Головна Новини Політика Скандали.Політика Плівки «Медведчука-Суркова»: кому вони важливі, при чому тут Порошенко і чи буде продовження
commentss НОВИНИ Всі новини

Плівки «Медведчука-Суркова»: кому вони важливі, при чому тут Порошенко і чи буде продовження

Експерти вважають, що головна мета записів — дискредитувати попередню владу

16 березня 2021, 18:33
Поділіться публікацією:








З'явилася нова порція плівок, датованих 2014 роком, із голосами людей, схожими на Віктора Медведчука (на той момент  парламентер із обміну полоненими) і Владислава Суркова (тоді  помічник президента РФ). Якщо перший запис наприкінці лютого опублікував ресурс "Цензор.НЕТ", то тепер це зробили через "Обозреватель". Обидва ресурсу повідомляли, що дані отримані з деяких достовірних джерел.

Плівки «Медведчука-Суркова»: кому вони важливі, при чому тут Порошенко і чи буде продовження

Публікація плівок "Медведчука-Суркова" може продовжитися. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

У записі фігурують і перший заступник голови СБУ Василь Грицак, після став беззмінним головою СБУ при президенті Петра Порошенка, і т.зв. "міністра оборони "ДНР" Володимир Кононов (позивний "Цар") — в ракурсі поставок готівки на залізничний вузол Дебальцеве. Нагадаємо, що влітку 2014-го недовго окуповане Дебальцеве 29 липня було звільнено українськими військами, а в лютому 2015-го знову захоплено бойовиками ЛДНР за підтримкою російської кадрової армії.

На записі також чутно обговорення і Ради міст, із якою пов'язують мера Києва Віталія Кличка, котрий нині очолює Асоціацію міст. Інформації багато, тому "Коментарі" вирішили з'ясувати у експертів, хто у виграші від появи цих плівок і чи чекати продовження.

Записи активно "глушать" рейтинг Порошенко і його партії

Керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко вважає, що чергова публікація записів телефонних переговорів Віктора Медведчука і Владислава Суркова спрямована проти осіб, названих під час спілкування. А саме — п'ятого президента України Петра Порошенка і екс-глави СБУ Василя Грицака.

"Звичайно, ми не можемо судити про автентичність запису. Очевидно, що до нього могли бути внесені зміни. Загубився від цього зміст розмов і чи був сама розмова взагналі, може визначити тільки відповідний аналіз вузькопрофільного сертифікованого фахівця. Однак простежується чітка лінія прив'язати колишнього керівника нашої держави до незаконної діяльності на непідконтрольній частині Донбасу,  зазначає Ігор Чаленко.  Фактично, тим самим наповнюється посудина меседжу про т.зв. "бізнес на крові". І це досить органічно лягає в пам'яті на дії тодішньої влади з протидії торговельній блокаді, організованій опонуючими Порошенку силами".

Також в записах йдеться про Дебальцевський вузол, підкреслює експерт.

"А "котли" в Дебальцевому 2015 року разом із Іловайськом-2014 є мало не найболючішими питаннями для Петра Олексійовича, оскільки до цього часу вкрай боляче б'ють по його репутації,  вважає Ігор Чаленко.  Такими плівками його змушують виправдовуватися за зв'язок із Віктором Медведчуком. Хоча таке виправдання спрацьовує лише на ядрі його електорату Порошенко, не даючи можливості хоч трохи зменшити антирейтинг".

На думку керівника ЦАС, сьогодні цей злив вигідний, по-перше, владі, яка глушить активність "Євросолідарності" (ЄС) в питанні того ж "Вагнергейту" і продовжує тримати суспільство в позиціонуванні часів президентської кампанії 2019 року. По-друге, політичним силам із т.зв. "національно-патріотичної" опозиції, які можуть розраховувати на збільшення рейтингів завдяки перетокам від більш сильного на сьогоднішній день суперника — ЄС. На це, вважає Ігор Чаленок, можуть розраховувати як старі сили, наприклад — "Батьківщина", так і потенційно нові конструкції із тими ж Разумковим, Гройсманом, Кличком тощо.

"Упевнений, що нас очікує ще не один злив схожих записів", — резюмує експерт.

"Це могла бути ініціатива самого Медведчука"

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що і продовження плівок, швидше за все, буде, і б'ють вони не стільки по Медведчуку, скільки по Порошенку та іншим представникам колишньої влади.

"І в перших плівках так чи інакше, по дотичній, чіпляють Порошенко. І зараз  знову. Адже той самий Грицак пізніше був призначений саме Порошенком на пост глави СБУ. Зрозуміло, що тільки фахівці можуть визначити відповідність голосів. Ми ж поки лише можемо говорити, що мова йде про дискредитацію тих людей, які позиціонувалися як патріоти, захисники України від російської агресії. Із Медведчуком і так все було і є зрозуміло. Кум Путіна, який не приховує проросійських поглядів. А ось інші... Поки все виглядає саме як дискредитація правлячих політиків періоду 2014-2019 рр. Явно простежується лінія, що вони так чи інакше співпрацювали із представниками РФ. І що вони  не зовсім такі, якими нам уявлялися. Думаю, основне завдання тих, хто надає ЗМІ ці плівки, як раз таке",  каже Віталій Бала.

На його думку, зацікавлених в оприлюдненні таких плівок куди більше, ніж незацікавлених.

"Не виключаю, що це могла бути ініціатива самого Медведчука. Показати, що він просто виконував те, що його просили. Займався полоненими, переговорами, напрацюванням якихось документів. А інші щось "крутили". Таке собі перенесення фокусу уваги із себе на інших. Я, мовляв, не найгірший, бо не приховував свою позицію. А тут поруч з вами  такі ось "патріоти". Вигідно це і нинішній владі, адже удари йдуть по головним її опонентам. Б'ють ніби і по Медведчуку, але болючіше дістається Порошенку",  підкреслює директор АМС.

Віталій Бала вважає, що плівки "Медведчука-Суркова" цілком можуть виявитися бомбою уповільненої дії для багатьох політиків усередині нашої країни. І мова саме про тих, хто мав усю повноту влади в період до 2019-го.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що перші "плівки Медведчука-Суркова" з'явилися 25 лютого. На них людина з голосом Медведчука обговорює зі співрозмовником (нібито Сурковим) поставки електроенергії в окупований Крим через компанії-прокладки.

Також в розмові нібито Медведчук каже Суркову про те, що президент Петро Порошенко запропонував йому взяти участь в обміні полоненими, а президент Росії Володимир Путін це схвалив.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини