Головна Новини Політика кабмін Чи справді влада готує кадрові перестановки: чим закінчиться історія з відставкою Залужного
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді влада готує кадрові перестановки: чим закінчиться історія з відставкою Залужного

Президент та його команда розуміють необхідність проводити якісь зміни

6 лютого 2024, 14:32 comments2197
Поділіться публікацією:

Доки в Україні та західній пресі активно обговорюється ймовірна відставка головкому ЗСУ Валерія Залужного, дозріла інша відставка. У Верховну Раду надійшла заява Юлії Лапутіної про відставку з посади міністра у справах ветеранів України. Про що говорять майбутні перестановки у Кабміні? Хто ще (і чому) може піти? Яка, ймовірно, подальша доля Залужного? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи справді влада готує кадрові перестановки: чим закінчиться історія з відставкою Залужного

Кадрові перестановки у Кабміні. Фото з відкритих джерел

Міняти будуть тих, до кого накопичилася найбільша кількість претензій

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко поділився такою думкою:

"З позиції соціолога зараз по всіх рейтингах відбувається швидке падіння довіри до влади як до інституцій. У тому числі – до президента, Кабміну, Верховної Ради (у останньої мало не історичний мінімум довіри). Президент та його команда бачать це. І розуміють необхідність проводити якісь зміни. Про це нещодавно говорив сам Зеленський в інтерв'ю італійському каналу Rai1. На це періодично натякають представники його офісу".

Міняти будуть тих, зазначає експерт, до кого накопичилася найбільша кількість претензій. А до Міністерства у справах ветеранів України вони нагромадилися.

"Правильно було б змінити економічний блок, податковий, припинити умовну "гетманщину" (мова про голову Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, відомого своїми ініціативами, спрямованими на максимальне зарегулювання та оподаткування представників бізнес-сфери – прим. ред.). Але, підозрюю, влада на це не піде", – вважає Андрій Єрьоменко.

Що стосується Залужного, зазначає він, поки головком має настільки високу підтримку (причому, як в Україні, так і за кордоном), знімати його зараз – це отримати величезний негатив.

"Спершу має пройти дуже потужна кампанія всередині армії та загалом українського суспільства, спрямована проти Залужного. Мовляв, дивіться, скільки він зробив помилок, і взагалі займається не війною, а дисертацією, та ще й у Ківалова. Як у кожної більш-менш публічної людини, негативи є й у Залужного. І це можуть використати проти нього. Але доти, доки не буде проведено таку велику дискредитуючу головкома кампанію, чіпати його – навряд чи вдала для ОП ідея. Але й відкрито "топити" його теж небезпечно, бо це може зрикошетити тим, хто запустить таку кампанію. З огляду на те, що в плані піару нинішня влада діє досить грамотно, атакувати зараз Залужного їй не з руки. Втім, тема ця, як бачимо, активно обговорюється, тож – будь-що може бути", – констатує Андрій Єрьоменко.

У ОП хотіли б добровільного відходу головкома

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що влада готує найближчим часом (місяць-два) великі кадрові зміни.

"Зеленський відкрито про це каже. І це торкнеться як Кабміну, так і військового керівництва. Можлива відставка Залужного, швидше за все, проходитиме на фоні каскаду інших відставок. І начебто добровільний відхід міністра ветеранів тут – лише перша ластівка. Схоже, що після опалювального сезону влада хоче провести серйозне перезавантаження. І це може торкнутися як прем'єра (який і так побив рекорд із перебування на посаді), так і низки ключових міністерств", – наголошує політолог.

Зрозуміло, продовжує вона, що багато залежатиме від наших західних партнерів, від яких ми самі серйозно залежимо. Певні сигнали можуть впливати на ті чи інші кадрові рішення в Україні.

"Видно, що в ОП хотіли б добровільного відходу головкому. І, можливо, зараз тривають переговори. У тому числі про те, куди може потім піти Залужний — у посли, у РНБО, ще кудись. Але те, що влада готується до кадрових змін – помітно, – вважає Олексій Якубін. – Тим більше, що є відповідний запит у суспільстві, незадоволеному і соціально-економічною ситуацією, і іграми навколо законопроєкту про мобілізацію, і низкою інших моментів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді за вказівкою Трампа блокують допомогу Україні: хто та яку схему розігрує.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини