Головна Статті Політика рада Олександр Герега: будівельний магнат і нардеп, який «підставив» президента
commentss Cтатті Всі новини

Олександр Герега: будівельний магнат і нардеп, який «підставив» президента

У рамках спецпроєкту «Шлях депутата» портал «Коментарі» розповідає про найбільш неоднозначних нардепів Верховної Ради IX скликання. Сьогодні нашу увагу привернув нардеп Олександр Герега, який поєднує кар'єру політика і розвиток бізнесу

31 серпня 2020, 23:17 comments6352
Поділіться публікацією:
Check

Олександр Герега: будівельний магнат і нардеп, який «підставив» президента

Олександр та Галина Гереги. Фото: Liga

СПЕЦПРОЕКТ "ШЛЯХ ДЕПУТАТА"

Народний депутат Александ Герега відомий не тільки як політик, але і як успішний підприємець, який разом з дружиною активно працює над розвитком мережі будівельних гіпермаркетів "Епіцентр. Чому кар'єра і життєвий шлях політика привертають до себе дуже багато уваги, розбиралися "Коментарі".

Будівельний магнат з Городка

Народився Олександр Герега 27 червня 1967 року в невеликому районному центрі в Хмельницькій області під назвою Городок. На сайті політика зазначено, що його сім'я була робочою — батьки працювали на приладобудівному заводі, а сам він рано пізнав, що таке праця. Ще школярем Герега працював вантажником на хлібозаводі і на збиранні ягід у радгоспі.

Майбутній нардеп також служив в лавах Збройних сил СРСР, а після закінчення технікуму в 1990 році працював експедитором Городоцької міжрайонної бази. Втім, "на дядю" Герега працював недовго і вже в 1991 році відкрив власну справу — торгував керамічною плиткою і сантехнікою.

Через 5 років бізнес Олександра Гереги та його дружини Галини дістався до столиці, де був відкритий магазин керамічної плитки площею 25 кв. м за адресою вулиця Петра Запорожця, 15. Місто, в якому був відкритий магазин, обраний не випадково — дружина майбутнього політика до того моменту давно стала киянкою.

Очевидно, що столичний ринок відкрив перед Герегами нові горизонти. Ще через 7 років було засновано ТОВ "Епіцентр К", яке до сьогоднішнього дня зросла до найбільшої в Україні мережі будівельних торговельних центрів. Цьому особливо допомогла покупка в 2013 році мережі гіпермаркетів "Нова лінія", які разом з "Епіцентрами", мережею спортивних магазинів Intersport і онлайн-сервісом epicentrk.ua, за словами самого Олександра Гереги, щорічно відвідують понад 60 млн покупців.

У 2017 році до будівельної імперії політика і бізнесмена додалася аграрна — у своїй декларації про доходи Олександр Герега відзвітував про покупку 19 аграрних фірм. За даними українського видання "Forbes" за 3 роки земельний банк агрохолдингу зріс до 160 тис. Га, а інвестиції в нього склали не менше 300 млн дол.

В політику — по стопах подружжя

Політичний шлях Олександра Гереги розпочався відносно недавно — в 2012 році. Можливо, цьому сприяв той факт, що політичне прикриття сімейного бізнесу забезпечувала дружина Галина Герега.

Потрапивши в Київраду як рядовий депутат, дружина майбутнього нардепа в 2011 році стала секретарем Київської міської ради, а з липня 2012 і до червня 2014 року і зовсім виконувала обов'язки міського голови Києва.

Правда, пересісти в крісло народного депутата на виборах 2012 року Галину Герегу не вдалося — на столичному окрузі №215 вона програла представнику "Свободи" Андрію Іллєнко. Але що в цей раз не вийшло у дружини, вийшло у чоловіка — новачок в політиці Олександр Герега набрав 58% голосів виборців по виборчому округу №192 , до якого входив і його рідний Городоцький район.

Обраний як самовисуванець у Верховній Раді, Олександр Герега відразу ж приєднався до депутатської фракції "Партії регіонів" . Згодом опоненти постійно нагадували про це "гріх політичної молодості" Олександра Гереги, так само як і про його "кнопкодавстві ", і голосуванні "за диктаторські закони" в січні 2014 року.

Втім, висновки зі свого політичного досвіду Олександр Герега зробив правильні і вирішив будувати кар'єру самостійно — в своїй біографії на власному сайті він ні словом не обмовився про те, що складався в "Партії регіонів", а балотуватися в VIII-IX скликання Верховної Ради, вважав за краще виключно як самовисуванець або член власної політичної партії. Не забув бізнесмен і про публічне висловлювання патріотичної позиції — в день відкриття гіпермаркету "Епіцентр" на столичній Оболоні 1 млн грн, які вдалося заробити, перевів на потреби ЗСУ .

У жовтні 2014 року Герега легко виграв вибори на все тому ж 192 виборчому окрузі, в цей раз набравши 73,58% голосів, а в складі Верховної Ради VIII скликання вважав за краще залишитися поза будь-яких партійних фракцій або депутатських об'єднань.

Втім, якщо Олександр Герега сподівався тим самим не привертати до себе увагу в парламенті, йому це явно не вдалося.

Починаючи з 2016 року один за одним почали з'являтися скандали, пов'язані з ім'ям Гереги. На початку року ЗМІ писали про інтерес до подружжя Герега з боку Генеральної прокуратури України (ГПУ), а Антимонопольний комітет України (АМКУ) заявляв про перевірку найбільших учасників ринку з продажу будматеріалів і госптоварів.

Восени журналісти проекту "Крим. Реалії "проявили інтерес до долі активів" Епіцентру "в окупованому Криму. За офіційними даними "Епіцентр" свої приміщення здає в оренду, а гіпермаркет торгової мережі в Сімферополі продовжує працювати під вивіскою "Новацентр". Останній належить російській фірмі ТОВ "Новацентр К". Назва нової фірми досить співзвучно фірмі, що володіє "Епіцентрами" в Україні — ТОВ "Епіцентр К". У числі співвласників російської фірми складається компанія з Кіпру, що, за версією журналістів, може свідчити про те, що бізнес Герег як і раніше належить їм, але лише перереєстрований для якоїсь "конспірації".


Пізніше в 2018 році в програмі "Схеми" заявили про роботу "Епіцентру" під вивіскою "Новацентр" вже зі слів працівників компанії, а також того факту, що главою новоствореної компанії "Новацентр К" був призначений екс-комерційний директор регіональної мережі "Епіцентр К "Юрій Носач.

Паралельно з цим в 2015 році Олександр Герега створив власну політичну партію "За конкретні справи", яка з'явилася з однойменної громадської організації. Втім, якщо подивитися на партійний список, стає зрозуміло , що дана партія представлена виключно регіональною елітою рідний для політика Хмельницької області — депутатами міської та обласної рад, бізнесменами, військовими, медиками та чиновниками. У числі її членів також екс-губернатор Хмельницької ОДА Василь Лозовий, який з 2004 року працював в бізнес-структурах подружжя Герег і "Епіцентру". Словом, така собі регіональна партія.

Політика і скандали

Якщо в період VIII скликання Верховної Ради Олександр Герега і намагався бути "в тіні", то в новому скликанні він явно потрапив до "вищої ліги", правда, швидше за за скандалами.

Незважаючи на те, що Олександр Герега в 2014-2019 роках був позафракційним депутатом, він не був далекий від вищих ешелонів влади. Так, в 2017 році він отримав орден "За заслуги" за указом президента Петра Порошенка, що викликало подив ЗМІ, а два роки по тому нардеп став довіреною особою Порошенко на виборах президента. Правда, за 4 дні до голосування його місце зайняла юрист Неля Урсуляк. Швидше за все, з президентом Герега зв'язувався через нардепа Блоку Петра Порошенка Андрія Шинькович, колишнього раніше екс-заступником директора "Епіцентр К" та членом партії "За конкретні справи".

Подія, яка привернула до себе не мало уваги, сталося 29 серпня 2019 року, коли Олександр Герега після перемоги на 192 виборчому окрузі, несподівано вступив в депутатську групу "За майбутнє" .

У січні 2020 року журналісти проекту "Следствіе.Інфо" з'ясували, що народний депутат Олександр і Герега і його дружина Галина в 2018 році купили дві вілли в іспанському містечку Бенікасім, одна з яких коштувала 6 млн євро, але в електронній декларації парламентарія це не було відображено. Задекларовані вони були тільки після скандалу.


У лютому журналісти виявили канал можливого ввезення "Епіцентром" товарів з РФ, а також з окупованих Криму і Донбасу, а також схему із заниження ПДВ та його "скручування", причому мова йде про сотні мільйонів гривень.

Свій зіпсований імідж в компанії "Епіцентр" вирішили виправляти боротьбою з коронавірусів, для чого в компанії заявили про створення оперативного штабу по боротьбі з епідемією і виділили 150 млн грн. для закупівлі медичного обладнання, препаратів та засобів захисту. Як заявили в компанії, ще до літа вони допомогли 72 медустановам Хмельницької області і передали 100 тисяч масок Києву .

Це було особливо актуально на тлі того, що гіпермаркети "Епіцентр" відверто ігнорували розпорядження про карантин і закриття магазинів. Магазини аргументували роботу листом прем'єр-міністра Дениса Шмигаль від 18 березня, який прирівняв гіпермаркети мережі до аптек, так як вони торгують "засобами гігієни, медичного призначення та зв'язку".


Також в компанії заявили, що з ініціативи президента Володимира Зеленського оплатили прибуття 23 квітня літака Ан-225 "Мрія", який привіз 2 млн медичних масок, 75 тисяч захисних костюмів і 30 тисяч спеціальних окулярів. Більш того, літак зустрічав особисто Володимир Зеленський .

Однак менш ніж через тиждень "Українська правда" опублікувала лист Олександра Гереги до мера Києва Віталія Кличка, в якому політик пропонує столиці купити товари медичного призначення, які прибули на "Мрії" 23 квітня, хоча цей рейс був заявлений як гуманітарний , а не комерційний.

Спалахнув серйозний скандал в якому Офісу президента довелося пояснюватися і в зв'язку з візитом глави держави на, як виявилося, комерційний рейс , і то, чому працюють "Епіцентр" . Ще через кілька днів міністр внутрішніх справ Арсен Аваков пообіцяв розібратися з порушеннями карантину з боку комерційних структур , в тому числі і "Епіцентру". Зайнятися гіпермаркетами пообіцяли і в АМКУ . Подальше загальне ослаблення карантину призвело до того, що про "Епіцентрі" просто "забули.

Втім, вже в липні ЗМІ з'ясували , що передані "Епіцентром" медикам 75 тисяч захисних костюмів були з сертифікатами якості, виданими компанією, яка не мала на це прав.

Сотні фірм у володінні депутата

Олександр Герега традиційно є одним з найбільш заможних українських нардепів, чиї статки ділові ЗМІ оцінюють в сотні мільйонів доларів.

Так, український "Forbes" в 2014 році відводив нардепу стан в 94 млн дол., В 2016 році — 173 млн дол. Журнал "Фокус" у своїх рейтингах нарахував зростання статків з 457 млн дол. В 2016 році до 530 млн дол. В 2018 році, журнал "Новий час" з 2014 по 2019 роки вважав стан нардепа від 688 до 930 млн дол.

Така відмінність у оцінках пояснюється широтою інтересів подружжя Герег і їх очевидною нелюбов'ю відкривати всі карти, втім, як і будь-якого великого вітчизняного бізнесмена. Так, згідно з електронної декларації , нардепу і його дружині належать корпоративні права в 114 фірмах. При такому розкиді важко з'ясувати стан нардепа. Але в одному можна бути впевненим — воно чимале, адже компанія фінансує мільярдні проекти, наприклад, будівництво заводу з виробництва керамічної плитки за 3 млрд грн. в Київській області.

Схоже, що своє перебування в парламенті Олександр Герега використовує для лобіювання інтересів своєї компанії. У всякому разі, з 2015 року сума бюджетних коштів на виграних ТОВ "Епіцентр К" тендерах тільки зростає до: 2015 рік — 11,713 млн грн., 2016 — 71,13 млн грн. 2017 — 245,95 млн грн., 2018 — 365 , 15 млн грн., 2019 — 417,18 млн грн., 7 місяців 2020 року — 350,95 млн грн.

Повертаючись до електронної декларації Олександра Гереги, в 2019 йому належали повністю або навпіл з дружиною 15 земельних ділянок, 2 житлових будинки, 2 квартири і 2 місця в підземному автопаркінгу. Ще десятки земельних ділянок та інших об'єктів нерухомості повністю записані на Галину Герегу. На дружину політика записані і десятки ювелірних виробів, творів мистецтва та інших дорогих предметів, а також два легкових авто: далеко не нові "BMW 730D" і "Porsche 911 Carrera 4S".

Доходи нардепа прийшли з трьох основних джерел: заробітної плати в ВР в розмірі 588 тис. 217 грн., Дивідендів від ТОВ "Епіцентр К" у 25 млн 189 тис. 999 грн. і банківських відсотків в 4 млн 849 тис. 473 грн. Сукупний дохід дружини політика склав 27,769 млн грн.

Що стосується грошових коштів, то на рахунках в банку Олександр Герега тримає 58,633 млн грн., 3,1 млн грн. в небанківських фінансових установах, і готівкою — 800 тис.євро, 900 тис. дол. та 7,2 млн грн.

Місцеві вибори та нові ринки: до чого готуватися Олександр Герега

Безсумнівно, народний депутат Олександр Герега активно готується до продовження політичного і економічного сезонів. Так, на своїй сторінці в Facebook політик поперемінно то співає дифірамби депутатській групі "За майбутнє", членом якої він є, за відстоювання інтересів виборців у вигляді розподілу коштів на соціально-економічний розвиток усіх округів, а не тільки "Слуг народу", то нагадує про свою партію "За конкретні справи". Зокрема, особливу увагу політик приділяє новому виборчому округу, по якому будуть проходити місцеві вибори, що однозначно свідчить про підготовку до боротьби за місцеві ради .

У той же час в самому парламенті, за даними Комітету виборців України, парламентарій працює вкрай мало і за період з 1 січня до 6 травня 2020 року прийняв участь лише в 0,38% голосувань ВР.

Сам "Епіцентр" анонсував відкриття до кінця року 12 центрів техніки "ЦЕ ТЕ" в різних містах України, а 1 серпня відкрив нову торгову точку — "Галерея ДЕКО" в торгово-розважальному центрі (ТРЦ) Retroville в Києві площею 1,3 тис. кв. м.

Крім того, в своєму аграрному бізнесі "Епіцентр К" планує зайнятися виробництвом комбікормів та інших готових продуктів.

Судячи з усього, у Олександра Гереги глобальні плани з розвитку бізнесу.

Нагадаємо, "Коментарі" в рамках спецпроекту "Шлях депутата" розбиралися, хто такий глава Рахункової палати України Валерій Пацкан , розбиралися в біографії Ярослава Дубневича . Також попорпалися в минулому одному з найодіозніших політиків України Іллі Ківі та представника депутатської групи "За майбутнє" Ігоря Палиці .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини