Головна Новини Політика Скандали.Політика Вивчення «Харківських угод»: чим закінчиться допит депутатів
commentss НОВИНИ Всі новини

Вивчення «Харківських угод»: чим закінчиться допит депутатів

Експерти розповіли, чи варто побоюватися «атаки» правоохоронців й іншим депутатам, які узаконювали «Харківські угоди»

14 липня 2021, 17:29
Поділіться публікацією:

У Службі безпеки України (СБУ) сьогодні були анонсовані допити кількох народних депутатів. Темою розмов, запланованих на 19-20 липня, стали "Харківські угоди" 2010 року, які продовжили перебування Чорноморського флоту РФ на території України. "Коментарі" поцікавилися в експертів, які перспективи у цієї справи й чи "битимуть" вони по інших нардепах, які мають відношення до ратифікації документа.

Вивчення «Харківських угод»: чим закінчиться допит депутатів

Депутатів викликали до СБУ на допит щодо "Харківських угод". Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Зазначимо, що правоохоронці збираються поспілкуватися з Юрієм Бойком, Сергієм Ларіним і Віталієм Бортом (ОПЗЖ), Ігорем Палицею ("За майбутнє") і Дмитром Шпеновим (позафракційний).

"Влада може використовувати це як привід заборонити ОПЗЖ"

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв вважає, що продовжується "розгойдування" ситуації з точки зору того, що "Харківські угоди" стали детонатором подій у Криму.

"Це така політична концепція, яку рухає нинішня влада. І вона дозволить у майбутньому ввести санкції проти всіх учасників цього процесу з нашого боку, — впевнений експерт.Очікувати санкції можна не тільки до нардепів, які 27 квітня 2010 року ратифікували "Харківські угоди"  (а їх було 236), а й до політичних сил, які вони тоді представляли".

А "за" тоді проголосували:

- "Партія регіонів" (у повному складі, 160 депутатів);

- "Комуністична партія" (у повному складі, 27);

- "Блок Литвина" (у повному складі, 20);

- "Блок Юлії Тимошенко" (9);

- "Наша УкраїнаНародна Самооборона" (7);

- позафракційні (13).

"Не виключаю, що влада може використовувати це як привід заборонити ОПЗЖ, куди входить чимало колишніх "регіоналів". Але як мінімум можуть підготувати черговий список санкцій, вже традиційно ввівши його через РНБО",прогнозує Руслан Бізяєв.

"У зоні ризику знаходяться також Юрій Іванющенко та Рінат Ахметов"

Політолог Петро Охотін вбачає в цій ситуації бажання влади посилити імідж Служби безпеки України.

"Імовірність "розгойдування" ситуації до осені збільшиться. У голови МВС Арсена Авакова, який подав заяву про відставку, був досвід стримування таких розгойдувань ще з 2014 року. Але після відходу Авакова залишається відкритим питання, хто візьме на себе важкі рішення щодо забезпечення стабільності. чи впорається з цим його наступник? І тут ставка може робитися вже не на МВС, а на СБУ. Справа стосовно "Харківських угод" дає можливість саме СБУ посилити свій імідж і показати боротьбу з проросійськими елементами",вважає політолог.

За його словами, цікаво, як буде діяти влада щодо інших депутатів, які також брали участь у ратифікації домовленостей. Їх деякі з експертів вважають початком здачі Криму.

"У зоні ризику знаходяться й такі люди як Юрій Іванющенко та Рінат Ахметов, які були у 2010 році нардепами й підтримали "Харківські угоди",нагадує Петро Охотин.Було б цікаво подивитися на виклики їх в СБУ".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, хто, на думку експертів, має понести відповідальність за ратифікацію "Харківських угод". Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, як депутати намагаються відхреститися від підтримки цього документа раніше.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини