного управління, професор Геннадій Рябцев позитивно оцінює затвердження Германа Галущенка на посаду міністра енергетики.

"Вважаю його досвідченим апаратником. І людиною, яка, на відміну від багатьох міністрів, знає, як працює система держуправління. За його плечима  робота в прокуратурі, МЗС, Мін’юсті, в Адміністрації президента. Сьогодні багато хто критикує Галущенка за недостатній досвід в управлінні паливно-енергетичного комплексу. Але апарат Міненерго цілком здатний допомогти новопризначеному міністру швидко отримати бракуючі знання", — впевнений Геннадій Рябцев.

При цьому він підкреслює, що новопризначеному міністру не позаздриш.

"Кількість невирішених проблем в енергетиці сьогодні чи не найбільша за увесь час,  пояснює експерт. — Це і негарантована енергетична безпека; і недореформовані ринки електроенергії, газу, вугілля; і суперечливе законодавство; і адміністративне втручання в ринкові процеси; і багатомільярдні заборгованості споживачів перед постачальниками  і навпаки. Зрозуміло, що не все буде залежати від міністра. Але надія, що проблеми хоча б не будуть відкладати на потім, у мене є".

Галущенко доведеться вирішувати дуже багато проблемних питань

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква конкретизував больові точки енергетичної галузі, з якими зіткнеться новий міністр.

"Проблеми в галузі не змінюються вже давно. У нас фінансово незбалансований ринок електроенергії. Збільшення боргів перед "зеленими". Борги ГарПока (гарантований покупець) перед "Енергоатомом". Борги "Укренерго" перед генерацією за послуги балансуючого ринку і перед ГарПоком за "зелених" і населення. Вирішення питання з приєднанням енергосистеми до європейської, що потребує відділення від енергосистеми СНД і виділеного режиму роботи",  перераховує Денис Саква.

У вугільному секторі, за словами фахівця, необхідно починати трансформацію, яка супроводжується такими болючими речами, як закриття нерентабельних шахт. У газовому сегменті доведеться вирішувати питання з повною оплатою газу теплокомуненерго, адже із травня закінчується дія ПСО (спецобов’язків "Нафтогазу" продавати газ за пільговою ціною).

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, чому в "Нафтогазі" проходять кадрові перестановки і чиєю умовною перемогою можна вважати призначення Юрія Вітренка на посаду глави компанії.

Також на порталі ви можете дізнатися, розцінюють чи експерти "заміну" Коболєва Вітренком, як продовження їхнього давнього протистояння.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини