Головна Новини Політика Скандали.Політика Пристрасті за Гогілашвілі: як скандал "вдарить" по Зеленському та владі загалом
commentss НОВИНИ Всі новини

Пристрасті за Гогілашвілі: як скандал "вдарить" по Зеленському та владі загалом

У ЗМІ вже з'явилася інформація про те, що екс-заступник міністра внутрішніх справ нібито міг розголошувати держтаємницю

14 грудня 2021, 10:51 comments1383
Поділіться публікацією:

В Україні триває скандал навколо тепер уже колишнього заступника міністра внутрішніх справ Олександра Гогілашвілі, який втратив посаду після ситуації на блокпосту в районі Краматорська.

Пристрасті за Гогілашвілі: як скандал "вдарить" по Зеленському та владі загалом

Олександр Гогілашвілі - фото з відкритих джерел

І Гогілашвілі, який нібито має російське громадянство, і його дружина, помічниця президента України Марія Левченко, мали доступ до державної таємниці. На їхню адресу звучать навіть звинувачення мало не у можливій причетності до "зливу" спецоперації щодо "вагнерівців".

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи ситуація з Гогілашвілі може серйозно вдарити по Офісу президента в цілому і власне Володимиру Зеленському.

Забавно, що рупори Зеленського активно коментують факт відставки Гогілашвілі, ставлячи це в заслугу президентові та чинній владі взагалі

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки) Георгій Тука зазначає:

"Я встиг проаналізувати реакцію аудиторії як прихильників, так і противників президента Зеленського. І зважаючи на це, можу сказати, що фундаментально вся історія з Гогілашвілі ні на що не вплинула. Смішно, що рупори Зеленського активно коментують факт відставки Гогілашвілі, ставлячи це в заслугу президентові і чинній владі. Мовляв, подивіться, як оперативно "слуги народу" відреагували на хамську поведінку тепер уже екс-заступника міністра. Водночас, глашатаї "зеленого рупора" не говорять про те, яким чином така людина, як Гогілашвілі, взагалі опинився у владі. Які наслідки того, що він перебував у владі та мав доступ до певної інформації? На якій підставі він одержав із рук президента державну нагороду? І так далі…"

За словами Георгія Туки, це можна сприймати з певною часткою сарказму чи іронії, але переважна кількість виборців Зеленського (і це видно в коментарях під різними відео та матеріалами) перебувають у повній впевненості, що Гогілашвілі був людиною екс-глави МВС Авакова, або взагалі дістався Зеленському як спадок часів Порошенка (при тому, що на посаду заступника міністра його було призначено у 2020 році).

"З огляду на такий вінегрет у голові електорату, я не бачу, як ця ситуація може вплинути на позиції Зеленського та його оточення", – резюмує Георгій Тука.

Зеленському треба справді ставати іншим президентом. І починати спілкуватися не лише з групою серця та "порохоботами"

Нардеп VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей Олександр (Олесь) Доній вважає, що по Офісу президента б'є не так ситуація з Гогілашвілі, як величезна проблема з вибором електоральних груп підтримки та відповідно – напрямів діяльності.

"Поясню, що мають на увазі. ОП обрав тактику орієнтування на дві групи. Групу серця (група першого туру голосування за Зеленського на виборах президента України у 2019 році – 30%) та групу політичних опонентів, умовних "порохоботів". А 43%, які додалися до 30% за Зеленського у другому турі, виявилися не затребуваними ОП. На них не орієнтуються, – зазначає експерт. – Відповідно саме в цій електоральній групі відбуваються найбільші втрати. Це журналісти, громадські діячі, які стали опонентами чинної влади. Гордон, Влащенко, Комаровський, Шустер, Бутусов – усі вони у 2019-му зробили чимало для перемоги Зеленського. І це група другого туру. І вона виявилася персонально та ідеологічно не затребуваною. Група другого туру хотіла бачити іншого президента, ніж Порошенко, не за прізвищем, а у дії. У поведінці, у посилках, у політиці. І не побачила".

І в цьому ракурсі, впевнений Олександр Доній, уже можна розглядати справу Гогілашвілі. Адже йшлося про те, що новий президент відмовляється від кумівства, яке процвітало за попереднього. До Порошенка було чимало закидів щодо товаришів, з якими він вів спільний бізнес. Кононенко, Гладковський тощо. А в нинішній ситуації ми, як і за Порошенка, бачимо, що призначення відбуваються за дружніми відносинами, а не професійними якостями того ж таки Гогілашвілі.

"Чому раптом людина, яка нещодавно набула українського громадянства, із здобуттям профільної вищої освіти напередодні призначення, з відсутністю відповідного досвіду, профнавичок – отримує таку посаду? За які заслуги? Швидка реакція Зеленського з відставкою заступника міністра, що оскандалився, знімає ці питання лише для групи серця, для групи першого туру. Для виборців, які й так люблять 95 Квартал та особисто Зеленського. А для групи розуму, для 43%, які приєдналися у другому турі, цього замало, – упевнений експерт. – І питання, коли ОП почне спілкуватися з групою розуму, а не з групою серця. З усіма 73% свого електорату, а не лише з 30%".

Тому проблема, наголошує Олександр Доній, не в справі одного тепер уже екс-заступника міністра, а в лінії поведінки влади загалом.

"Процес розчарування у групі 43% триває. Його можна зупинити. Але для цього Зеленському треба справді ставати іншим президентом. І починати спілкуватися не лише з групою серця та "порохоботами"", — резюмує експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" – Соціологи розповіли, у яких регіонах України найбільше підтримують Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини