Головна Новини Політика Скандали.Політика Плівки Медведчука: чи пов'язаний Порошенко із закупівлею вугілля в «Л-ДНР»
commentss НОВИНИ Всі новини

Плівки Медведчука: чи пов'язаний Порошенко із закупівлею вугілля в «Л-ДНР»

Експерти підкреслюють, що справжність будь-яких злитих в мережу розмов політиків — у т.ч. нібито Медведчука — повинні перевірити правоохоронні органи

1 червня 2021, 12:33
Поділіться публікацією:








Кум президента РФ, нині — один із лідерів ОПЗЖ, який перебуває під домашнім арештом, Віктор Медведчук і пов'язані із ним компанії у 2014-2016 роках нібито безпосередньо брали участь у покупці України вугілля із шахт, контрольованих бойовиками так званих "Л-ДНР". Робилося це — знову-таки нібито — зі схвалення тодішнього президента Петра Порошенка. Це випливає з чергової, вже третьої частини розслідування Bihus.Info, яке засноване на, як стверджується, записах телефонних розмов Медведчука.

Плівки Медведчука: чи пов'язаний Порошенко із закупівлею вугілля в «Л-ДНР»

З’явилася третя частина "плівок Медведчука". Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

"Коментарі" звернулися до експертів за поясненнями щодо того, куди й кого може завести ця "плівкова епопея". Фахівці розповіли, наскільки болючі такі удари для Медведчука і Порошенка.

"Основою метою є все ж Порошенко"

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник називає подібні публікації цікавими. І вважає, що вони повинні бути пильно вивчені правоохоронними органами на предмет скоєння злочину.

"Хоча відразу вірити змісту подібних матеріалів, говорити про те, що там записані голоси саме тих людей, як намагаються представити розслідувачі, напевно, не варто. Тим більше якщо мова йде про великий масив аудіозаписів, із яких транслюється тільки частина, — зазначає експерт. — Навіть якщо прийняти їх на віру, вони не дають повного уявлення про весь комплекс відносин і дій сторін. З моєї точки зору, в інформаційному середовищі в Україні зараз реалізується спецоперація "Подільник", мета якої — дискредитувати, створити ґрунт для кримінального переслідування лівих і правих опонентів президента. Умовно кажучи — ОПЗЖ Медведчука і "Європейської солідарності" Порошенка".

На думку Руслана Бортнікова, в цьому сенсі в Офісу президента фактично ідеальна стартова позиція, коли можна одночасно атакувати і дискредитувати обидві сторони.

"Одних — змовою із РФ, з Медведчуком, корупційністю і так далі. Інших — з відсутністю ідеологічної складової, обслуговуванням бізнес-інтересів, тією ж корумпованістю, нездоровим прагматизмом. Основою метою є все ж Порошенко, оскільки історію з Медведчуком в ОП, схоже, вважають вже завершеною", — говорить експерт.

Бортніков не виключає, що незабаром з'являться нові записи, на підставі яких вірогідні і нові підозри щодо Порошенка.

"Але треба розуміти, що такі переговори йдуть між елітами в усьому світі. І, можливо, те, що робили люди з голосами, схожими на Медведчука і Порошенка, хотіли б робити зараз люди з голосами, схожими на Зеленського та його оточення. Але у них перекритий канал комунікацій із РФ", — зазначає Руслан Бортник.

За його словами, "плівки Медведчука" чимось нагадують "плівки Деркача", оприлюднені близько року тому, де люди з голосами, схожими на голоси Порошенка і Байдена, обговорювали ряд тем, включаючи підвищення тарифів в Україні.

"І все ж спецслужби повинні провести відповідне розслідування. Хоча, швидше за все, самі аудіо навряд чи можуть бути доказами в суді. Та й законодавство про фінансування тероризму, що забороняє торгівлю із т.зв. "Л-ДНР", з'явилося в Україні в період 2016-2018 рр. — після подій, які описуються на оприлюднених записах, — звертає увагу Руслан Бортник. — Хотілося б, звичайно, щоб всі можливі потенційні учасники цієї ситуації чесно розповіли про те, що сталося, і свою мотивацію. Але акцентую — мета зливів очевидна. А саме — політична атака на Порошенка і меншою мірою — на Медведчука. Якби хотіли використовувати записи для кримінального переслідування, для справедливості, вони б використовувалися зовсім інакше".

"Бігус, як джерело, навряд чи викликає довіру у багатьох"

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій запевняє, що розслідування Бігус серйозно дискредитовано попередніми "сливами", зокрема щодо ситуації з Гладковським. Мова про розслідування, що з'явилося в лютому 2019 року і присвячене нібито корупції в оборонно-промисловому комплексі за участю Гладковського-Свинарчука і (на думку розслідувачів) не без потурання тодішнього президента Порошенка.

"Ці сливи були явно вкинуті під вибори, виявилися частково брехливими і, в юридичному сенсі, ні до чого не привели. Зате і допомогли обратися Зеленському, — зазначає Олександр Палій. — Тому, як джерело, Бігус сьогодні навряд чи викликає у багатьох довіру. Це розслідування скоріше будуть сприймати, як спробу замазати Медведчуком ключового опозиціонера, яким є Порошенко".

Одночасно концентрація влади в руках представників Офісу президента, в тому числі над судовою і правоохоронною системою, не дає великих надій на встановлення істини в судах, констатує політексперт.

"Маркером ефективності роботи влади виступає, в тому числі наявність (відсутність) тепла в батареях"

Політичний консультант Олександр Вербицький зазначає, що у нас кожен злив інформації — вже сенсаційне розслідування.

"Автор сам записував розмову на диктофон? У нього прізвище Мельниченко? А якщо ні, то починати потрібно з того, якої шкоди або користь такого роду "розслідування" можуть принести / нанести іміджу України. У чиїх інтересах проводяться подібного роду "розслідування"? України? Точно, України? Це у 2021 році? А чому не у 2015-му? — задається питаннями Олександр Вербицький. — Сьогодні чомусь мова йде тільки про Порошенка і Медведчука. Лише пунктиром згадуються (якщо згадуються) інші, не менш цікаві особи: Яценюк, Турчинов, Гройсман, міністри енергетики (2014-2019 роки). Мова йде не просто про вугілля для підтримки тепла в будинках, лікарнях, школах. Специфіка питання в тому, що саме на ці марки вугілля розраховані наші теплові станції".

Але і це, на думку експерта, тільки частина питання. Вербицький вважає, що, не ідеалізуючи нікого в минулому і нинішньому з дійових осіб, в тому числі тих, у чиїх інтересах проводиться так зване розслідування, потрібно відштовхуватися від спонукальних мотивів президента, його обов'язків і можливостей:

- необхідність забезпечити теплом будинки, лікарні, школи;

- розуміння того, що ОРДЛО — це частина України;

- необхідність знайти ту особу, яка стане відповідальною (читай — крайньою) за спілкування з ОРДЛО взагалі і його "керівництвом" (читай — колективною Москвою) зокрема;

- пояснити своїм прихильниками необхідність такого кроку;

- вибудовувати власну вертикаль влади.

"А тепер, повернемося в осінь-зиму 2014-2015 років, — продовжує Олександр Вербицький. — У той час йшлося про збереження спокою в суспільстві після подій Майдану, в Криму та Донбасі. Маркером ефективності роботи влади виступає, в тому числі наявність (відсутність) тепла в батареях. Згадаймо міста Алчевськ із його холодомором, Смілу — без опалення, Нікополь — із насильницьким переведенням на електроопалення без підготовки інфраструктури. На той час у східних областях процвітав "соціальний туризм", коли із ОРДЛО в Запоріжжя, Дніпропетровськ, Харків маршрутки привозили пенсіонерів за отриманням пенсій та допомог. Не будемо забувати і про те, що проводилися хвилі мобілізації, були втрати і полонені. І це не просто процеси, а людське горе і громадський резонанс. Сьогодні, дуже швидко і красиво створена система координат "друг-ворог", де ворогом названі всі, хто може бути опонентом на майбутніх виборах (президент, парламент, місцеві ради). Але залишилися поза увагою потенційні прихильники з-поміж колишніх прем'єр-міністрів і міністрів, які могли б багато розповісти про доцільність закупівлі вугілля в ОРДЛО".

Політконсультант впевнений, що Порошенку необхідна була людина, яка б змогла комунікувати з Кремлем. І нагадує, що сьогодні контактів між офіційними Києвом і Москвою фактично немає.

"А коли з'являться і до чого призведуть — подивимося, — зазначає Олександр Вербицький. — Президент Порошенко по всіх усюдах розставляв своїх людей — від голів районних адміністрацій починаючи. Чи не це робить сьогодні Зеленський, як і кожен президент до них? І ще важливий момент. Давайте дивитися на все, що у нас за цей період часу (2014-2021 рр.) поставлялося з ближнього зарубіжжя (Білорусь, Казахстан, Азербайджан), і визначимо кількість російської сировини в кожному продукті. Адже ми називаємо те, що відбувається на Донбасі війною, але торгуємо з Росією, нехай і через треті країни. Ми говоримо про нашу непримиренну позицію, але ведемо переговори в Мінську".

Експерт називає дуалізм нашої політики в усьому, як і однобокість висвітлення вирваного з контексту будь-якого процесу, ситуативністю мислення.

"Тобто, не продумана заздалегідь і на перспективу програма, а необхідність вирішити питання "тут і зараз" в надії на те, що все вийде само собою. Поспішаю розчарувати. Не вийде. Не ті люди Порошенко і Медведчук, так само як і багато інших, щоб просто так здаватися тільки тому, що так сподіваються на Банковій. Тим більше, що за кожним із них стоїть по президенту", — резюмував політконсультант.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як, на думку експертів, на репутації Порошенка і Медведчука може відобразитися попередня частина опублікованих "плівок", пов'язаних з нафтопроводом "Самара — Західний напрямок". Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, звідки, за словами екс-генпрокурора Луценка, з'явилися телефонні записи розмов нібито Медведчука.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини